Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vstup Švédska do NATO nie je na programe ani jarnej schôdze maďarského parlamentu

.tasr .svet

Maďarský a turecký parlament – ako posledné dva z členských štátov NATO – ratifikáciu vstupu Švédska odkladajú už vyše poldruha roka.

Vstup Švédska do NATO nie je na programe ani jarnej schôdze maďarského parlamentu SITA/AP Photo/Denes Erdos

maďarský vicepremiér Zsolt Semjén v pondelok predložil predsedovi parlamentu Lászóovi Kövérovi legislatívny program vlády na jarnú schôdzu parlamentu v roku 2024, ktorý obsahuje 18 návrhov zákonov či noviel, chýba v ňom však ratifikácia vstupu Švédska do NATO. Upozornil na to server atv.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Vo vládnom legislatívnom návrhu figurujú okrem novely zákona o vodárenských službách aj justičné zákonné úpravy, uznávanie zahraničných vysvedčení a diplomov či rokovanie o štátnom rozpočte na rok 2025. Jeho návrh má predložiť minister financií v apríli a parlament o ňom bude môcť hlasovať v júni.

Maďarský parlament spolu s tureckým – ako posledné dva z členských štátov NATO – ratifikáciu vstupu Švédska odkladajú už vyše poldruha roka.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po stretnutí s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou vlani 6. novembra v Bruseli vyjadril očakávanie, že Maďarsko bezodkladne ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Nováková povedala iba toľko, že dúfa, že Švédsko sa čoskoro stane členom NATO, pričom o tom rozhoduje maďarský parlament.

Parlamentná frakcia vládnej strany Fidesz odklad zdôvodňuje aj údajne protimaďarským švédskym krátkym filmom z roku 2019, ktorý premietali v rámci školských osnov. V tomto dokumente sa tvrdí, že stav demokracie v Maďarsku sa od roku 2010 neustále zhoršuje.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite