Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V primárkach v New Hampshire zvíťazili Trump a Biden

.tasr .svet

Výsledky v New Hampshire zvýšili pravdepodobnosť toho, že sa v novembrových prezidentských voľbách zopakuje súboj medzi Bidenom a Trumpom.

V primárkach v New Hampshire zvíťazili Trump a Biden SITA/AP Photo/Matt Rourke

exprezident USA Donald Trump podľa očakávaní zvíťazil v utorkových republikánskych prezidentských primárkach v štáte New Hampshire. V ten istý deň sa tam uskutočnili aj primárky demokratov, ktoré vyhral prezident Joe Biden, hoci ani oficiálne nekandidoval, informuje agentúra AP. 

Výsledky primárok v New Hampshire podľa AP zvýšili pravdepodobnosť toho, že sa v novembrových prezidentských voľbách zopakuje súboj medzi Bidenom a Trumpom. Obaja politici sa stretli už vo voľbách v roku 2020, v ktorých zvíťazil Joe Biden, čo Donald Trump dodnes odmieta uznať. 

Pre Trumpa predstavuje výsledok v New Hampshire druhé víťazstvo v primárkach po sebe, po minulotýždňovom triumfe v Iowe, v ktorej 15. januára odštartovala séria primárok a volebných zhromaždení Republikánskej strany. 

Po prehre v Iowe v nedeľu odstúpil z boja o prezidentskú nomináciu republikánov guvernér Floridy Ron DeSantis. Ako jediná reálna alternatíva k Trumpovi tak už zostala len bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN Nikky Halleyová, ktorá do kampane v New Hampshire investovala veľa času aj financií. 

Vystupňovala pritom svoju kritiku Trumpa a prezentovala sa ako zjednocujúca kandidátka, ktorá do Republikánskej strany prinesie potrebnú generačnú výmenu. Jej apel však podľa agentúry AP nenašiel medzi voličmi dostatočnú odozvu.                                       

Podľa čiastkových výsledkov (po zrátaní hlasov z 39 percent okrskov) v New Hampshire zvíťazil Donald Trump so ziskom približne 53 percent hlasov. Haleyovú podporilo zhruba 46 percent hlasujúcich. V Iowe Trump minulý týždeň dosiahol drvivé víťazstvo so ziskom 51 percent hlasov; DeSantis presvedčil len 21 percent a Haleyová 19 percent voličov. 

Utorkové primárky Demokratickej strany v New Hampshire vyhral prezident Joe Biden napriek tomu, že sa jeho meno nenachádzalo na hlasovacích lístkoch. Spôsobili to spory medzi miestnymi demokratmi a vedením Demokratickej strany týkajúce sa termínu hlasovania. 

Bidenovi stúpenci však zorganizovali masívnu kampaň, v rámci ktorej vyzývali voličov, aby dopisovali jeho meno na hlasovacie lístky. Samotný prezident kampaň túto kampaň oficiálne nepodporil, ani v tomto štáte nevykonával žiadne predvolebné aktivity. 

Podľa AP Biden vďaka úspešnej dopisovacej kampani poľahky porazil dvoch hlavných protikandidátov - minnesotského kongresmana Deana Phillipsa a autorku ezoterickej literatúry Marianne Williamsonovú, ako aj množstvo ďalších málo známych uchádzačov. 

To mu ale nezaistí žiadnych delegátov na nominačný zjazd Demokratickej strany, vzhľadom na to, že konanie primárok v New Hampshire v tomto termíne nebolo schválené Demokratickým národným výborom (DNC). Toto víťazstvo však podľa AP napriek tomu konsolidovalo Bidenovu snahu o získanie prezidentskej nominácie Demokratickej demokratickej strany na druhé funkčné obdobie v Bielom dome.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite