Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový šéf francúzskej diplomacie dorazil do Kyjeva na svoju prvú zahraničnú cestu

.tasr .svet

Spravil tak na znak podpory Ukrajiny, ktorá už takmer dva roky bojuje proti invázii Ruska.

Nový šéf francúzskej diplomacie dorazil do Kyjeva na svoju prvú zahraničnú cestu SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

nový francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné pricestoval v sobotu do Kyjeva na svoju prvú zahraničnú cestu od nástupu do funkcie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Stéphane Séjourné pricestoval do Kyjeva na svoju prvú zahraničnú cestu, aby tam pokračoval v diplomatických snahách Francúzska a potvrdil záväzok Francúzska voči svojim spojencom a civilistom,“ oznámilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X. Šéf francúzskej diplomacie sa má v Kyjeve okrem iného stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Séjourné (38) sa stal v rámci zmien vo francúzskej vláde ministrom vo štvrtok. Na rozdiel od svojej predchodkyne Catherine Colonnovej nemal v minulosti skúsenosti s profesionálnou diplomaciou. Je však blízkym spojencom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a je generálnym tajomníkom Macronovej strany Obroda (Renaissance). 

Nový šéf francúzskej diplomacie už prisľúbil pokračovanie pomoci pre Ukrajinu, keď sa v piatok oficiálne ujímal úradu. „Pomáhanie Ukrajine znamená garantovanie víťazstva demokracie,“ vyhlásil.

Francúzsko poskytlo Ukrajine už pomoc vo výške 3,2 miliardy eur, vyplýva z údajov parlamentnej správy z novembra.

Počiatočná pomoc, ktorú Západ poskytol Ukrajine, najskôr niektorých pozorovateľov prekvapila. Vzhľadom na preťahovanie konfliktu sa však v nej časom začínajú objavovať trhliny, konštatuje AFP.

Pomoc prisľúbená Ukrajine medzi vlaňajším augustom a októbrom klesla oproti rovnakému časovému obdobiu v roku 2022 o takmer 90 percent a dosiahla tak najnižšiu úroveň od začiatku vojny, vyplýva z decembrového prieskumu ekonomického inštitútu IfW z Kielu.

Prezident Zelenskyj pritom varoval, že akékoľvek omeškanie pomoci môže mať vážny dopad na priebeh vojny. V poslednej dobe tiež žiada od spojencov pomoc so vzdušnou obranou, keďže Ukrajina čelí obnoveným vzdušným útokom Ruska.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite