Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Severná Kórea predá Rusku nový typ rakiet

.tasr .svet

KĽDR môže už tento mesiac otestovať balistické rakety stredného doletu na pevné palivo a odpáliť raketu dlhého doletu.

Severná Kórea predá Rusku nový typ rakiet SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

severná Kórea (KĽDR) sa zrejme chystá poskytnúť nový typ rakiet Rusku a zrejme tiež podnikne ďalšie skúšky zbraní, aby vystupňovala napätie pred voľbami v Južnej Kórei a Spojených štátoch. V stredu to povedal juhokórejský minister obrany Sin Won-sik. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

„Severná Kórea, ktorá potrebuje peniaze, aktívne predáva nové zbrane, ktoré chce Rusko,“ uviedol minister obrany pre agentúru Jonhap. Sin poukázal na návštevu severokórejského vodcu Kim Čong-una v továrňach na výrobu munície. Kim si tam prezrel aj nedávno vyvinuté balistické rakety krátkeho doletu schopné niesť taktické jadrové zbrane.

Podľa juhokórejského ministra KĽDR zrejme predá aspoň niektoré z nich Rusku. Kimova návšteva v zbrojárskych podnikoch sa uskutočnila v čase, keď približne 50 krajín odsúdilo presun severokórejských balistických striel do Ruska a ich použitie proti Ukrajine. Spoločné odsudzujúce vyhlásenie nepodpísali z krajín Európskej únie len Slovensko a Maďarsko, zo štátov NATO ešte Turecko.

Severná Kórea môže už tento mesiac otestovať balistické rakety stredného dosahu na pevné palivo a odpáliť raketu dlhého doletu, aby tým vystupňovala napätie pred kľúčovými voľbami v Južnej Kórei a v USA, dodal Sin. Juhokórejské parlamentné voľby budú v apríli, USA budú v novembri prezidentské voľby.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite