Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cameron telefonicky rokoval s Orbánom o členstve Švédska v NATO

.tasr .svet

Britský minister zahraničných vecí sa dotkol aj otázky podpory pre Ukrajinu.

Cameron telefonicky rokoval s Orbánom o členstve Švédska v NATO JAMES MANNING/PA

predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok telefonicky rokoval s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Cameronom o dôležitosti členstva Švédska v Severoatlantickej aliancii. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbánov hovorca Bertalan Havasi podotkol, že o rozhovore informoval aj Cameron na svojom účte na sociálnej sieti. 

Bývalý britský premiér napísal, že s Orbánom diskutovali o dôležitosti rýchleho vstupu Švédska do NATO, aby sa aliancia a euroatlantický región stali bezpečnejšími a NATO silnejším. Britský minister sa dotkol aj otázky podpory pre Ukrajinu.

Orbán predtým v utorok pozval švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona do Maďarska, aby rokovali aj o členstve Švédska v Severoatlantickej aliancii. 

Poslanecký klub opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) v utorok oznámil, že iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO po tom, čo agentúra Bloomberg v pondelok uviedla, že turecký parlament bude tento týždeň hlasovať o vstupe Švédska do NATO. 

Z členských krajín Severoatlantickej aliancie neratifikovalo vstup Švédska okrem Turecka už iba Maďarsko. Maďarská vláda v minulosti opakovane tvrdila, že Maďari nebudú hlasovať ako poslední.

Odklad ratifikácie vstupu Švédska do NATO poslanci z maďarskej vládnej strany Fidesz zdôvodňujú klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite