Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecký parlament otvoril debatu o hlasovaní o vstupe Švédska do NATO

.tasr .svet

Ankara je predposlednou prekážkou na ceste Štokholmu do Aliancie.

Turecký parlament otvoril debatu o hlasovaní o vstupe Švédska do NATO sita/Yavuz Ozden/Dia Images via AP

turecký parlament v utorok po vyše ročnom odklade otvoril debatu o hlasovaní o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO). V prípade, že Ankara schváli členstvo Štokholmu v Aliancii, švédsku žiadosť bude ešte musieť ratifikovať maďarský parlament, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Podľa médií sa očakáva, že tureckí zákonodarcovia drvivou väčšinou schvália členstvo Švédska v NATO. V parlamente má väčšinu mandátov vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Hlavná opozičná strana tiež avizovala, že podporí snahu Štokholmu.

Ankara hlasovanie o tejto veci odkladala približne 20 mesiacov, čo narušilo vzťahy s jej západnými spojencami. Turecko totiž dlhodobo obviňuje Švédsko z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete, ktorú Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016. Švédsku žiadosť preto dlho blokovala.

Švédsko a Fínsko prejavili záujem vstúpiť do NATO v reakcii na spustenie ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu pred takmer dvomi rokmi. Fínsko sa 31. členom Aliancie stalo už vlani v apríli. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svoje výhrady k členstvu Švédska stiahol na júlovom summite NATO a v októbri prístupový protokol predložil tureckému parlamentu.

Hoci zahraničný výbor tureckého parlamentu schválil žiadosť Štokholmu v decembri, Erdogan proces schvaľovania v parlamente znova skomplikoval.

Uviedol, že ratifikácia švédskej žiadosti bude závisieť od toho, či Kongres USA schváli žiadosť Ankary o nákup stíhačiek F-16. Ďalšou podmienkou bolo zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO.

Biely dom predaj stíhačiek podporuje a niektorí analytici predpokladajú, že k dohode dôjde krátko po ratifikácii členstva Švédska tureckým parlamentom. Nie je jasné, kedy by dohodu mohol schváliť americký Kongres, v ktorom Ankara čelí opozičným hlasom vzhľadom na odklad rozšírenia NATO o Švédsko a aj v súvislosti so stavom ľudských práv v Turecku.

Vstup Švédska do NATO okrem Turecka stále zatiaľ neratifikovalo ani Maďarsko. Jeho vláda to v novembri zdôvodnila klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku.

Maďarský premiér Viktor Orbán však v utorok pozval svojho švédskeho náprotivka Ulfa Kristerssona na návštevu Budapešti s cieľom rokovať o vstupe Švédka do Aliancie. Zatiaľ nie je jasné, kedy by o švédskej žiadosti mohol hlasovať maďarský parlament. Zákonodarný zbor má však podľa agentúry Reuters prestávku až do polovice februára.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite