Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Británia dočasne zastavuje financovanie agentúry OSN pre palestínskych utečencov

.tasr .svet

Objavili sa podozrenia, že pracovníci agentúry boli zapojení do útoku proti Izraelu.

Británia dočasne zastavuje financovanie agentúry OSN pre palestínskych utečencov sita/AP Photo/Michael Varaklas

britská vláda dočasne zastaví financovanie Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Podľa sobotňajšieho oznámenia tak urobí po tom, ako Izrael obvinil niektorých pracovníkov UNRWA z účasti na útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra minulého roka. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.

„Spojené kráľovstvo je zhrozené tvrdeniami, že zamestnanci UNRWA boli zapojení do útoku proti Izraelu zo 7. októbra,“ uviedlo britské ministerstvo zahraničných vecí. Financovanie tejto agentúry OSN podľa neho bude pozastavené, kým Londýn „nepreskúma tieto znepokojujúce tvrdenia“.

UNRWA v piatok oznámila, že prepustila viacerých zamestnancov obvinených Izraelom a začala ich vyšetrovať. Urýchlené nezávislé vyšetrovanie prisľúbil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Izrael v sobotu uviedol, že bude žiadať zastavenie pôsobenia UNRWA v Pásme Gazy po tom, ako sa skončí tamojšia vojna. Palestínska samospráva medzitým vyhlásila, že UNRWA potrebuje maximálnu podporu od darcovských krajín.

Financovanie tejto agentúry už dočasne zastavili aj USA, Austrália, Kanada a Taliansko. Washington informoval, že obvinenia z účasti na útoku proti Izraelu sa vzťahovali na 12 zamestnancov UNRWA.

UNRWA, založená v roku 1949 po prvej arabsko-izraelskej vojne, patrí k najväčším programom OSN. Jej vyše 30.000 pracovníkov poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci palestínskym utečencom v Pásme Gazy, Predjordánsku, Jordánsku, Sýrii a Libanone.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite