Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Nemecku sa na protestov proti pravicovej strane AfD zúčastnilo minimálne 300.000 ľudí

.tasr .svet

Demonštrácie vyvolali nedávne odhalenia nezávislého investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov.

V Nemecku sa na protestov proti pravicovej strane AfD zúčastnilo minimálne 300.000 ľudí SITA/AP Photo/Michael Probst Frankfurt, Nemecko, sobota 20. 1. 2024

minimálne 300.000 ľudí sa zúčastnilo na protestoch proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktoré v sobotu prebehli v mnohých nemeckých mestách. Účastníci skandovali heslá proti pravicovému extrémizmu a na podporu demokracie, informuje agentúra DPA. 

Protesty sa konali takmer po celej krajine: od juhonemeckej spolkovej krajiny Bavorsko až po severonemecký Hamburg, od Frankfurtu nad Mohanom na západe krajiny až po východonemecké mesto Halle, kde AfD podľa prieskumov podporuje až tretina voličov. Najväčšie demonštrácie sa konali vo Frankfurte nad Mohanom a Hannoveri, kde v oboch prípadoch prišlo podľa odhadov polície aj organizátorov približne 35.000 ľudí. V Dortmunde napočítali 30.000 účastníkov. 

„Fašizmus nie je alternatíva“ a „Nie je tu miesto pre nacistov“, zneli niektoré z nápisov na transparentoch, ktoré niesli účastníci protestov. Demonštrácie podporili nielen predstavitelia vládnych strán, zelení a sociálni demokrati, ale aj odbory, cirkvi či tréneri Bundesligy.

Frankfurt, Nemecko, sobota 20. 1. 2024SITA/AP Photo/Michael ProbstFrankfurt, Nemecko, sobota 20. 1. 2024

Ďalšie desaťtisíce ľudí by mali vyjsť do ulíc v priebehu nedele, keď sa očakávajú masové v ďalších nemeckých mestách vrátane metropoly Berlín. Od piatka do nedele boli protestné akcie zvolané na približne 100 miestach po celom Nemecku. 

Demonštrácie vyvolali nedávne odhalenia nezávislého investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených činiteľov AfD, na ktorom sa údajne diskutovalo o plánoch na „remigráciu“, respektíve masové deportácie migrantov a „neasimilovaných občanov“. Takéto deportácie by sa podľa účastníkov mali týkať nedostatočne prispôsobených migrantov vrátane tých, ktorí sú držiteľmi nemeckých pasov, píše agentúra DPA.

K tomuto odhaleniu a následnej vlne protestov došlo v období, keď v krajine narastajú preferencie AfD, a to pred troma dôležitými krajinskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v septembri vo východonemeckých spolkových krajinách Durínsko, Sasko a Brandenbursko. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite