Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Takmer polovicu elektronických komponentov pre ruské zbrane vyrábajú západné spoločnosti

.sita .svet

Analytici vysvetľujú, že väčšina vojenských komponentov sa vyrába v továrňach v tretích krajinách, ako je Čína.

Takmer polovicu elektronických komponentov pre ruské zbrane vyrábajú západné spoločnosti SITA/AP Photo/Vadim Ghirda Ukrajinská záchranná služba zaisťuje zvyšky rakety S-300 vypálenej Ruskom, Charkov, 17. február 2023

spomedzi všetkých elektronických komponentov, ktoré Rusko dováža na výrobu zbraní, je 44 % vyvinutých západnými spoločnosťami. Referuje o tom web epravda.com.ua s odvolaním sa na Kyjivskú ekonomickú školu (KSE) a medzinárodnú pracovnú skupinu Jermak-McFaul.

Výskumníci analyzovali údaje o dovoze 2 797 komponentov do Ruska - senzorov, mikročipov či navigačných systémov. Spomedzi komponentov, ktoré sú obsiahnuté v ruských zbraniach, takmer polovicu vyrábajú západné spoločnosti. Väčšinou sú to produkty amerických značiek Intel, Analog Devices, AMD a Texas Instruments. Medzi dodávateľmi prístrojov na numerické riadenie vedie nemecký Siemens.

Analytici vysvetľujú, že väčšina vojenských komponentov sa vyrába v továrňach týchto spoločností v tretích krajinách, ako je Čína, takže pre Rusov je jednoduchšie vytvoriť schémy na obchádzanie sankcií.

Dovedna 20 % komponentov sa vyrába v západných krajinách, no tovar končí v Rusku cez množstvo sprostredkovateľov v Číne, Hongkongu, Turecku a Spojených arabských emirátoch. Niektoré z nich sa pre nedokonalú kontrolu exportu či manipuláciu s colnými dokladmi dostanú priamo do Ruska.

Správa tiež uvádza, že dodávky vojenských komponentov do Ruska sa takmer vôbec neznížili. Za deväť mesiacov roku 2023 klesol dovoz len o 9,1 % v porovnaní s obdobím pred inváziou.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite