Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 101. týždeň vojny (15. 1. – 21. 1. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 101. týždeň vojny (15. 1. – 21. 1. 2024) SITA/Stefan Wermuth/Pool photo via AP Zelenskyj a Von der Leyenová sa zúčastnili stretnutia s generálnymi riaditeľmi počas Svetového ekonomického fóra. 15.1.2024

Informácie z predchádzajúceho dňa 21. 1. 2024:

18:10 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Kyjev útočil raketami na Krym

Rusko tvrdí, že ukrajinská armáda vypálila v nedeľu niekoľko rakiet na polostrov Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. TASR o tom píše podľa agentúry DPA. Ruské ministerstvo obrany uvádza, že jedna z rakiet bola vypálená nad Čierne more. Ďalšiu zachytili nad prístavom v Sevastopole, tvrdí tamojší ruský gubernátor Michail Razvožajev. Letecký poplach na Kryme po týchto incidentoch ruské úrady ukončili.         

Kyjev počas prebiehajúcej vojny už viackrát útočil na Ruskom anektovaný Krymský polostrov raketami a dronmi, pričom cielil predovšetkým na ruskú čiernomorskú námornú flotilu. Podarilo sa mu pritom viackrát poškodiť či zničiť ruské vojenské objekty. Potopil napríklad raketový krížnik Moskva či výsadkovú loď Novočerkassk. 

15:30 Ruská armáda zintenzívnila útoky, ale straty ruskej techniky stúpli o 88 percent

Ruská armáda na Ukrajine v uplynulých dňoch zvýšila svoju útočnú aktivitu na celom fronte. Ešte výraznejšie však vzrástli jej straty. Vyplýva to z analýzy britského vojenského spravodajstva, ktorú zverejnili v nedeľu. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Spravodajská služba britského ministerstva obrany cituje údaje ukrajinského generálneho štábu z 19. januára, z ktorých vyplýva, že počet ruských útokov na frontových líniach vzrástol oproti predchádzajúcemu dňu o 27 percent. Dodatočné údaje generálneho štábu porovnávajúce útoky zo 14. až 18. januára s predchádzajúcim päťdňovým obdobím tento rast potvrdzujú. Britské obranné spravodajstvo dodáva, že straty ruskej vojenskej techniky sa počas týchto piatich dní zvýšilo o 88 percent a straty ruských tankov stúpli o 95 percent. Podľa britských analytikov sa počet strát v radoch ruských vojakov v rovnakom období zväčšil o 15 percent.

11:40 Moskva deklarovala dobytie osady v Charkovskej oblasti

Ruská armáda v nedeľu vyhlásila, že sa jej podarilo dobyť malú osadu Krochmaľne vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti. Ukrajinská armáda uvádza, že dobytie tejto dediny nemá žiaden strategický význam, keďže je v nej len zopár domov, informuje agentúra AFP.  

„Dedina Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti bola oslobodená, “tvrdilo v dennej správe o vývoji bojov na Ukrajine ruské ministerstvo obrany, pričom použilo ruský názov danej obce. Dobytie dediny je podľa ministerstva výsledkom „úspešných aktívnych operácií.“ 

AFP uvádza, že pred ruskou inváziou z februára 2022 žilo v tejto obci, nachádzajúcej sa v Kupianskom rajóne Charkovskej oblasti, len približne 45 obyvateľov. Osada Krochmaľne ležá približne 30 kilometrov od dôležitého regionálneho centra Kupiansk.

Hovorca ukrajinských pozemných síl Volodymyr Fitio v nedeľu pre ukrajinskú televíziu povedal, že dobytie dediny nemá „žiaden strategický význam.“ „Je tam päť domov,“ povedal s tým, že ukrajinské jednotky stále držia frontovú líniu v danej oblasti. Úrady ukrajinskej Charkovskej oblasti už v polovici januára nariadili povinnú evakuáciu obyvateľov asi 20 obcí v prifrontovej zóne. Ako dôvod uviedli stupňujúce sa útoky ruskej armády. Celkovo bolo evakuovaných asi 3000 ľudí. 

Ruské jednotky dobyli časti Charkovskej oblasti hneď krátko po svojej invázii na Ukrajinu a aj keď tam medzičasom o svoje územné zisky prišli, pokračujú v úsilí o obsadenie tohto regiónu. Momentálne sa snažia dobyť dôležitý železničný uzol Kupiansk - mesto, kde pred vojnou žilo približne 30.000 ľudí.

10:00 Plynový terminál pri Petrohrade zachvátil požiar, podľa miestnych médií ho napadli drony

Požiar zachvátil v noci na nedeľu terminál na zemný plyn v ruskom prístave Usť-Luga na pobreží Baltského mora. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa miestne úrady. Terminál sa nachádza neďaleko hraníc s Estónskom, približne 110 kilometrov západne od Petrohradu. Prevádzkuje ho spoločnosť Novatek, ktorá je druhým najväčším ruským producentom zemného plynu. 

O príčine požiaru nebolo bezprostredne nič známe. Ukrajina však vo štvrtok deklarovala, že uskutočnila útok bezpilotným lietadlom na ropný terminál v ruskom Petrohrade. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na nedeľu zmarilo niekoľko ukrajinských útokov, nespomenulo však žiaden takýto prípad v Leningradskej oblasti, kam patrí aj Petrohrad a Usť-Luga.  

„V súvislosti s (nedeľňajším) požiarom v termináli Novateku v prístave Usť-Luga nie sú (hlásené) žiadne obete. Zamestnanci boli evakuovaní, “ uviedol gubernátor Leningradskej oblasti Alexandr Drozdenko. Zverejnil tiež video, na ktorom vidno masívny požiar a dym stúpajúci z komplexu terminálu. 

V Kingiseppskom rajóne, kde sa nachádza prístav Usť-Luga bol vyhlásený režim vysokej pohotovosti. Práve v tomto prístave sa začína plynovod Nordstream, ktorý mal privádzať plyn do Nemecka, ale nikdy nebol uvedený do prevádzky. 

Požiar sa už podarilo lokalizovať, tvrdil gubernátor s tým, že na jeho hasení sa okrem miestnych požiarnikov podieľajú aj špecialisti ruského ministerstva pre mimoriadne situácie. Podľa miestnych predstaviteľov požiar vypukol krátko pred 02.45 h miestneho času. Podľa agentúry RIA Novosti začal horieť zásobník s objemom 100 metrov kubických. 

Ruské úrady údajný štvrtkový útok Ukrajiny na ropný terminál v Petrohrade nepotvrdili. Uviedli však, že v noci na 18. januára bol nad Leningradskou oblasťou, kam patrí aj Petrohrad, zostrelený dron. Išlo o prvý takýto incident v oblasti Petrohradu od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Ukrajina svoj útok na terminál v Petrohrade označila za novú fázu vedenia vojny v tomto regióne. 

9:00 Moskva stratila ďalších 760 vojakov

Ďalších 760 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet mŕtvych v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 376 030, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o desať tankov, jedenásť obrnených bojových vozidiel pechoty, sedem delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 181 tankov, 11 466 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 875 delostreleckých systémov a 968 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 20. 1. 2024:

20:15 Rusom sa napriek početnej prevahe nedarí Ukrajincov vytlačiť z východného brehu Dnipra pri Chersone

Ruskej armáde sa podľa britského vojenského spravodajstva nedarí Ukrajincov vytlačiť z východného brehu rieky Dnipro pravdepodobne pre slabý výcvik a nedostatočnú koordináciu ruských síl. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v najnovšej aktualizácii správy o vývoji vojny na Ukrajine. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Ruské zoskupenie síl Dnepr bolo neúspešné vo všetkých svojich pokusoch vytlačiť ukrajinských vojakov napriek tomu, že takmer určite má významnú výhodu v rovnováhe síl,“ konštatuje britské obranné spravodajstvo. „Je vysoko pravdepodobné, že slabý výcvik a koordinácia ruských síl v oblasti obmedzuje ich útočné schopnosti," dodal britský rezort obrany.

„Je veľmi pravdepodobné, že Rusko bude v nasledujúcich týždňoch pokračovať v útokoch v oblasti dediny Krynky napriek rastúcim stratám,“ píše ministerstvo obrany Veľkej Británie. Dedina Krynky, ktorá leží 35 kilometrov východne od mesta Cherson, je jednou z hlavných oblastí bojov na juhu Ukrajiny.

17:30 Ruské útoky na mesto Novohrodivka zranili dvoch civilistov

Dvaja ukrajinskí civilisti utrpeli zranenia a poškodených bolo 33 rodinných domov a jedna administratívna budova pri ruskom útoku tromi raketami na mesto Novohrodivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to v sobotu na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Ruské sily za uplynulý deň Doneckú oblasť ostreľovali 12-krát , dodal gubernátor. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Filaškin ďalej uviedol, že obytné domy počas uplynulého dňa ruské útoky poškodili aj v okresoch Kramatorsk a Bachmut. Z fontovej línie v oblasti podľa neho evakuovali 214 ľudí vrátane 46 detí.

16:00 Moskva pokračuje v snahe o obkľúčenie mestečka Avdijivka v Doneckej oblasti

Na avdijivskom fronte v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde sa Rusi snažia obkľúčiť mesto Avdijivka, počas uplynulého dňa ukrajinskí vojaci odrazili 33 útokov. Uviedol to v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Ruská armáda 14-krát zaútočila na Avdijivku a 19-krát Ukrajinci útoky odrazili v okolitých obciach Tonenke, Pervomajske a Nevelske. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Celkovo sa počas uplynulého dňa odohralo viac ako sto zrážok medzi ruskými a ukrajinskými vojakmi. Rusi okrem toho podnikli jeden raketový útok, 23 leteckých útokov a 59-krát útočili raketometmi, konštatoval ukrajinský generálny štáb. Dodal, že terčom ruských útokov boli ukrajinskí vojaci ale aj civilné obce.

SITA/AP Photo/Libkos

15:00 Kyjev potrebuje vzhľadom na rozsiahlosť frontu viac zbraní, uviedol Podoľak

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak žiada spojencov o veľké dodávky ďalších zbraní, ktoré by Ukrajine v tejto fáze bojov pomohli lepšie odolávať ruskej armáde. Vyjadril sa tak v sobotňajšom rozhovore pre nemecký denník Bild, informuje TASR podľa agentúry DPA. 

Dodal, že namiesto rečí sú potrebné investície do vojenskej výroby, pričom spomenul „rakety dlhého doletu, drony, delostrelecké granáty a muníciu.“ Ďalšie dodávky zbraní by podľa jeho slov zároveň mali byť rozsiahle. Podoľak pritom poukázal na aktuálne značnú veľkosť frontu, kde sa ukrajinská armáda snaží odrážať ruské sily útočiace z viacerých smerov.

„Celkovo má frontová línia 1300 kilometrov, pričom boje (aktuálne) prebiehajú na 600 až 800 kilometroch,“ povedal. Súčasnú situáciu na bojisku označil za zložitú. Intenzita bojov sa totiž podľa jeho slov neznižuje ani vzhľadom na zimné obdobie. 

Rusko však podľa neho za celý rok nedosiahlo nijaké výrazné pokroky. „Rusko bojuje masovo, prebehla (tam) skrytá mobilizácia, na front bolo vyslaných veľa síl, sústredí sa tam veľa (vojenskej) techniky, a to všetko treba zničiť,“ uviedol ďalej v rozhovore.

Podoľak zároveň vyslovil presvedčenie, že vojna bude pokračovať v súlade s plánmi ruského prezidenta Vladimira Putina, a to dovtedy „kým nedobyje celé územie Ukrajiny, kým nedosiahne dominanciu v Európe, kým nedobyje ďalšie postsovietske územia, “ dodal v tejto súvislosti. Podľa Podoľaka totiž „človek nejde do veľkej vojny“ a nezničí si povesť aj vzťahy, ak by sa chcel uspokojiť „len s málom. “

9:30 Padlo ďalších 750 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 750 ruských vojakov. Počet mŕtvych v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 375 270, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o štyri tanky, 10 obrnených bojových vozidiel pechoty, 14 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 171 tankov, 11 455 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 868 delostreleckých systémov a 967 raketometov.

9:00 Ruské jednotky opätovne zamínovali areál Záporožskej elektrárne

Ruskí okupanti ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) opätovne zamínovali okolie zariadenia, uvádza sa v piatkovej správe Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. 

Ruské jednotky podľa správy míny umiestnili medzi vnútorné a vonkajšie oplotenie elektrárne v blízkosti frontovej línie. Okolie elektrárne bolo naposledy odmínované v novembri minulého roka. Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi v tejto súvislosti poznamenal, že nové výbušniny sú „nezlučiteľné “s bezpečnostnými normami. 

wikipedia

Správy z predchádzajúceho dňa 19. 1. 2024:

18:00 Moskva si predvolala francúzskeho veľvyslanca pre obvinenia o francúzskych žoldnieroch na Ukrajine

Ruské ministerstvo zahraničia si predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve pre obvinenia, že na Ukrajine sú francúzski žoldnieri. Informuje o tom spravodajský portál Sky News. Ruské ministerstvo obrany v stredu vyhlásilo, že ruské sily zabili v Charkive viac ako 60 zahraničných žoldnierov, z ktorých väčšina boli francúzski občania.

Ruskí predstavitelia sa podľa Sky News plánujú opýtať francúzskych politikov, či vedia o tom, že francúzski žoldnieri bojujú na Ukrajine. Predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin na platforme Telegram napísal, že je pre Moskvu dôležité vedieť, či sú si francúzski politici vedomí, že „niekto v rozpore so zákonom posiela bojovníkov bojovať na Ukrajinu“. Francúzsko tvrdenia Moskvy odmieta a poukazuje na to, že žoldnierstvo je v krajine zakázané.

15:00 Plamene šľahajú z ropného zásobníka v Klincoch na západe Ruska po zásahu ukrajinským dronom.

sita/AVBogomaZ via AP

11:30 Rusko zaútočilo na Ukrajinu štvortonovou protilodnou raketou zo 60. rokov

Rusi odpálili na Ukrajinu protilodnú strelu P-35 s hmotnosťou štyri tony a dĺžkou desať metrov, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 1962. Ako referuje ukrajinský web Defence Express, raketa mohla byť odpálená buď z pobrežného obranného systému Redut alebo z divízie protilodnej protiraketovej pobrežnej obrany Objekt-100.

„Ide o prvý známy prípad jej použitia,“ tvrdí Defence Express a dodáva, že na snímkach sú viditeľné trosky rakety P-35 vyznačujúcej sa výraznými rozmermi, ktorú vyvinuli v roku 1950. Napriek svojmu veku je však P-35 v Rusku naďalej v prevádzke. Podľa Defence Express bola raketa evidentne zostrelená a vzhľadom na to, že ide o protilodnú raketu, je pravdepodobnejšie, že Rusi pri tomto údere mierili na zariadenia v južných oblastiach.

Raketa P-35 sa používa v systéme protilodnej protiraketovej pobrežnej obrany Objekt-100. Toto podzemné zariadenie sa nachádza neďaleko Balaklavy na Kryme. Samotné rakety sú ukryté pod zemou v odpaľovacích zariadeniach a sú zdvihnuté len krátko pred štartom. Celkovo boli v Rusku len dva takéto systémy - jeden na spomenutom Kryme a druhý na ostrove Kildin v Barentsovom mori. Dostupné informácie naznačujú, že druhý je momentálne opustený.

Raketa predstavuje muzeálny kúsok, ktorý sa dnes vystavuje pri ukážke dejín vojenstva.wikimedia commonsRaketa predstavuje muzeálny kúsok, ktorý sa dnes vystavuje pri ukážke dejín vojenstva.

9:50 Po ukrajinskom útoku dronom horí ropný sklad v ruskej Brianskej oblasti

V ruskej Brianskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou začal v piatok horieť ropný terminál, na ktorý zaútočil ukrajinský dron, uviedol tamojší gubernátor Alexander Bogomaz. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Ukrajina sa už viac než 22 mesiacov bráni proti ruskej vojenskej invázii. Rusko pritom opakovane podniká masívne útoky dronmi a raketami na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru. 

 Brianský gubernátor v piatok informoval o ukrajinskom dronovom útoku s tým, že samotný stroj bol síce zneutralizovaný, ale podarilo sa mu zhodiť muníciu, ktorá zasiahla sklad ropy pri meste Klincy. Toto mesto má zhruba 60.000 obyvateľov a nachádza sa asi 70 kilometrov od ukrajinských hraníc. Podľa gubernátora si útok nevyžiadal obete na životoch, v zasiahnutom ropnom termináli však vypukol požiar. Do boja s plameňmi nasadili až 13 hasičských vozidiel.

Ruské ministerstvo obrany vo vlastnom vyhlásení uviedlo, že dron bol zničený a ukrajinský útok v Brianskej oblasti zmarený, cituje AFP. Miestny operátor železníc však informoval, že do mesta dorazil špeciálny vlak vybavený na hasenie rozsiahlych požiarov. „Požiar neovplyvní železničnú dopravu v Klincy,“ napísal na platforme Telegram.

Vo štvrtok sa Ukrajina prihlásila k dronovému útoku v severnej časti ruskej Leningradskej oblasti pri hraniciach s Fínskom. Hlavným mestom oblasti je Petrohrad, ktorý doposiaľ terčom takýchto útokov nebol, konštatuje AFP.

9:45 Padlo ďalších takmer tisíc ruských vojakov

Ďalších 920 ruských vojakov padlo podľa Kyjeva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 374 520, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 20 tankov, 35 obrnených bojových vozidiel pechoty a 19 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 167 tankov, 11 445 obrnených bojových vozidiel pechoty a 8 854 delostreleckých systémov.

9:15 Kyjev koncom decembra v Sevastopoli potopil ruskú korvetu

Ukrajinské útoky na prístav Sevastopoľ na okupovanom polostrove Krym koncom decembra potopili ruskú korvetu triedy Tarantul. Uviedli to analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) na základe analýzy zozbieraných údajov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Partizánske hnutie Ateš, v ktorom pôsobia Ukrajinci a Krymskí Tatári, vo štvrtok uviedlo, že objavilo potopenú korvetu triedy Tarantul v sevastopoľskej zátoke. Okrem toho satelitné zábery, ktoré partizáni poskytli, potvrdzujú, že korveta sa potopila niekedy medzi 28. a 31. decembrom. Ruskí a krymskí okupační predstavitelia tvrdili, že ruskí vojaci 28. a 30. decembra odrazili ukrajinské útoky dronmi.

Správy z predchádzajúceho dňa 18. 1. 2024:

20:30 Ruský špión chcel spôsobiť ekologickú katastrofu v Odese

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) oznámila, že zadržala agenta ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorý špehoval pre Moskvu v ukrajinskom čiernomorskom prístavnom meste Odesa. Ako referuje web news.sky.com, údajného špióna obvinili z pokusu identifikovať a odovzdať Rusku súradnice skladov s toxickými látkami.

Podľa SBU sa chcelo Rusko zamerať na tieto sklady raketami a kamikadze dronmi, aby spôsobilo ekologickú katastrofu. Údajný ruský špión bol študentom Odeskej univerzity. Tohto informátora FSB požiadala, aby „tajne spolupracoval v prospech Ruskej federácie a poberal za to 'plat' od ruskej špeciálnej služby“, uviedla SBU. Vyšetrovanie pokračuje a obvinenému hrozí až doživotné väzenie.

19:00 Rusko tvrdí, že dobylo malú dedinku na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok vyhlásilo, že jeho ozbrojené sily dobyli malú dedinu na východe Ukrajiny. V súčasnosti, po dvoch rokoch vojny, majú obe strany problém dosiahnuť výrazné úspechy na bojisku. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

„V smere na (mesto) Doneck sa vďaka úspešným akciám jednotiek vojakov z Južnej skupiny podarilo oslobodiť osadu Vesele v Doneckej ľudovej republike,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany. V správe použilo názov medzinárodne neuznanej republiky na východe Ukrajiny. Agentúra AFP nemohla tvrdenia ruského ministerstva obrany overiť.

Osada Vesele sa nachádza 20 kilometrov severovýchodne od ukrajinského priemyselného mesta Bachmut, ktoré bolo v skorších fázach vojny počas dlhých mesiacov delostreleckých útokov a mestských bojov zrovnané so zemou. Vesele malo pred vojnou približne 100 obyvateľov.

Moskva vyhlásila anektovanie východoukrajinskej Doneckej oblasti - ktorá samu seba nazýva Donecká ľudová republika (DĽR) - v roku 2022 napriek tomu, že Moskva nemá pod kontrolou celé jej územie. Milióny Ukrajincov ušli z východu a juhu krajiny, keď Rusko vo februári 2022 spustilo vojnu v plnom rozsahu. Jedna ani druhá strana nedosiahla v bojoch výrazné územné zisky už vyše roka a konflikt sa dostal do slepej uličky, píše AFP.

GOOGLE MAPS

15:30 Francúzsko vyrobí  pre Ukrajinu 78 húfnic Caesar

Francúzske zbrojovky vyrobia do začiatku budúceho roka 78 húfnic Caesar, ktoré dodajú Ukrajine. Povedal to v rozhovore pre denník Le Parisien francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu. Paríž podľa neho v najbližších týždňoch dodá Kyjivu šesť húfnic Caesar, ktoré Ukrajina kúpila za vlastné prostriedky. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Na Ukrajine je zatiaľ 49 húfnic Caesar, čo viedlo k taktickému úspechu. Naším cieľom je vyrobiť 78 húfnic Caesar v roku 2024 a nabádame Európanov a našich spojencov, aby sa zapojili do financovania,“ vyhlásil Lecornu.

WIKIPEDIA

9:30 Rusi v noci útočili dronmi a raketami S-300

Ukrajinské sily protivzdušnej obrany dokázali zostreliť 22 z 33 dronov Šáhid, ktorými Rusko zaútočilo v noci na štvrtok. Niekoľko ďalších ruských dronov minulo svoje ciele. Uviedli to Vzdušné sily Ukrajiny na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

8:55 Moskva stratila ďalších 780 vojakov

Ďalších 780 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet mŕtvych v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 373 600, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 21 tankov, 38 obrnených bojových vozidiel pechoty, 24 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 147 tankov, 11 410 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 835 delostreleckých systémov a 966 raketometov.

8:40 Rusko tvrdí, že neďaleko Moskvy zostrelilo ukrajinský dron

Rusko v noci na štvrtok odrazilo ukrajinské dronové útoky, pričom jedno z bezpilotných lietadiel bolo zostrelené neďaleko metropoly Moskva a ďalšie nad Belgorodskou oblasťou pri hraniciach s Ukrajinou, uviedli ruskí predstavitelia. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Útok dronu letiaceho smerom na Moskvu bol protivzdušnou obranou odrazený v meste Podoľsk,“ ležiacom zhruba 30 južne od Moskvy, potvrdil primátor ruskej metropoly Sergej Sobianin s tým, že podľa prvotných informácií nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

Ruské ministerstvo obrany taktiež informovalo o zostrelení dronu neďaleko Moskvy a zároveň o zneškodnení ďalšieho bezpilotného stroja v Leningradskej oblasti na severovýchode krajiny, ktorej metropolou je druhé najväčšie ruské mesto Petrohrad, cituje AFP.

Od jari 2023 je Moskva a i rovnomenná Moskovská oblasť pravidelne terčom ukrajinských dronov; väčšina z nich je však zostrelená. Niekoľkomesačným smrtiacim útokom čelila aj pohraničná Belgorodská oblasť. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov vo štvrtok uviedol, že protivzdušná obrana zostrelila desať striel smerujúcich na toto územie.

7:50 Železničné trate na západe Ruska poškodili sabotážne útoky

Terčom sabotážnych útokov sa stali ruské železničné trate v Saratovskej, Jaroslavlianskej a Nižnonovgorodskej oblasti. Uviedla to v stredu ukrajinská vojenská rozviedka (HUR). Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

„Neznámi odporcovia Putinovho režimu opäť spálili niekoľko reléových skríň na železnici,“ a ďalšie časti tratí slúžiacich pre vojenskú logistiku, konštatovala HUR. V dôsledku tejto sabotáže bola železničná doprava na niektorých traťových úsekoch podľa HUR „paralyzovaná“. Ukrajinská vojenská rozviedka neuviedla, či bola do útoku zapojená.

HUR / TELEGRAM

Správy z predchádzajúceho dňa 17. 1. 2024:

19:30 Nemecko dodalo Ukrajine ďalšiu muníciu a obrnené vozidlá

Nemecko dodalo Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, vrátane munície a obrnených vozidiel. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorí cituje správu z internetovej stránky nemeckej vlády.

Súčasťou novej pomoci je munícia pre tanky Leopard 1, osem obrnených vozidiel pechoty a päť vozidiel pre pohraničníkov. Podpora ďalej zahŕňa 25 prieskumných bezpilotných lietadiel RQ-35 Heidrun a materiál na likvidáciu výbušnín.

18:20 Rusko oznámilo, že zaútočilo na francúzskych bojovníkov na Ukrajine

Rusko v stredu oznámilo, že muníciou dlhého doletu zaútočilo na skupinu francúzskych bojovníkov v Charkove na východe Ukrajiny. Útok si podľa ukrajinských úradov vyžiadal niekoľko ranených civilistov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov leží blízko ruskej hranice. Od februára 2022, keď Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu, je neustále cieľom útokov.

„Ozbrojené sily Ruskej federácie podnikli večer 16. januára presný úder na provizórne stanovište zahraničných militantov v meste Charkov, ktorých jadro tvorili francúzski žoldnieri,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. 

Ministerstvo tiež tvrdilo, že pri útoku zabilo desiatky zahraničných „militantov“ a mnohých ďalších zranilo. Dôkazy o tom neposkytlo. 

18:00 Do okupovaného Mariupoľa priviezli 50-tisíc migrantov z Ruska a Strednej Ázie

Rusko priviedlo do okupovaného a zničeného ukrajinského mesta Mariupoľ na pobreží Azovského mora najmenej 50-tisíc migrujúcich pracovníkov z ekonomicky znevýhodnených regiónov Ruska a krajín Strednej Ázie. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinské Národné centrum odporu, ktoré prevádzkujú ukrajinské špeciálne sily.

„Naše informácie ukazujú, že v dočasne okupovanom Mariupoli je už asi 50-tisíc Rusov a občanov stredoázijských krajín,“ uviedol predstaviteľ spomenutého centra na stredajšej tlačovej konferencii.

V Mariupoli zostala nanajvýš polovica z predvojnovej populácie mesta, a tak sa okupačné orgány snažia prilákať migrujúcich pracovníkov zo znevýhodnených regiónov Ruska a krajín Strednej Ázie. V Mariupoli tiež údajne spozorovali robotníkov z Bieloruska.

15:45 Ruské útoky počas uplynulého dňa zranili viac ako 20 civilistov

Ruské útoky proti Ukrajine za uplynulý deň zranili viac ako 20 ľudí. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje stredajšie správy regionálnych úradov.

V Odese na juhu krajiny útok dronom zranil troch civilistov a poškodil obytné budovy, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Podľa gubernátora Charkivskej oblasti Oleha Synjehubova dve ruské rakety v meste Charkiv zranili 17 ľudí a poškodili viacposchodovú budovu. V Chersonskej oblasti boli dve ženy zranené pri ruskom útoku na dedinu Tiahynka. So zraneniami spôsobenými črepinami ženy hospitalizovali, konštatoval tamojší gubernátor Oleksandr Prokudin.

11:45 Ukrajina a Rusko hlásili ďalšie útoky dronov

Ukrajina i Rusko hlásili v stredu v ranných hodinách dronové útoky na svoje územie, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Vojenská správa ukrajinského prístavného mesta Odesa uviedla, že Rusko tam spustilo novú vlnu útokov dronov, v dôsledku ktorých bolo poškodených viacero obytných domov. Zranenia pritom utrpeli najmenej traja ľudia vrátane dvoch žien, uviedla vojenská správa na platforme Telegram.

Z poškodených domov muselo byť evakuovaných približne 130 civilistov, cituje DPA s tým, že správy z vojnovej zóny nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Rusko predtým tvrdilo, že v noci na stredu odrazilo niekoľko ukrajinských útokov nad pohraničnou Belgorodskou oblasťou. Podľa Moskvy pritom išlo o sedem rakiet a štyri drony, uviedlo tamojšie ministerstvo obrany na Telegrame. Informácie o prípadných súvisiacich obetiach alebo materiálnych škodách neboli bezprostredne k dispozícii.

9:50 Duda ubezpečil Zelenského o pokračujúcej podpore Poľska pre Ukrajinu

Poľský prezident Andrzej Duda v utorok uistil svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského o pokračujúcej podpore Varšavy pre Kyjev. Obaja lídri na stretnutí v dejisku Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose hovorili aj o plánovanej návšteve poľského premiéra Donalda Tuska v Kyjeve. TASR správu prevzala z agentúr DPA a PAP.

SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

„Ubezpečil som prezidenta Zelenského, že naša politika voči Ukrajine bude stabilná a bude to politika neustálej podpory; že už o niekoľko dní môže v Kyjeve pokojne pristúpiť k rokovaniam s premiérom Donaldom Tuskom,“ informovala v príspevku na sociálnej sieti kancelária poľského prezidenta.

9:20 Macron oznámil dodanie rakiet a bômb Ukrajine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že plánujú dodať Ukrajine viac rakiet dlhého doletu a bômb. Ako povedal počas utorkovej tlačovej konferencie, Francúzsko sa chystá dodať zhruba 40 rakiet dlhého doletu a „niekoľko stoviek bômb, na ktoré čakajú naši ukrajinskí priatelia“.

Macron oznámil, že na budúci mesiac vycestuje na Ukrajinu a dokončí bezpečnostnú dohodu s vládou v Kyjive. Ruské víťazstvo podľa neho oslabí medzinárodný poriadok založený na pravidlách a ruským susedom znemožní život. „Nemôžeme nechať Rusko vyhrať a nesmieme to urobiť,“ poznamenal francúzsky prezident.

Ukrajina bola jednou z mnohých tém, ktorým sa Macron venoval počas viac ako dvojhodinovej tlačovej konferencie zameranej na domáce aj medzinárodné otázky. Väčšina konferencie bola o domácich záležitostiach a prezident predstavil plány na posilnenie a lepšiu prípravu Francúzska na globálne krízy.

Tiež hovoril napríklad o nadchádzajúcich amerických prezidentských voľbách a naznačil, že nájde spôsoby ako spolupracovať aj s Donaldom Trumpom, ak by sa znova dostal do Bieleho domu. Upozornil však, že bez ohľadu na to, kto vyhrá v USA, Európa by sa mala pripraviť na možnosť, že americké priority budú iné. „Zdieľajú naše hodnoty, ale je to demokracia, ktorá tiež prechádza krízou," povedal Macron a poznamenal, že ich prvou prioritou sú samotné Spojené štáty a druhou je Čína. „Takže my Európania v tom musíme mať jasno. Aj preto chcem silnejšiu Európu, ktorá sa vie chrániť a nie je závislá od iných,“ vyhlásil.

Informácie z predchádzajúceho dňa 16. 1. 2024:

19:00 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zranili troch civilistov

Traja ukrajinskí civilisti utrpeli v utorok zranenia pri ruských útokoch na Chersonskú oblasť na juhu krajiny. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu tamojšieho gubernátora Oleksandra Prokudina.

Ruská paľba zasiahla 42-ročnú ženu a 38-ročného muža v dedine Tiahynka. Utrpeli zranenia črepinami. Oboch previezli do nemocnice. Ruská armáda zasiahla aj obytný dom v obci Bilozerka a zranila 44-ročného muža.

16:15 Ukrajinci zničili ruský protilietadlový raketový systém Tor-M2

Ukrajinská 43. samostatná delostrelecká brigáda zničila ruský protilietadlový raketový systém Tor-M2 pomocou raketometu HIMARS. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu ukrajinských pozemných síl.

Ukrajinská armáda informovala, že ruský systém Tor-M2 bol v palebnej pozícii a potom z nej odišiel. Následne ho zasiahol systém HIMARS.

wikimedia commons

Protilietadlový raketový systém Tor je ruský taktický systém používaný na úrovni divízie. Tor-M2 môže súčasne udrieť až na štyri ciele na vzdialenosť do 16 kilometrov a do výšky až 10 kilometrov. Jedno odpaľovacie zariadenie môže niesť 16 rakiet.

15:00 V meste Voronež po útoku dronmi vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ruské mesto Voronež, ktoré leží zhruba 200 kilometrov od ukrajinských hraníc, v utorok ráno vyhlásilo mimoriadnu situáciu po tom, ako sa stalo terčom útoku dronmi. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram primátor mesta Vadim Kstenin. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že vo Voronežskej oblasti bolo zostrelených osem dronov a z útoku obvinilo Ukrajinu. Kyjiv sa k zodpovednosti neprihlásil.

Podľa primátora Voroneža útok poškodil najmenej 30 okien. Dodal, že postihnutých ľudí dočasne ubytovali v škole. Gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusev povedal, že jedno dieťa utrpelo zranenia „v dôsledku toho, že úlomky zostreleného dronu spadli do bytu“. Dieťaťu podľa jeho slov na mieste poskytli lekársku starostlivosť.

14:00 Po strate lietadla A-50 bude ruské letectvo opatrnejšie

Zničenie jedného ruského lietadla včasného varovania A-50 nemôže zásadne ovplyvniť rovnováhu síl na fronte, ale pravdepodobne prinúti Rusko k väčšej opatrnosti na oblohe. Povedal to hovorca vzdušných síl Ukrajiny plukovník Jurij Ihnat v rozhovore pre Ukrajinskú pravdu.

Ihnat pripomenul, že lietadlo A-50 má radar s dlhým dosahom, ktorý deteguje vzdušné ciele až do hĺbky 600 kilometrov. Hovorca vzdušných síl Ukrajiny poznamenal, že Rusko má významnú leteckú flotilu. Avšak každá úspešná špeciálna operácia ukrajinskej armády podľa jeho slov vedie k určitým zmenám v taktike Rusov. „Agresor sa bude pravdepodobne správať opatrnejšie. Ide o značný úder pre ruské letectvo, a čo je najdôležitejšie, pre obraz ruského režimu,“ povedal Ihnat.

Ukrajinskí vojaci v nedeľu nad Azovským morom zostrelili ruské lietadlo včasného varovania A-50 a komunikačné a veliteľské lietadlo Il-22M. Potvrdil to v pondelok na Facebooku hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

11:15 Moskva za jeden deň stratila viac ako tisíc vojakov a dve lietadlá

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 1 110 ruských vojakov. Počet mŕtvych v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 372 090, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 24 tankov, 36 obrnených bojových vozidiel pechoty, 30 delostreleckých systémov, tri raketomety a dve lietadlá.

9:15 Rusko hlási zostrelenie ukrajinských dronov nad Voronežskou oblasťou

Rusko znova odrazilo ukrajinský dronový útok nad Voronežskou oblasťou na juhozápade krajiny, oznámilo v noci na utorok ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Systémy protivzdušnej obrany zničili tri bezpilotné lietadlá, uviedlo ministerstvo na Telegrame.

Gubernátor Voronežskej oblasti ležiacej pri ukrajinskej hranici Alexandr Gusev následne tiež na Telegrame uviedol, že časti zostreleného dronu zranili jedno dieťa. Škody podľa neho vznikli na viacerých bytových a rodinných domoch, pričom na jednom balkóne museli hasiť požiar.

Ukrajina sa už takmer dva roky bráni proti ruskej vojenskej invázii. Jej ozbrojené sily opakovane uskutočňujú útoky na ruskom území, dodáva DPA.

Správy z predchádzajúceho dňa 15. 1. 2024:

19:20 Švajčiarsko a Ukrajina plánujú zorganizovať mierový summit

Švajčiarsko a Ukrajina plánujú zorganizovať mierový summit za účasti svetových lídrov. Oznámili to v pondelok v švajčiarskom Berne prezidenti oboch krajín Volodymyr Zelenskyj a Viola Amherdová. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Termín podujatia ešte nie je známym, obe strany chcú okamžite začať s plánovaním. Pozvané budú podľa Zelenského  všetky krajiny, ktoré podporujú územnú celistvosť Ukrajiny a naznačil, že Rusko pozvať neplánujú. Cieľom je vytvoriť základné požiadavky pre mier, ktoré Kyjev zahrnul do desaťbodového plánu. Patrí medzi ne stiahnutie Ruska z celého územia Ukrajiny, potrestane ruských vojnových zločinov či reparácie, pripomína DPA.

Amherdová uviedla, že jej krajina chce podporovať mierový proces a do roku 2028 plánuje Kyjevu poskytnúť finančné prostriedky na obnovu. Zelenskyj sa na sociálnej sieti X švajčiarskej prezidentke poďakoval za úsilie pri príprave summitu, na ktorom tímy oboch krajín začnú pracovať v utorok. Konferencia by sa konala vo formáte, ako vlaňajšie rokovania v Dánsku, v Saudskej Arábii a na Malte, či nedeľňajšie rokovania o mierovom pláne v Davose na úrovni poradcov pre národnú bezpečnosť. V tomto meste boli prítomní zástupcovia 83 krajín a medzinárodných organizácii, Čína však medzi nimi nebola.

Zelenskyj z Bernu odcestuje do Davosu, kde sa zúčastní na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF). 

14:20 Od začiatku tohto roka Rusko na Avdijivku letecky udrelo 250-krát

Ruské sily len za prvé dva týždne tohto roka zhodili na ukrajinské mesto Avdijivka v Doneckej oblasti 250 leteckých bômb. Ako informuje spravodajský web Kyiv Independent, povedal to v pondelok tamojší gubernátor Vadym Filaškin pre rozhlasovú stanicu Rádio Slobodná Európa. V porovnaní s minulým rokom počet leteckých útokov na Avdijivku prudko stúpol, keďže vlani Rusi na mesto letecky udreli len 146-krát, konštatoval gubernátor.

Počas uplynulého dňa podľa Filaškina jeden civilista v Avdijivke utrpel zranenia a 71 ľudí vrátane deviatich detí z mesta evakuovali. V Avdijivke zostáva 1 131 civilistov. Pred vypuknutím ruskej vojny proti Ukrajine v roku 2022 v meste žilo približne 31-tisíc ľudí. Avdijivka leží zhruba desať kilometrov severne od mesta Doneck, ktoré od roku 2014 okupujú Rusi. Útoky proti Avdijivke začalo Rusko zintenzívňovať od októbra minulého roka.

AvdijivkaSITA/AP PHOTO/LIBKOSAvdijivka

12:00 Zalužnyj tvrdí, že ukrajinské letectvo zostrelilo ruské lietadlá A-50 a IL-22

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v pondelok informoval, že ukrajinské letectvo v nedeľu v oblasti Azovského mora zlikvidovalo prieskumné lietadlo včasnej výstrahy A-50 a bombardér IL-22M ruských leteckých síl.

Správu o tom priniesla britská stanica BBC, ktorá doplnila, že správy o tom nateraz nedokázala overiť z nezávislých zdrojov. Ako dodala, Rusko stále neposkytlo komentár ku správam o údajnom zostrelení týchto lietadiel, ktoré v ukrajinských médiách cirkulujú od nedele večera. 

„Ďakujem letectvu za perfektne naplánovanú a vykonanú operáciu v oblasti Azovského mora! “ napísal Zalužnyj v správe na svojom kanáli na platforme Telegram. O operácii v oblasti Azovského mora, pri ktorej dostali zásah lietadlo A-50 a vzdušné riadiace centrum IL-22, informovalo v pondelok na sociálnych sieťach aj ukrajinské letectvo.

A-50wikimedia commonsA-50

Podľa poslanca ukrajinského parlamentu Jurija Mysiagina, ktorý je aj podpredsedom parlamentného výboru pre obranu, bolo lietadlo včasnej výstrahy a riadenia A-50 zostrelené. Zásah dostal aj bombardér IL-22M - jeho posádka sa snažila dostať sa na najbližšie letisko. Lietadlo však zmizlo z radaru po tom, čo začalo klesať v oblasti mesta Kerč. Zdroj citovaný ukrajinskými médiami poskytol aj záznam údajného rozhovoru pilota bombardéra Il-22M, ktorý od dispečera žiadal o núdzové pristátie na letisku Anapa.

Ruské ministerstvo obrany informácie o zostrelení svojich dvoch lietadiel oficiálne nekomentovalo. Telegramový kanál Rybar, ktorý je blízky ruskému ministerstvu obrany, ako jednu z verzií udalostí nad Azovským morom uviedol aj paľbu ruskej protivzdušnej obrany. 

11:00 Podľa Ukrajiny ruská armáda prišla o lietadlo včasnej výstrahy A-50

Ukrajina tvrdí, že v nedeľu nad Azovským morom zostrelila ruské prieskumné lietadlo A-50 a streľbou poškodila bombardér IL-22M ruských leteckých síl. Náklady na jedno lietadlo A-50 sa odhadujú na 330 miliónov dolárov. Obe lietadlá slúžili ako vzdušné komunikačné a veliteľské stanovištia. Na základe statusov poslancov ukrajinského parlamentu Jurija Mysiagina a Alexandra Fedienka o tom v pondelok informovala rozhlasová stanica Deutsche Welle.

Neskôr túto informáciu s odvolaním sa na ukrajinskú armádu a hlavnú správu vojenskej rozviedky priniesli aj viaceré ukrajinské médiá. Britská stanica BBC napísala, že veliteľ letectva ukrajinských ozbrojených síl Mykola Oleščuk v pondelok ráno vo svojom kanáli na platforme Telegram zverejnil fotografiu zničeného bytového domu s dátumom 14.01.2023 a komentárom: „To máte za Dnipro. Zhorte v pekle, vy neľudia!“

Oleščuk tým narážal na raketový útok na ukrajinské mesto Dnipro, ktorý sa odohral 14. januára 2023 a zahynulo pri ňom viac ako 40 ľudí. 

Podľa Mysiagina, ktorý je podpredsedom parlamentného výboru pre obranu, lietadlo  včasnej výstrahy a riadenia A-50 bolo zostrelené. Aj bombardér IL-22M dostal počas letu zásah a jeho posádka sa snažila dostať sa na najbližšie letisko. Lietadlo však zmizlo z radaru po tom, čo začalo klesať v oblasti mesta Kerč. Zdroj citovaný ukrajinskými médiami poskytol aj záznam údajného rozhovoru pilota bombardéra Il-22M, ktorý od dispečera žiadal o núdzové pristátie na letisku Anapa.

Ruské ministerstvo obrany informácie o zostrelení svojich dvoch lietadiel oficiálne nekomentovalo. Telegramový kanál Rybar, ktorý je blízky ruskému ministerstvu obrany, ako jednu z verzií udalostí nad Azovským morom uviedol aj paľbu ruskej protivzdušnej obrany.

Lietadlo A-50 nesie radar a používa sa pri frontovom prieskume na prípravu úderov a zabránenie nepriateľským útokom. Je používané na detekciu a sledovaniu vzdušných cieľov, ale aj hladinových plavidiel. Rusko má podľa oficiálnych údajov menej ako desať takýchto lietadiel, doplnila BBC. 

10:30 Rusko podľa viacerých zdrojov plánuje novú ofenzívu

Rusko sa pripravuje na odštartovanie novej ofenzívy v najbližších týždňoch, keď pôda na južnej a východnej Ukrajine zamrzne. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Množstvo ruských zdrojov podľa inštitútu tvrdí, že Moskva začne na Ukrajine veľké ofenzívne úsilie. Niektoré zdroje odhadujú, že ofenzíva by sa mohla začať niekedy medzi polovicou januára a 2. februárom po tom, ako pôda zamrzne a Ukrajina bude „vyčerpaná“ z obrany svojich pozícií. ISW však dodáva, že hoci počet vojakov na frontovej línii umožňuje Rusku vykonávať lokálne aktivity, ruská armáda pravdepodobne nebude schopná vykonať operačne významné „prielomy“. Okrem toho sa zdá, že chladné počasie ovplyvňuje pozemné aktivity na oboch stranách.

9:00 Padlo ďalších takmer tisíc ruských vojakov

Ďalších 980 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet mŕtvych v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 370 980, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 14 tankov, 20 obrnených bojových vozidiel pechoty, 24 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 089 tankov, 11 322 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 771 delostreleckých systémov a 958 raketometov.

7:40 Ukrajinský minister obrany navrhol v Davose vytvorenie skupiny pre stiahnutie sa ruských vojakov

Vytvorenie medzinárodnej skupiny pre vypracovanie mechanizmu stiahnutia sa ruskej armády z Ukrajiny navrhol ukrajinský minister obrany Rustem Umerov na nedeľňajšej schôdzke národných bezpečnostných poradcov pre ukrajinský mierový plán vo švajčiarskom Davose. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, Umerov to oznámil na Facebooku.

„Ukrajinský mierový plán, ktorý navrhol prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, už zjednotil 83 krajín sveta," napísal Umerov. Podľa jeho slov nie je možné hovoriť o obnovení suverenity a územnej integrity Ukrajiny bez úplného stiahnutia sa ruských vojakov z okupovaných území. „Navrhujem vytvorenie medzinárodnej pracovnej skupiny na úrovni ministrov obrany a národných bezpečnostných poradcov, aby spoločne vypracovali mechanizmus stiahnutia sa vojakov," dodal Umerov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite