Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

OSN: Ľuďom v Gaze hrozí, že zomrú od hladu len kilometre od kamiónov s jedlom

.sita .svet

Poskytovanie pomoci je brzdené otvorením príliš malého počtu hraničných priechodov.

OSN: Ľuďom v Gaze hrozí, že zomrú od hladu len kilometre od kamiónov s jedlom SITA/AP Photo/Hatem Ali) Nákladné autá s humanitárnou pomocou vstupujú do pásma Gazy z Izraela cez prechod Kerem Shalom v Rafahu v nedeľu 14. januára 2024

izraelsko-palestínsky konflikt si za sto dní vyžiadal v Pásme Gazy podľa palestínskych úradov viac ako 24-tisíc ľudských životov. Útok militantného hnutia Hamas zabil na izraelskej strane približne 1 200 ľudí, pričom militanti zajali ďalších 250 osôb.

V čase, keď tento konflikt dosiahol smutné jubileum z pohľadu jeho trvania, Spojené štáty vyhlásili, že „nadišiel správny čas“, aby Izrael upustil od bojov v Pásme Gazy. Predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) zasa vyzývajú na ďalšiu pomoc, ktorú spomenutá enkláva na juhozápade Izraela zúfalo potrebuje na to, aby v nej neprepukol hladomor a rôzne choroby.

Hoci predstavitelia OSN neukázali prstom priamo na Izrael, povedali, že poskytovanie pomoci je brzdené otvorením príliš malého počtu hraničných priechodov, pomalým procesom preverovania nákladných áut a tovaru smerujúceho do Pásma Gazy a pokračujúcimi bojmi na celom území. Izrael hrá vo všetkých týchto veciach rozhodujúcu rolu.

Svetový potravinový program (WFP), Detský fond OSN (UNICEF) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedli, že je potrebné otvoriť nové vstupné cesty do Pásma Gazy, každý deň povoliť vstup väčšieho počtu nákladných áut a humanitárnych pracovníkov a tým, ktorí hľadajú pomoc, je potrebné umožniť bezpečný pohyb.

„Ľuďom v Pásme Gazy hrozí, že zomrú od hladu len kilometre od kamiónov naplnených jedlom,“ povedala výkonná riaditeľka WFP Cindy McCainová. „Každá stratená hodina ohrozuje nespočetné množstvo životov.“

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite