Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juhoafrická republika oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde

.tasr .svet

Juhoafrická republika požiadala, aby na Izrael uvalili záväzné predbežné opatrenia vrátane okamžitého zastavenia vojenského ťaženia v Pásme Gazy.

Juhoafrická republika oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde SITA/AP Photo/Patrick Post Demonštrácia pred Medzinárodným súdnym dvorom v holandskom Haagu vo štvrtok 11. januára 2024

juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Podľa právnych zástupcov JAR nemožno na ospravedlnenie takéhoto konania použiť ani útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra. Izrael obvinenie odmieta. TASR o tom informuje na základe správy agentúr AFP a AP.

Juhoafrická republika sudcov MSD požiadala, aby na Izrael uvalili záväzné predbežné opatrenia vrátane okamžitého zastavenia vojenského ťaženia Izraela v Pásme Gazy. „Žiadny ozbrojený útok na územie krajiny nemôže - bez ohľadu na jeho závažnosť - slúžiť ako ospravedlnenie alebo obhajoba porušení dohovoru,“ vyhlásil juhoafrický minister spravodlivosti a nápravných zariadení Ronald Lamola.

Izrael sa má na pôde MSD vyjadriť v piatok. Prezident Jicchak Hercog sa však už k možnej obhajobe svojej krajiny vyjadril, pripomína AFP. „Neexistuje nič ohavnejšie a nezmyselnejšie než tieto tvrdenia,“ povedal. Izrael podľa jeho slov pri svojej obhajobe bude vychádzať z medzinárodného humanitárneho práva.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu v noci zverejnil video s vyhlásením, v ktorom obhajuje konanie svojej krajiny. „Izrael nemá v úmysle permanentne okupovať (Pásmo Gazy) alebo presídľovať jeho civilné obyvateľstvo. Izrael bojuje s teroristami z Hamasu, nie s palestínskym obyvateľstvom a robíme to v plnom súlade s medzinárodným právom,“ vyhlásil Netanjahu. Dodal, že izraelská armáda robí všetko pre to, aby obetí z radov civilistov bolo čo najmenej, zatiaľ čo Hamas robí všetko pre to, aby ich bolo čo najviac, pretože Palestínčanov používa ako živé štíty.

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané Hamasom uvádza, že vojenská kampaň Izraela si dosiaľ vyžiadala viac než 23.200 obetí, približne dve tretiny z tohto počtu tvoria ženy a deti.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite