Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Girkina odsúdili v Moskve na štyri roky väzenia

.tasr .svet

Súdny proces sa začal v polovici decembra s vylúčením verejnosti. Girkin bol vo väzbe v moskovskej vyšetrovacej väznici Lefortovo.

Girkina odsúdili v Moskve na štyri roky väzenia SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

bývalého veliteľa ruských separatistov na Ukrajine Igora Girkina odsúdil vo štvrtok súd v Moskve na štyri roky väzenia. Informovala o tom agentúra AFP.

Girkina (bojová prezývka Strelkov) súd uznal za vinného z výziev na extrémistickú činnosť. Okrem väzenia dostal trojročný zákaz pôsobiť ako administrátor internetových stránok. 

Advokát odsúdeného avizoval, že jeho mandant sa proti rozsudku odvolá. Obhajoba počas procesu trvala na oslobodení  pre nedostatok dôkazov. Prokuratúra žiadala štyri roky a 11 mesiacov odňatia slobody.

Girkin/Strelkov je bývalý dôstojník ruskej tajnej služby FSB. V roku 2014 bol veliteľom separatistov v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny. Sám sa označil za človeka, ktorý vtedy stlačil „spúšť vojny“.

V júli minulého roku bol vzatý do väzby pre obvinenie z extrémizmu. Jeho kritické blogy voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa týkali anektovaného Krymského polostrova a platieb vojenskému personálu z DĽR.

V auguste na sociálnej sieti oznámil (prípadne niekto v jeho mene), že v marcových voľbách chce kandidovať za prezidenta Ruskej federácie. V novembri to potvrdil. Vyzval svojich priaznivcov, aby spustili kampaň a úradne zaregistrovali jeho kandidatúru.

Súd v Holandsku ho v novembri 2022 v neprítomnosti odsúdili na doživotie za účasť na zostrelení malajzijského boeingu MH 117 v Doneckej oblasti 17. júla 2014 a zodpovednosť za smrť 298 ľudí na palube. Girkin/Strelkov účasť na zostrelení popiera.

Na Ukrajine je obvinený z terorizmu, mučenia, úkladnej vraždy a porušenia zákonov vedenia vojny.        

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite