Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecký parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO

.tasr .svet

K ratifikácii došlo po viac ako ročnom odklade zo strany Ankary, čo narušilo vzťahy s jej západnými spojencami.

Turecký parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO SITA/AP Photo/Ali Unal

turecký parlament v utorok ratifikoval vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Tureckí poslanci hlasovali v prospech švédskeho členstva v pomere hlasov 287 ku 55. K ratifikácii došlo po viac ako ročnom odklade zo strany Ankary, čo narušilo vzťahy s jej západnými spojencami. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by mal dokument podľa očakávaní podpísať v najbližších dňoch.

Poslednou krajinou, ktorá blokuje vstup Švédska do Aliancie, tak ostalo Maďarsko. Jeho vláda to v novembri zdôvodnila klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku. Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok pozval svojho švédskeho náprotivka Ulfa Kristerssona na rokovania v súvislosti s predmetnou záležitosťou, švédska diplomacia však uviedla, že v tomto momente nevidí význam takéhoto stretnutia.

Švédsko a Fínsko prejavili záujem vstúpiť do NATO v reakcii na spustenie ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu pred takmer dvomi rokmi. Fínsko sa stalo 31. členom Aliancie už vlani v apríli.

Turecko dlhodobo obviňovalo Štokholm z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť. Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete, ktorú Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016. Švédsku žiadosť preto dlho blokovala.

Švédsko reagovalo sprísnením protiteroristickej legislatívy a prijatím ďalších bezpečnostných opatrení, ktoré požadovalo Turecko. Erdogan svoje výhrady k členstvu Švédska stiahol na júlovom summite NATO a v októbri prístupový protokol predložil tureckému parlamentu.

Proces schvaľovania však neskôr skomplikoval tým, že ratifikáciu švédskej žiadosti podmienil schválením žiadosti Ankary o nákup stíhačiek F-16 Kongresom USA. Ďalšou podmienkou bolo zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO.

Turecký opozičný poslanec Cengiz Čandar počas utorkovej rozpravy k ratifikácii vstupu Švédska do NATO vyhlásil, že tureckí predstavitelia počas tohto zdĺhavého procesu „vydierali“ svojich západných partnerov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite