Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko chce ďalej rozvíjať vzťahy s KĽDR

.tasr .svet

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko posilnilo svoje väzby na KĽDR a ďalšie krajiny, ktoré sú znepriatelené so Spojenými štátmi, vrátane Iránu.

Rusko chce ďalej rozvíjať vzťahy s KĽDR Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

rusko bude ďalej rozvíjať partnerstvo so Severnou Kóreou a budovať vzťahy založené na dohodách, ku ktorým dospeli ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un počas ich vlaňajšieho stretnutia na ruskom Ďalekom východe. Pri príležitosti oficiálnej návštevy severokórejskej ministerky zahraničných vecí Čche Son-hui v Rusku to v pondelok uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Podľa Peskova je táto návšteva pokračovaním dohôd a rokovaní medzi Putinom a Kimom, ktoré prebehli počas septembrovej návštevy vodcu KĽDR na kozmodróme Vostočnyj, ležiacom približne 8000 kilometrov východne od Moskvy.

„Severná Kórea je naším najbližším susedom a partnerom, s ktorým rozvíjame a plánujeme ďalej rozvíjať partnerstvo vo všetkých oblastiach,“ uviedol Peskov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko posilnilo svoje väzby na KĽDR a ďalšie krajiny, ktoré sú znepriatelené so Spojenými štátmi, vrátane Iránu. Tieto vzťahy však na Západe vyvolávajú obavy. Washington a Kyjev počas januára obvinili Rusko z použitia severokórejských balistických striel na Ukrajine. Moskva toto tvrdenie doteraz nepotvrdila ani nevyvrátila, konštatuje Reuters.

Rusko podľa Peskova dúfa, že návšteva Putina v KĽDR na pozvanie Kim Čong-una sa uskutoční v „dohľadnej budúcnosti.“ Dátum prípadnej návštevy však ešte nebol dohodnutý, dodal hovorca Kremľa.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite