Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 102. týždeň vojny (22. 1. 2024 — 28. 1. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 102. týždeň vojny (22. 1. 2024 — 28. 1. 2024) SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka Vojaci v Kyjeve sa pripravujú na boj. 22. 1. 2024

Informácie z predchádzajúceho dňa 28. 1. 2024:

20:15 Takto vyzeral 703. deň a fronte z pohľadu Ukrajinských ozbrojených síl 

13:30 SBU odhalila spreneverenie 40 miliónov dolárov určených na muníciu

Zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy sa sprisahali s predstaviteľmi ukrajinského ministerstva obrany, aby spreneverili takmer 40 miliónov dolárov určených na nákup 100.000 mínometných granátov pre armádu v čase vojny proti Rusku. Oznámila to v sobotu večer ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). 

Viac sa dočítate v .týždni na tomto odkaze.

11:00 Ruská strana stratila už viac ako 382-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 382 110 vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišli Rusi o 740 vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 6 280 tankov, 11 671 bojových obrnených vozidiel, 12 103 vozidiel a palivových nádrží, 9 097 delostreleckých systémov, 972 odpaľovacích raketových systémov, 660 systémov protivzdušnej obrany, 324 vrtuľníkov, 331 lietadiel, 7 041 dronov, 1 845 striel s plochou dráhou letu, 23 lodí, jednu ponorku a 1 436 kusov špeciálnej techniky.

8:30 Ukrajina v noci čelila ruským útokom dronov a rakiet

Rusko opäť bombardovalo svojho suseda raketovými a dronovými útokmi v strede, na východe a juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

„Nepriateľské drony zaútočili na regionálne centrum,“ gubernátor Záporožskej oblasti Jurij Malaško uviedol v sobotu neskoro večer na sociálnej sieti Telegram s tým, že bol zasiahnutý objekt infraštruktúry, ale neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti.

Úrady tiež informovali o raketových útokoch v stredoukrajinskom regióne Poltava, kde bol zasiahnutý priemyselný objekt v meste Kremenčuk, v ktorom následne vypukol požiar, napísal gubernátor Poltavskej oblasti Filip Pronin. Neskôr uviedol, že incident si nevyžiadal žiadne obete.

K obnoveniu útokov došlo aj v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ale podrobnosti o rozsahu škôd neboli k dispozícii.

Správy z predchádzajúceho dňa 27. 1. 2024:

20:00 Rusi už druhý deň po sebe aktívne útočia v tavrijskom smere

Ruskí okupanti výrazne zvýšili počet útočných akcií v tavrijskom smere. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedol veliteľ tavrijskej operačnej strategickej skupiny Oleksandr Tarnavskyj.

„Okupanti výrazne zvýšili počet útočných akcií v tavrijskom smere. Nepriateľ už druhý deň po sebe vedie 50 bojových stretov denne. V piatok podnikli okupanti dva raketové útoky na Myrnohrad a Novohrodivku, pričom celkovo vykonali 714 delostreleckých výstrelov,“ povedal.

Podľa Tarnavského stratili Rusi v tavrijskom smere takmer 400 ľudí, viac ako 20 kusov techniky a približne 230 bezpilotných lietadiel rôznych typov.

16:30 Britská rozviedka označila najnovšie úspechy Ruska na fronte za „strategicky nevýznamné“

Najnovšie úspechy ruských síl na ukrajinskom fronte sú strategicky nevýznamné. V najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to uviedla britská rozviedka.

Rusko tvrdilo, že dobylo dediny Krochmalne v Charkivskej oblasti a obec Vesele neďaleko Bachmutu v Doneckej oblasti. Podľa Britov však kontrola týchto dedín nemá žiaden význam. „Predvojnová populácia Veselého bola 102 ľudí a Krochmalného 45. Ide o pokračovanie mierneho napredovania Ruska, zatiaľ čo Ukrajina sa zameriava na aktívnu obranu,“ uviedla britská rozviedka.

Hlavným cieľom ruských jednotiek zostáva dobytie mesta Avdijivka v Doneckej oblasti a uskutočňujú tam ofenzívu z troch smerov, aby mesto obkľúčili z juhu, severu a východu, poznamenáva britské ministerstvo obrany. „Ruské jednotky utrpeli značné straty na personáli a obrnených vozidlách, často to bolo spôsobené muníciou z ukrajinských bezpilotných lietadiel,“ skonštatovali Briti.

13:30 Takto vyzeral 702. deň vojny z pohľadu ukrajinských ozbrojených síl 

10:30 Ruské útočné akcie vykazujú známky oslabenia, okupanti sa zrejme pri Avdijivke chystajú na prielom

Ruská ofenzíva na Ukrajine postupne slabne. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na predstaviteľa estónskej rozviedky. Podľa nej síce možno pozorovať známky postupného znižovania intenzity ruských útočných akcií, no ruská armáda sa s najväčšou pravdepodobnosťou pripravuje na ďalší útok v oblasti Avdijivky v Doneckej oblasti.

Predstaviteľ estónskej rozviedky Ants Kiviselg na štvrtkovom brífingu povedal, že situácia na bojisku na Ukrajine za ostatný týždeň vo všeobecnosti neprešla žiadnymi výraznými zmenami. „Celková intenzita nepriateľských akcií sa oproti predchádzajúcim týždňom až na jednu výnimku znížila. V oblasti Avdijivky má intenzita ruského ostreľovania tendenciu narastať,“ povedal.

Podľa predstaviteľa estónskej rozviedky pokles bojovej aktivity najviac súvisí so zmenou počasia - nárastom zrážok a plusovými teplotami, pre ktoré je pôda mäkšia a stáva sa ťažko prejazdnou pre vozidlá.

Kiviselg tvrdí, že Rusi pokračujú v aktívnych bojoch v oblasti Avdijivky, kde si robia zásoby techniky, pravdepodobne v rámci prípravy na ďalší pokus o prielom. „Je dosť pravdepodobné, že súčasná intenzita útočnej činnosti v smere na Avdijivku a jej prípadné preorientovanie je zamerané aj na zlomenie bojového ducha Ukrajincov,“ domnieva sa šéf spravodajstva estónskych obranných síl.

Zároveň dodal, že ukrajinské sily v južnej časti frontu dokázali udržať nimi okupované územia, najmä na východnom brehu rieky Dnipro. Vo všeobecnosti podľa Kiviselga je operačný prielom zo strany Rusov v najbližších týždňoch nepravdepodobný.

Správy z predchádzajúceho dňa 26. 1. 2024:

18:20 Od začiatku invázie o život prišlo najmenej 3-tisíc ruských dôstojníkov

Od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o život najmenej 3 079 ruských dôstojníkov. Z nich 800 malo hodnosť majora a vyššiu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje výsledky skúmania BBC a ruského nezávislého média Mediazona.

Medzi ruskými dôstojníkmi, ktorí do konca septembra minulého roka padli na Ukrajine, bolo podľa overených údajov 2 278 vojakov s hodnosťami poručík, nadporučík a kapitán. BBC a Mediazona pritom konštatujú, že straty nižších dôstojníkov najviac poškodzujú bojaschopnosť jednotiek.

Celkovo BBC a Mediazona spolu s dobrovoľníkmi overili úmrtie 43 014 ruských vojakov. Počet nezahŕňa úmrtia militantov z Luhanskej a Doneckej oblasti. „Predpokladáme, že náš zoznam môže obsahovať najmenej polovicu mien mŕtvych, ktorí sú pochovaní v Rusku," uviedli. Podľa najopatrnejšieho odhadu tak podľa nich mohlo do konca septembra 2023 v bojoch na Ukrajine zomrieť 86-tisíc ruských vojakov.

14:15 Ruské útoky jedného civilistu zabili a siedmich zranili

Pri ruských útokoch na Ukrajinu počas uplynulého dňa zomrel jeden civilista a najmenej sedem ďalších, vrátane dvoch detí, utrpelo zranenia. Informuje o tom web Kyiv Independent, ktorý cituje ukrajinské regionálne úrady.

V Chersonskej oblasti, proti ktorej Rusi použili aj dve rakety S-300, prišiel o život jeden človek a zranená bola 54-ročná žena. Oznámil to gubernátor oblasti Oleksandr Prokudin. V meste Myrnohrad v Doneckej oblasti podľa jej gubernátora Vadyma Filaškina ruské útoky zranili šesť ľudí, vrátané dvoch detí, konštatoval šéf oblasti Vadym Filaškin.

11:00 Rusi zintenzívňujú útoky na mestá Marinka a Avdijivka v Doneckej oblasti

Ruskí vojaci počas uplynulého dňa na Ukrajine podnikali útoky na ôsmich frontoch a celkovo sa odohralo 82 bojových stretov, pričom najviac sa zamerali na mestá Marinka a Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb, informuje web Ukrajinská pravda.

Na fronte pri meste Marinka ukrajinskí vojaci naďalej bránili Rusom v postupe pri obciach Heorhijivka, Pobeda and Novomychajlivka a odrazili 25 útokov. Na fronte pri Avdijivke Ukrajinci brzdia Rusov, ktorí sa nevzdávajú pokusov obkľúčenie mesta. Za uplynulý deň ukrajinské sily v tejto oblasti odrazili šesť útokov.

8:15 Stále nie sú dôkazy, že v zrútenom lietadle boli ukrajinskí vojaci

Po stredajšom páde ruského vojenského lietadla stále neexistujú žiadne dôkazy na podporu tvrdení Moskvy, že sa na jeho palube nachádzali ukrajinskí vojnoví zajatci, uviedol vo štvrtok Kyjev. TASR informuje podľa agentúry DPA.

„Bez ohľadu na rozmanitosť hlasných a hrubých vyjadrení a obvinení neboli doposiaľ predložené žiadne dôkazy, “ podotkol vo štvrtok hovorca ukrajinskej vojenskej tajnej služby Andrij Jusov, ktorého citovali ukrajinské médiá.

„Čím dlhšie táto pauza trvá, tým viac otázok sa vynorí o verzii agresorského štátu,“ dodal Jusov na adresu Ruska. Stroj typu Il-76 sa zrútil v stredu v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Moskva tvrdí, že na palube sa okrem členov posádky nachádzalo aj 65 ukrajinských vojakov, ktorí leteli na výmenu vojnových zajatcov. Počas cesty bolo však lietadlo údajne zostrelené ukrajinskou armádou.

Trosky ruského lietadla Il-76, Jabloňovo, 25. 1. 2024SITA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE VIA APTrosky ruského lietadla Il-76, Jabloňovo, 25. 1. 2024

Agentúra DPA pripomína, že nezávislé potvrdenie týchto vyjadrení doposiaľ nie je k dispozícii. Podľa Jusova by naopak nešlo o prvý prípad, keď Rusko „cynickým a ukrutným spôsobom manipuluje otázku vojnových zajatcov a používa ju ako nástroj nátlaku na Ukrajinu.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom štvrtkovom pravidelnom videopríhovore k zrútenému lietadlu nevyjadril. Predtým však už vyzval na medzinárodné objasnenie tohto incidentu.

Správy z predchádzajúceho dňa 25. 1. 2024:

20:20 Lotyšsko poskytne 15,5 milióna eur na stavbu protileteckých úkrytov pre ukrajinské školy

Európska komisia a Lotyšsko poskytnú 15,5 milióna eur na vybudovanie protileteckých úkrytov pre ukrajinské školy. Oznámila to Lotyšská agentúra pre centrálne riadenie projektov, ktorá je zodpovedná za realizáciu tohto projektu. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Otvorená ruská vojna proti Ukrajine zničila alebo poškodila každú siedmu školu na Ukrajine a pripravila 1,6 milióna detí o vzdelávanie. Väčšiu časť pomoci, a to 15 miliónov eur, poskytne Európska komisia. Príspevok Lotyšska bude pol milióna eur. Projekt sa sústredí hlavne na ukrajinské regióny v blízkosti frontu alebo hraníc Ruska.

18:15 Rusi začali používať jedovaté granáty zabíjajúce do piatich minút, informuje Ukrajina

Ruská armáda začala na fronte používať granáty s obsahom jedovatých chemikálií, ktoré zabíjajú do piatich minút, ak sa dostanú do uzatvoreného priestoru. Ako referuje web dialog.ua, takéto granáty obsahujú chlóracetofenón, dusivú látku zakázanú Ženevskými konvenciami. O použití takýchto zbraní informoval na štvrtkovom brífingu s novinármi hovorca Centra pre výskum ukoristených a pokročilých zbraní a vojenského vybavenia Andrij Rudyka.

Prvé použitie takýchto granátov bolo zaznamenané v decembri. Vzorka, ktorú skúmali ukrajinskí špecialisti, bola vyrobená minulý rok v jednej z ruských tovární, ktoré fungujú od sovietskych čias. V prípade, že by sa tieto informácie ukázali skutočne pravdivé, Rusko by tým porušilo svoje záväzky z roku 2017 o zákaze chemických zbraní. „Krajiny, ktoré pristúpili k príslušnému dohovoru, sú povinné zbaviť sa chemických zbraní a zlikvidovať svoje výrobné zariadenia,“ zdôraznil Rudyka.

10:00 Ukrajinská armáda tvrdí, že v noci zostrelila 11 zo 14 ruských dronov

Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zneškodniť 11 zo 14 dronov, ktorými Rusko v noci útočilo na Ukrajinu. Moskva odpálila aj štyri rakety. Vo štvrtok to oznámili ukrajinské vzdušné sily, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Odesa, 25. 1. 2024SITA/Telegram of Odesa Region Governor Oleh Kiper via APOdesa, 25. 1. 2024

Ruská armáda útočila prevažne na juhu Ukrajiny, dodali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram.

„Napriek účinnej práci protivzdušnej obrany pri odrážaní nepriateľských útokov bol, žiaľ, zasiahnutý priemyselný objekt v Odese a poškodené boli obytné budovy i civilná infraštruktúra,“ napísal gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na sociálnej sieti.

9:00 Na zlepšenie kybernetickej odolnosti Ukrajiny poskytne Dánsko 91 miliónov dánskych korún

Dánsko poskytne Ukrajine pomoc v hodnote 91 miliónov dánskych korún na rozvoj kybernetickej odolnosti systémov ukrajinských ozbrojených síl a ministerstva obrany. Oznámil to dánsky rezort obrany. „Dánsko poskytuje 91 miliónov dánskych korún na prioritné projekty kybernetickej bezpečnosti v rámci IT koalície, čo by malo prispieť k celkovému posilneniu kybernetickej obrany v rámci ozbrojených síl Ukrajiny," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen poznamenal, že jeho krajina už v minulosti pomáhala pri zlepšení ochrany kritickej ukrajinskej infraštruktúry v oblasti informačných technológií. „Je logické, že podporujeme Ukrajinu v oblasti, kde sme už aktívne pôsobili," dodal.

8:45 Ruské útoky na východe Ukrajiny zabili najmenej dvoch ľudí

Najmenej dvaja ľudia zahynuli počas ruských raketových útokov v meste Hirnyk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ďalších deväť ľudí útoky zranili. TASR správu prevzala v stredu z agentúry DPA.

Polícia na sociálnej sieti Facebook uviedla, že medzi zranenými sú aj dve neplnoleté osoby. Zničené boli tri domy a desiatky ďalších boli poškodené. Pod troskami domov ostal zasypaný neznámy počet ľudí.

Varovanie pred leteckými útokmi platilo aj v meste Charkov v Charkovskej oblasti, kde bolo počuť výbuchy. Podrobnosti však bezprostredne neboli známe.

Informácie z predchádzajúceho dňa 24. 1. 2024:

19:15 Ukrajina po havárii lietadla potvrdila, že v stredu malo dôjsť k výmene zajatcov

Ukrajinská rozviedka uviedla, že nemá "spoľahlivé informácie" o tom, kto sa nachádzal na palube zrúteného ruského vojenského transportného lietadla, ktoré podľa tvrdení Moskvy prevážalo desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. Kyjev však potvrdil, že v stredu mala prebehnúť výmena väzňov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Dnes sa mala uskutočniť výmena zajatcov, ale neuskutočnila sa. Podľa Ruska to bolo v dôsledku zostrelenia ruského lietadla Il-76, ktoré údajne prevážalo ukrajinských zajatcov,“ uviedla vo vyhlásení Hlavná správa rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (HUR MO).

Dodala, že momentálne nemá k dispozícií spoľahlivé informácie o tom, kto a v akom počte bol na palube lietadla, ktoré podľa ruského ministerstva obrany zostrelili ukrajinské sily. Podľa Moskvy zahynulo všetkých 74 ľudí na palube vrátane 65 ukrajinských vojakov prevážaných na výmenu zajatcov.

Ukrajinská rozviedka vo vyhlásení obvinila Moskvu z toho, že ohrozuje životy zajatých ukrajinských vojakov, pričom Kyjev vopred nebol informovaný o potrebe zaistiť bezpečnosť vzdušného priestoru v oblasti okolo mesta Belgorod vo vopred stanovenom čase tak, ako sa to stalo doteraz už niekoľkokrát.

„Ukrajina nebola informovaná o počte vozidiel, trasách a formách doručenia väzňov. Je známe, že väzni sú prevážaní letecky, po železnici a po ceste. To môže naznačovať úmyselné konanie Ruska zamerané na ohrozenie životov a bezpečnosti väzňov,“ píše sa vo vyhlásení HUR MO.

AFP píše, že ukrajinské vládne agentúry v súvislosti s incidentom vydali viacero dôkladne sformulovaných vyhlásení od havárie lietadla, ku ktorej došlo v stredu ráno. Podľa agentúry zároveň nebolo možné nezávisle overiť tvrdenia Moskvy, ale zrejme by išlo o jednu z najsmrtiacejších udalostí v rámci vojny za posledné týždne.

18:45 USA nevidia vážne prípravy Rusov na pozemnú ofenzívu na Ukrajine

Americká vláda nevidí na ruskej strane nijaké vážne prípravy na pozemnú ofenzívu. Biely dom sa takto vyjadril v súvislosti s pokusmi ruskej armády dosiahnuť postup na východe a juhu Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

„Od východu až na juh nevidíme na fronte veľa pohybu. Žiadna zo strán naozaj nedosahuje veľký postup a nevidíme žiadny veľký tlak zo strany Rusov smerom k nejakému druhu pozemnej ofenzívy," povedal hovorca americkej Rady národnej bezpečnosti John Kirby. Podľa jeho názoru je preto možné, že ruská armáda sa možno nepokúsi postúpiť, hoci bude pôda lepšie zamrznutá.

17:50 Ruské sily po prvýkrát vstúpili do Avdijivky; Ukrajinci ich údajne vytlačili

Ruské sily po prvýkrát vstúpili do vojnou poznačeného mesta Avdijivka ležiaceho na frontovej línii v Donbase, Ukrajincom sa ich však podarilo vytlačiť. V stredu to uviedol starosta Avdijivky Vitalij Barabaš. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Avdijivka sa na frontovej línii nachádza od roku 2014 a je súčasťou Doneckej oblasti, o ktorej Kremeľ tvrdí, že ju spolu s ďalšími troma ukrajinskými oblasťami anektoval. Moskva sa od začiatku invázie na Ukrajinu snaží Avdijivku dobyť. Od vlaňajšieho októbra operácie ruských síl naberali na intenzite s cieľom získať kontrolu nad týmto východoukrajinským mestom, v ktorom pred vojnou žilo približne 32.000 obyvateľov. Ukrajinské sily podľa Kyjeva stále odolávajú snahám Ruska Avdijivku obkľúčiť.

„Ruské sabotážne a prieskumné oddiely prenikli do južnej časti mesta, ale boli vytlačené,“ uviedol Barabaš pre agentúru AFP. Odmietol povedať, kedy ruské sily vstúpili do mesta či ako dlho tam pretrvali. Priznal však, že situácia je náročná, ale ukrajinská armáda ju má podľa neho pod kontrolou. Spresnil, že v Avdijivke sa v súčasnosti nachádza menej než 1100 civilistov, medzi ktorými nie sú žiadne deti.

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj ešte koncom decembra pripustil, že ruská armáda by mohla dobyť Avdijivku do „dvoch až troch mesiacov.“

17:00 Ukrajinská  armáda bude pokračovať v cielení na ruské sily v Belgorodskej oblasti

Ukrajina v stredu uviedla, že bude pokračovať v cielení na ruskú armádu v pohraničnej Belgorodskej oblasti. K vyhláseniu došlo len niekoľko hodín po tom, čo Moskva obvinila Kyjev zo zostrelenia lietadla, na palube ktorého sa údajne nachádzali desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že lietadlo Iliušin Il-76 zostrelili, keď letelo z letiska Čkalovskij v Moskovskej oblasti do Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou, aby prepravilo ukrajinských vojakov s cieľom výmeny za ruských vojnových zajatcov. Podľa Moskvy zahynulo všetkých 74 ľudí na palube, z toho 65 ukrajinských vojnových zajatcov.

Ukrajinská armáda vo vyhlásení, v ktorom sa havária lietadla vôbec nespomínala, ďalej uviedla, že bude „pokračovať v opatreniach na zničenie dodávacích vozidiel a v kontrole vzdušného priestoru s cieľom eliminácie teroristickej hrozby vrátane smeru Belgorod-Charkov,“ cituje AFP.

Čo viedlo k zrúteniu lietadla ani to, kto sa nachádzal na palube, sa zatiaľ nepodarilo nezávisle overiť, uviedla agentúra AP. Ukrajinskí predstavitelia sa podľa nej k prípadu priamo nevyjadrili, varovali však pred šírením nepotvrdených informácií.

15:00 Zrútilo sa ruské lietadlo, na palube ktorého podľa Moskvy bolo 65 ukrajinských zajatcov

Ruské vojenské dopravné lietadlo, ktoré podľa Moskvy viezlo 65 ukrajinských vojnových zajatcov, sa v stredu zrútilo v ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou. Tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov nešpecifikoval, koľko ľudí bolo v lietadle a o koho išlo, ale uviedol, že haváriu nikto neprežil. Agentúra The Associated uviedla, že nedokáže potvrdiť, kto bol na palube, a ukrajinskí predstavitelia vyzvali, aby sa nešírili neoverené informácie.

Ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti uviedla, že v lietadle boli ukrajinskí vojnoví zajatci, ktorých prevážali na výmenu. Dvaja vysokopostavení ruskí zákonodarcovia bez poskytnutia dôkazov vyhlásili, že lietadlo zostrelili rakety vypálené ukrajinskými silami. Krátko pred haváriou gubernátor Belgorodskej oblasti na komunikačnej platforme Telegram informoval, že v oblasti vyhlásili „raketový poplach“.

Ukrajinské Koordinačné centrum pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami povedalo, že nehodu skúma, ale ihneď neposkytlo žiadne informácie. „Zdôrazňujeme, že nepriateľ aktívne vedie informačné špeciálne operácie proti Ukrajine zamerané na destabilizáciu ukrajinskej spoločnosti,“ konštatovali na komunikačnej platforme Telegram predstavitelia Koordinačného centra pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že na palube havarovaného lietadla boli okrem zajatcov aj traja ľudia, ktorí ich sprevádzali, a šesť členov posádky.

14:00 Rokovania s Berlínom o nákupe nemeckých rakiet Taurus stále pokračujú

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba naďalej rokuje s nemeckou vládou o nákupe riadených striel Taurus s plochou dráhou letu nemeckej výroby. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Kuleba zopakoval, že Ukrajina má záujem o nákup vyspelých nemeckých rakiet, aby mohla útočiť na ruskú vojenskú infraštruktúru na okupovanom ukrajinskom území. „Na útoky proti Moskve nepotrebujeme Taurusy,“ zdôraznil Kuleba počas rozhovoru s denníkom Bild a portálmi Welt.tv a Politico.

Nemecký kancelár Olaf Scholz zatiaľ odmieta dodávať Kyjevu rakety Taurus. Pravdepodobne sa obáva, že ich odpálenie na ruské územie by mohlo viesť k ďalšej eskalácii konfliktu. Kuleba sa tieto obavy snažil rozptýliť. Návrh konzervatívneho opozičného bloku CDU/CSU poslať rakety Taurus Ukrajine minulý týždeň v nemeckom parlamente zablokovali poslanci Scholzovej trojkoalície. Napriek tomu najmä poslanci za Zelených a liberáli z FDP osobne podporili  návrh odoslať rakety Ukrajine.

Lídri členských štátov EÚ budú budúci týždeň na summite diskutovať o ďalších dodávkach zbraní Ukrajine čiastočne aj na návrh kancelára Scholza. Ruská vojenská invázia na Ukrajinu sa naplno rozpútala presne 700 dňami, hoci od ruskej anexie Krymu v roku 2014 prebiehali ozbrojené šarvátky. Ukrajina je v boji proti ruskej vojenskej agresii závislá od dodávok vojenskej pomoci zo Západu.

Charkov, 23. 1. 2024Charkov, 23. 1. 2024

12:00 Kanada poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 20 miliónov dolárov

Kanada poskytne Ukrajine novy balík vojenskej pomoci v hodnote 20 miliónov dolárov. Oznámil to v utorok kanadský minister obrany Bill Blair na stretnutí kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Súčasťou pomoci bude aj kurz anglického jazyka pre ukrajinských pilotov, ktorí sa učia ovládať stíhačky F-16. Kanada tiež poskytne civilných inštruktorov, lietadlá a podporný personál pre medzinárodnú koalíciu na výcvik ukrajinských pilotov na používanie strojov F-16.

9:00 Rusi stratili už takmer 380-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 378 660 vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišlo o život 840 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 6 227 tankov, 11 579 bojových obrnených vozidiel, 12 005 vozidiel a palivových nádrží, 9 008 delostreleckých systémov, 971 odpaľovacích raketových systémov, 659 systémov protivzdušnej obrany, 324 vrtuľníkov, 331 lietadiel, 6 998 dronov, 1 842 striel s plochou dráhou letu, 23 lodí, jednu ponorku a 1 416 kusov špeciálnej techniky.

8:30 Ruské jednotky sa snažia dostať z pozičnej vojny, tvrdia vojenskí analytici

Ruské sily sa snažia prísť na to, ako sa dostať z pozičnej vojny, a nemôžu sa sústrediť v dostatočnom počte na prelomenie ukrajinských línií, pretože ukrajinské sily útočia na všetky koncentrácie väčšie ako prápor. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedli analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) s odvolaním sa na ruských vojenských blogerov.

Ukrajinské jednotky útočia na ruské sily aj v blízkom tyle a podľa ruských vojenských blogerov sa pomocou bezpilotných lietadiel zameriavajú aj na malé ruské skupiny, čím bránia ruským silám čo i len dosiahnuť ukrajinské predné obranné línie.

Podľa blogerov zatiaľ jediným úspešnejším riešením ruských jednotiek bol útok približne desiatich až dvadsiatich pešiakov s obrnenými vozidlami, ktoré ich podporovali z „extrémnej“ vzdialenosti za pechotou. Podľa Rusov ukrajinský technologický pokrok sťažil ruským silám možnosť sústrediť viacero divízií v jednej geografickej oblasti bez toho, aby ukrajinské sily zistili koncentráciu týchto síl.

Charakteristiky a problémy pozičnej vojny identifikované ruskými blogermi v nedávnych diskusiách sa prekrývajú s mnohými systémovými problémami ruskej armády, na ktoré sa blogeri dlhodobo sťažujú. Podľa analytikov ISW v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by ruské vojenské velenie výrazne zlepšilo niektorý z týchto identifikovaných problémov na operačnej úrovni potrebnej na prelomenie pozičného frontu v jednej alebo viacerých zónach.

Ruské sily však nedávno preukázali svoju schopnosť dosahovať menšie taktické úspechy počas intenzívnych útočných operácií, a to aj napriek týmto systémovým problémom, najmä v okolí Kupianska v Charkivskej oblasti a pri Avdijivke v Doneckej oblasti.

7:50 Nemecko prvýkrát dodá Ukrajine vojenské vrtuľníky, oznámil Pistorius

Nemecká vláda chce podporiť obranu Ukrajiny dodávkou vojenských vrtuľníkov, informuje v utorok TASR podľa agentúry DPA.

Spolkový minister obrany Boris Pistorius prisľúbil Kyjevu šesť multifunkčných vrtuľníkov typu Sea King Mk41, ktoré majú vo svojej výzbroji nemecké ozbrojené sily - Bundeswehr. Súčasťou dodávky bude aj príslušenstvo, náhradné diely a príslušný výcvik, uviedol v utorok rezort obrany v Berlíne.

Ministerstvo to oznámilo po videokonferencii krajín podporujúcich Ukrajinu, ktoré sa stretávajú v tzv. ramsteinskom formáte. „Sea King je overený a robustný vrtuľník, ktorý Ukrajincom pomôže v mnohých oblastiach: od prieskumu nad Čiernym morom po transport vojakov. Ide o prvú nemeckú dodávku tohto druhu,“ spresnil Pistorius.

Podľa nemeckého ministerstva obrany Berlín od začiatku vojny poskytol Ukrajine vojenskú pomoc už vo výške približne šesť miliárd eur.

wikipediaSea King MK41

7:40 Ruské útoky zabili na Ukrajine 18 ľudí, počet obetí môže ešte narásť

Ruské útoky na Ukrajinu pripravili v utorok o život 18 ľudí, pričom ďalších 139 osôb utrpelo zranenia, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

„Žiaľ, zomrelo 18 ľudí, “ potvrdil ukrajinský prezident v pravidelnom večernom videopríhovore. Ako dodal, útokmi bolo zvlášť ťažko zasiahnuté mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny. „Musíme prinútiť Rusko zaplatiť za utrpenie a bolesť, ktorú spôsobilo Ukrajine,“ reagoval na utorkové útoky Ruska ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Charkov, 23. 1. 2024Charkov, 23. 1. 2024

Ukrajina sa už 23 mesiacov bráni proti ruskej vojenskej agresii. Moskva sa najnovšími útokmi podľa AFP snaží nájsť medzery v ukrajinskej obrane, na čo nasadzuje veľký počet rakiet a dronov.

Správy z predchádzajúceho dňa 23. 1. 2024:

19:30 Po ruskom útoku zostalo 11-tisíc obyvateľov Charkiva bez elektriny

Po ruskom útoku zostalo v utorok v ukrajinskom meste Charkiv 11-tisíc ľudí bez dodávok elektrického prúdu. Ruské údery totiž poškodili trafostanice, rozvodne elektriny a napájacie káble. Ako informuje spravodajský web Kyiv Independent, uviedlo to ukrajinské ministerstvo energetiky.

Starosta Charkiva Ihor Terechov pre štátnu televíziu povedal, že časti mesta sú v dôsledku útoku bez vody, elektriny a tepla. Podľa ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz útoky poškodili v meste aj plynovod. Predstavitelia spoločnosti uviedli, že miera poškodenia plynárenskej infraštruktúry je v Charkive najväčšia od začiatku tejto zimy. 

Hasiči zachraňujú preživších zo sutín. Charkov, 23. 01. 2024sita/AP Photo/Andrii MarienkoHasiči zachraňujú preživších zo sutín. Charkov, 23. 01. 2024

15:00 Počet obetí ruských raketových útokov na ukrajinské mestá sa zvýšil na šesť

Na šesť sa zvýšil počet obetí ranných ruských útokov na ukrajinské mestá. Zranenia utrpeli desiatky ľudí. Uviedli to v utorok miestni predstavitelia, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a AP.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov povedal, že ranný raketový útok si v Charkove vyžiadal päť obetí a 51 ľudí utrpelo zranenia. Dodal, že rakety poškodili približne 30 budov. 

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že na Ukrajine podniklo údery na zariadenia na výrobu zbraní. „Ciele útoky boli dosiahnuté. Všetky určené zariadenia boli zasiahnuté,“ napísalo vo vyhlásení bez ďalších detailov.

13:30 Zábery z Charkova z dnešného rána

11:15 Padlo ďalších takmer tisíc ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 960 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 377 820, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 22 tankov, 59 obrnených bojových vozidiel pechoty, 51 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 214 tankov, 11 548 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 947 delostreleckých systémov a 970 raketometov.

8:30 BBC: Na celom území Ukrajiny vyhlásili letecký poplach

Na celom území Ukrajiny vyhlásili v utorok ráno letecký poplach pre nebezpečenstvo ruských raketových útokov, informovala britská stanica BBC. Ukrajinské letectvo už predtým kvôli hrozbe odpálenia riadených striel zo strategických bombardérov Tu-95MS vyhlásilo poplach v regiónoch na juhu a východe krajiny, doplnila BBC. Okrem toho ukrajinská armáda oznámila, že z letísk v Murmanskej oblasti na severe európskej časti Ruskej federácie a v Kalužskej oblasti ležiacej juhozápadne od Moskvy odštartovali raketové nosiče Tu-22M3. 

sita/Russian Defense Ministry Press Service via AP

V noci na utorok boli nad územie Ukrajiny vyslané aj roje bezpilotných lietadiel typu Šáhid. Podľa tlačovej služby veliteľstva ukrajinských vzdušných síl niekoľko skupín útočných dronov pozorovali na hranici Chersonskej a Mykolajivskej oblasti. Ruská armáda v noci na utorok pri raketových úderoch na ukrajinské mestá útočila okrem iných aj na mesto Charkov na východe Ukrajiny, pričom zasiahla oblasť zastavanú bytovými domami. Ako informoval primátor mesta Ihor Terechov, zásah dostal najmenej jeden z bytových domov. Dodal, že informácie o prípadných obetiach a zranených sa preverujú. 

8:00 Ukrajina hlási po útokoch na Kyjev a Charkov niekoľko zranených

Niekoľko ľudí vrátane detí utrpelo zranenia pri utorkových raketových útokoch na ukrajinskú metropolu Kyjev a mesto Charkov na východe krajiny. Uviedli to miestni predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa predbežných informácii utrpeli v Charkove zranenia deti a jedna žena, povedal Serhij Bolvinov, šéf vyšetrovacieho oddelenia Charkovskej oblasti.  

Starosta Charkova Ihor Terechov doplnil, že pri rannom ostreľovaní bola úplne zničená časť obytného domu. Dodal, že na mieste zasahujú záchranári, ktorí prehľadávajú trosky v snahe nájsť preživších.

Úrady v Kyjeve uviedli, že pri ranných útokoch utrpeli zranenia najmenej dvaja ľudia. Kyjevský starosta Vitalij Kličko spresnil, že jedna osoba bola hospitalizovaná.

Správy z predchádzajúceho dňa 22. 1. 2024:

20:50 Rusko riadenými bombami zaútočilo na základňu elektrikárov v okrese Kupiansk

Základňu elektrikárov v okrese Kupiansk v Charkovskej oblasti zničil ruský útok. Uviedla to v pondelok ukrajinská štátna regionálna energetická distribučná spoločnosť Charkivoblenergo. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Stalo sa to 21. januára približne o 18:30. Podľa prvých správ budovu zasiahli dve riadené letecké bomby. Našťastie, nestalo sa to cez pracovný čas a nikto nebol zranený. Je škoda, že sme stratili túto nehnuteľnosť, ale najdôležitejšie je, že všetci sú v poriadku,“ konštatovala spoločnosť Charkivoblenergo. Firma spresnila, že útok zničil vybavenie, nástroje, zásoby a vozidlo, ktoré bolo v garáži.

16:20 Ukrajina cez Čierne more v decembri vyviezla viac agroproduktov ako kedykoľvek od začiatku ruskej invázie, informuje Británia

Z ukrajinských prístavov vyviezli v decembri 2023 viac poľnohospodárskych produktov ako v ktoromkoľvek inom mesiaci od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Uviedlo to britské obranné spravodajstvo v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine, ktorú v pondelok zverejnilo na mikroblogovacej sieti X. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Britské vojenské spravodajstvo uviedlo, že rast objemu vývozu umožnilo to, že Ukrajina vytvorila námorný exportný koridor. Kyjev to dosiahol tak, že do značnej miery zabránil ruskej Čiernomorskej flotile pôsobiť v západnej časti Čierneho mora. Ruské vojnové lode tam totiž môžu zasiahnuť ukrajinské rakety a námorné drony. Trh začal ukrajinskej námornej trase viac dôverovať aj vďaka tomu, že Turecko, Rumunsko a Bulharsko vytvorili koalíciu s cieľom vyčistiť Čierne more od mín.

15:00 Tusk v Kyjeve: Poľsko spraví všetko, aby zvýšilo šance na víťazstvo Ukrajiny

Poľsko spraví všetko, čo je v jeho silách, aby zvýšilo šance Ukrajiny na víťazstvo vo vojne s Ruskom. Prisľúbil to v pondelok poľský premiér Donald Tusk počas návštevy Kyjeva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP.

„Robíme to z morálnych dôvodov, ale tiež s ohľadom na bezpečnosť Poľska,“ povedal Tusk.

Vojnu Ruska s Ukrajinou zároveň označil za boj medzi dobrom a zlom. „Nehanbím sa povedať tieto dve veľké slová: Je to tu na Ukrajine, kadiaľ prechádza svetový front medzi dobrom a zlom,“ uviedol Tusk počas tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Podľa Tuska si Zelenskyj uvedomuje, že v Poľsku v súčasnosti vládnu rôzne emócie či politické konflikty, pričom poukázal na nedávne parlamentné voľby. Jedna vec sa však v Poľsku  podľa Tuska nemení. „Treba všetkými dostupnými prostriedkami Ukrajinu v jej vojne s Ruskom podporiť, pretože v tejto vojne je v stávke aj bezpečnosť poľského národu a štátu,“ vyhlásil Tusk.

Poľsko je pritom pripravené Ukrajinu podporiť aj vojenským vybavením. Tusk zároveň oznámil, že so Zelenským rokoval aj o spoločnej výrobe zbraní a munície. „Poľsko mnoho rokov opakuje, že každá krajina v Európe... a na Západe musí čeliť hrozbe, ktorú predstavuje Rusko,“ povedal.

10:20 Poľský premiér Tusk pricestoval na Ukrajinu

„Premiér Donald Tusk začína návštevu Kyjeva, kde sa stretne s prezidentom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhaľom,“ uviedla Tuskova kancelária na sociálnej sieti X. Na fotografii je Tusk s delegáciou na nástupišti vlakovej stanice.

Viac si prečítate na tomto odkaze.

8:30 Ukrajina hlási osem zostrelených ruských dronov počas noci

Kyjev v pondelok oznámil, že ruské ozbrojené sily vyslali počas noci na Ukrajinu osem útočných dronov, ktoré však zachytila ukrajinská protivzdušná obrana. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Predstavitelia v Kyjeve uvádzajú, že získanie kontroly nad vzdušným priestorom krajiny je prioritou pre tento rok, a vyzývajú Západ, aby jej dodal viac systémov protivzdušnej obrany.

„Nepriateľ zaútočil ôsmimi útočnými bezpilotnými lietadlami typu Šáhid-136/131 z primorsko-achtarskej oblasti Ruskej federácie,“ uviedli vo vyhlásení ukrajinské vzdušné sily. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite