Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Taiwane dnes prebiehajú voľby, v ktorých voliči rozhodnú aj o vzťahoch s Čínou

.tasr .svet

Volebné miestnosti sa uzavreli o 16.00 h miestneho času (09.00 SEČ), pričom výsledky volieb sa očakávajú neskôr večer.

Na Taiwane dnes prebiehajú voľby, v ktorých voliči rozhodnú aj o vzťahoch s Čínou SITA/AP Photo/Louise Delmotte

na Taiwane asi 19,5 milióna oprávnených voličov mohlo v sobotu rozhodnúť o novom prezidentovi a novom zložení parlamentu. TASR informuje podľa agentúr DPA, AFP a AP.

Predvolebnú kampaň ovplyvnilo napätie s pevninskou komunistickou Čínou, pretože prípadný víťaz bude rozhodovať o budúcej podobe vzájomných vzťahov. Peking má najväčší problém s doteraz vládnucou Demokratickou pokrokovou stranou (DPP), ktoré presadzuje nezávislosť. Opakovane pohrozil, že na obnovenie kontroly nad Taiwanom je pripravený použiť aj vojenskú silu.

„Občania demokratickej krajiny môžu rozhodnúť o budúcnosti krajiny s hlasovacími lístkami v rukách. Rada by som apelovala, aby ste čo najskôr prišli voliť. Zapamätaj si to, je (to) právom a povinnosťou občanov,“ uviedla pred volebnou miestnosťou končiaca prezidentka Cchaj Jing-wen. Po dvoch funkčných obdobiach už nemohla  kandidovať.

Kandidátom DPP je namiesto nej Laj Čching-te, na Západe známy pod menom William Lai. Peking ho považuje za nebezpečného separatistu, ktorý odmieta výzvy na rokovania.

Jeho hlavným súperom je kandidát Taiwanskej ľudovej strany (TPP) Kche Wen-če, menšie šance na úspech má kandidát konzervatívnej nacionalistickej strany Kuomintang (KMT) Chou Jü I.

KMT a TTP chcú znovu nadviazať lepšie kontakty s pevninskou Čínou, ale pod podmienkou, že taiwanská demokracia ostane zachovaná.

Oficiálny názov Taiwanu je Čínska republika a rovnako ako Čínska ľudová republika na pevnine sa oba štátne útvary považujú za jediného reprezentanta Číny. Rozišli sa počas občianskej vojny, v ktorej v roku 1949 na pevnine zvíťazili komunisti. Porazený Kuomintang sa uchýlil na Taiwan.

Prezident USA Harry Truman vyslaním siedmej flotily k ostrovu znemožnil komunistom obsadiť ho. Kuomintang bol na Taiwane jedinou povolenou stranou až do konca 80. rokov. Demokratický systém viacerých politických strán sa tam presadil až v roku 1991, keď sa uskutočnili prvé slobodné prezidentské voľby. 

Taiwan bol po skončení občianskej vojny zároveň jediným reprezentantom Číny v OSN. Až v roku 1971 Valné zhromaždenie OSN odhlasovalo, že zástupcom Číny je Peking. Väčšina krajín potom svoje oficiálne diplomatické zastúpenie presunula do ČĽR. Peking ostrov považuje za 23. čínsku provinciu a súčasť svojho územia. 

Od roku 1988 sa taiwanská vláda na medzinárodnej scéne priklonila k „diplomacii šekovej knižky“ (ekonomická podpora výmenou za diplomatické uznanie). Do roku 1995 nadviazala diplomatické styky s 29 krajinami, dnes ich má už len 12 (vrátane Vatikánu) zo 193 členských krajín OSN. Desiatky ďalších štátov udržiavajú kontakty na neoficiálnej úrovni.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite