Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Navaľnyj vystúpil na súde prvýkrát od svojho prevozu za polárny kruh

.tasr .svet

Vtipkoval o arktickom počasí a spýtal sa, či dozorcovia v jeho predošlom väzení usporiadali po jeho prevoze „večierok či karaoke párty.“

Navaľnyj vystúpil na súde prvýkrát od svojho prevozu za polárny kruh SITA/AP Photo/Antonina Favorskaya

ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vystúpil v stredu prostredníctvom videospojenia na súdnom pojednávaní. Na kamere sa tak objavil vôbec prvýkrát od vtedy, ako ho pred približne dvoma týždňami previezli z trestaneckej kolónie vo Vladimírskej oblasti do väzenského tábora za severným polárnym kruhom. Na pojednávaní sa usmieval a žartoval o svojom novom pôsobisku, informuje TASR podľa agentúry AP.

Viaceré ruské médiá vysielali pojednávanie ako priamy prenos. Navaľnyj bol na záberoch v čiernom väzenskom úbore, vtipkoval o arktickom počasí a spýtal sa, či dozorcovia v jeho predošlom väzení usporiadali po jeho prevoze „večierok či karaoke párty.“ Stredajšie súdne pojednávanie, na ktorom sa Navaľnyj zúčastnil cez videospojenie, sa konalo o stovky kilometrov ďalej, a síce v meste Kovrov vo Vladimírskej oblasti — neďaleko kolónie, v ktorej bol politik väznený až do decembra. 

Týkalo sa jednej z mnohých žalôb, ktoré Navaľnyj podal voči tejto trestaneckej kolónii. Konkrétne išlo o napadnutie jedného z pobytov, ktoré v tomto zariadení strávil v tzv. trestnej cele. V tomto prípade sa v nej ocitol pre to, že sa oboril na dozorcu, ktorý mu vzal pero. Navaľnyj v stredu pripustil, že nemal na dozorcu „kričať“ a častovať ho nadávkami, napriek tomu však trval na tom, že vo väzení mal nárok mať pero. Poslanie na 12 dní na tzv. samotku, ktorým ho po incidente potrestali, zároveň označil za nesprávne. 

Navaľnyj podľa AP svojím zvyčajným cynickým tónom na pojednávaní hovoril aj o tom, ako veľmi mu chýbajú dozorcovia v jeho starom väzení aj súdni úradníci a zároveň žartoval o drsnom väzení na ruskom Ďalekom severe. „Podmienky tu (v trestaneckej kolónii v Charpe)... sú lepšie ako v (kolónii) IK-6 vo Vladimírskej oblasti... Je tu však jeden problém, pričom neviem, na ktorý súd by som preň podal žalobu, a síce - je tu zlé počasie,“ dodal so smiechom.

Navaľného zadržali v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel. Následne ho odsúdili na dva a pol roka väzenia za porušenie podmienečného trestu. Neskôr dostal ďalších deväť rokov za spreneveru a pohŕdanie súdom. Začiatkom augusta ho moskovský súd odsúdil na 19 rokov odňatia slobody pre extrémizmus. Navaľnyj všetky tresty označil za politicky motivované.

Navaľnyj je momentálne opäť v tzv. trestnej cele. V jeho mene to ešte v utorok na Facebooku oznámili jeho spolupracovníci. Do takejto cely údajne Navaľného presunuli hneď po tom, ako sa mu po prevoze do väzenského tábora Polárny vlk v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu skončila povinná karanténa. Dôvodom údajne bolo, že sa odmietol predstaviť formou, akú vyžaduje väzenský poriadok a  nereagoval na výchovnú prácu. Na samotke má pobudnúť sedem dní.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite