Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 100. týždeň vojny (8. 1. – 14. 1. 2024)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 100. týždeň vojny (8. 1. – 14. 1. 2024) SITA/Ukrainian Emergency Service via AP, File Kráter po ruskom útoku v obci Novomoskovsk, 8. 1. 2024

Správy z predchádzajúceho dňa 14. 1. 2024:

20:30 Zelenskyj navštívi v pondelok Švajčiarsko, zúčastní sa aj na fóre v Davose

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi v pondelok Švajčiarsko, oznámila v nedeľu jeho kancelária. Zúčastni sa tam aj na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Prezident Zelenskyj začne 15. januára svoju návštevu Švajčiarska,“ uviedla kancelária ukrajinského prezidenta.

Zároveň dodala, že Zelenskyj sa počas návštevy stretne s lídrami oboch komôr parlamentu, prezidentkou Violou Amherdovou a zúčastni sa aj na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Očakáva sa, že každoročnému fóru vo švajčiarskych Alpách budú dominovať práve konflikty na Ukrajine a v Pásme Gazy. Ukrajina sa pritom v súčasnosti snaží bojovať aj proti vojnovej únave medzi svojimi spojencami, píše AFP.

Poradcovia pre národnú bezpečnosť z 83 krajín viedli v nedeľu v Davose rokovania na základe 10-bodové návrhu ukrajinského prezidenta na dosiahnutie trvalého a spravodlivého mieru na Ukrajine, ktorá sa už takmer dva roky bráni ruskej invázii.

17:25 Ruský letecký útok zničil v meste Vovčansk sklad obilia

Sklad obilia v ukrajinskom meste Vovčansk v Charkivskej oblasti zničil v noci na nedeľu ruský útok leteckými bombami. Sklad a budovu na spracovanie obilia zničili dve bomby. Informoval o tom šéf úradu vyšetrovania Charkivskej oblasti Serhij Bolvinov, ktorého cituje web Ukrajinská pravda.

„Zničená úroda a zbúrané budovy, Rusi pokračujú v úderoch na civilné objekty,“ uviedol Bolvinov. V objekte boli iba príslušníci strážnej služby a nikto neutrpel zranenia.

14:30 Pozrite si dnešný súhrn informácií z britského ministerstva obrany:

 12:00 Ukrajinské vzdušné sily za uplynulý deň udreli na 11 ruských zoskupení vojakov a techniky

Ukrajinské vzdušné sily počas uplynulého dňa zaútočili na 11 zoskupení ruských vojakov, munície a vojenskej techniky. Ukrajinské raketové jednotky konkrétne udreli na ruské delostrelecké systémy, systémy protivzdušnej obrany, muničný sklad a systém elektronického boja. Ukrajinskí vojaci okrem toho zničili osem ruských riadených striel, oznámil v nedeľu ukrajinský generálny štáb. Informuje o tom web Kyiv Independent.

10:10 Rusi v Chersonskej oblasti čoraz častejšie strieľajú na vlastné drony

Aktivita ukrajinských bezpilotných lietadiel je na ľavom brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny je taká veľká, že ruská armáda začala svoj personál informovať o tom, kedy majú v oblasti pôsobiť ich drony. Ruskí vojaci totiž čoraz častejšie považujú svoje drony za ukrajinské a spúšťajú na nich paľbu. Uviedol to ukrajinský vojenský pozorovateľ Kosťantyn Mašovec, ktorého cituje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Inštitút dodáva, že ruské a ukrajinské sily na východnom brehu Dnipra v Chersonskej oblasti pokračujú v pozičných bojoch a k 13. januáru nenastali v tejto oblasti nijaké potvrdené zmeny frontovej línie.

Informácie z predchádzajúceho dňa 13. 1. 2024:

16:55 Dánsko poskytne 21 miliónov dolárov na obnovu ukrajinského mesta Mykolajiv

Dánsko poskytne Ukrajine nový balík pomoci na obnovu mesta Mykolajiv v hodnote viac ako 21 miliónov dolárov. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo pre rozvoj infraštruktúry. Pomoc je určená aj na projekty v agrosektore, napríklad na odmínovanie poľnohospodárskej pôdy, nákup kogeneračných jednotiek a na rekonštrukciu študentských internátov Štátnej poľnohospodárskej univerzity v Mykolajive. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Nedávno Dánsko oznámilo, že spoločne so Švédskom poskytne Ukrajine nový balík vojenskej podpory v hodnote približne 240 miliónov eur. Súčasťou tejto pomoci sú bojové vozidlá pechoty.

13:10 Rusko v noci útočilo na Ukrajinu, protivzdušnú obranu aktivovalo i Poľsko

Rusko podniklo v noci na sobotu desiatky útokov na Ukrajinu, oznámili ukrajinské vzdušné sily. Systémy vzdušnej obrany v dôsledku ruských útokov na krátko aktivovalo aj Poľsko, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a PAP. 

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že Rusko odpálilo smerom na Ukrajinu 37 rakiet a tri drony. Zostreliť sa podarilo osem rakiet, čo je menej než obvykle, všíma si agentúra Reuters. Hovorca vzdušných síl pritom počas týždňa uviedol, že Ukrajina zaznamenáva deficit rakiet protivzdušnej obrany. Nebolo však bezprostredne jasné, či právo toto ovplyvnilo pomerne nízky počet zostrelených rakiet.

„Treba poukázať na to, že vyše 20 všetkých vymenovaných (zbraní), ktoré neboli zahrnuté do počtu zostrelených, nedosiahlo svoje c“iele vďaka aktívnym protiopatreniam spojeným s elektronickým bojom, uviedli ukrajinské vzdušné sily vo vyhlásení.

Rusko v sobotu uviedlo, že svoje útoky údajne cielilo na vojensko-industriálne objekty, pričom sa zameralo najmä na zariadenia, v ktorých sa vyrábajú delostrelecké granáty, pušný prach či drony. Ukrajinské úrady bezprostredne nehlásili nijaké obete na životoch.

Oblasti okolo frontovej línie na Ukrajine boli zase vystavené ruskému ostreľovaniu.

Poľská armáda v sobotu ráno oznámila, že v dôsledku zvýšenej aktivity ruského letectva uviedla do stavu pohotovosti svoje a spojenecké vzdušné sily. „Boli spustené všetky nevyhnutné procesy na ochranu poľského vzdušného priestoru,“ uviedla poľská armáda.

12:45 Nový šéf francúzskej diplomacie dorazil do Kyjeva na svoju prvú zahraničnú cestu

Nový francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné pricestoval v sobotu do Kyjeva na svoju prvú zahraničnú cestu od nástupu do funkcie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Stéphane Séjourné pricestoval do Kyjeva na svoju prvú zahraničnú cestu, aby tam pokračoval v diplomatických snahách Francúzska a potvrdil záväzok Francúzska voči svojim spojencom a civilistom,“ oznámilo francúzske ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X. Šéf francúzskej diplomacie sa má v Kyjeve okrem iného stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Celý článok si môžete prečítať tu.

11:00 Rusko prišlo o ďalších 700 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 700 ruských vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 369 160 ľudí, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o päť tankov, 15 obrnených bojových vozidiel pechoty a 18 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 065 tankov, 11 269 obrnených bojových vozidiel pechoty a 8 728 delostreleckých systémov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 12. 1. 2024:

16:30 Ruský delostrelecký útok na Cherson v piatok zabil dvoch civilistov

Pri delostreleckom útoku na mesto Cherson na juhu Ukrajiny ruská armáda v piatok zabila najmenej dvoch civilistov. Obeťami útoku sa podľa gubernátora Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina stala 80-ročná žena a vodič osobného auta, ktorého totožnosť zisťujú. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Štvrtkové ruské útoky proti Chersonskej oblasti o život pripravili jedného civilistu a ďalších troch zranili, informoval gubernátor oblasti v piatok ráno.

13:30 Britský premiér Rishi Sunak navštívil Kyjev

sita/Stefan Rousseau/Pool via AP

13:15 Rusi ponúkajú Ukrajincom na okupovaných územiach uhlie, ak prijmú ruský pas

Samozvané ruské úrady ponúkajú uhlie ľuďom žijúcim v okupovanej časti ukrajinskej Chersonovej oblasti výmenou za ich súhlas s prijatím ruských pasov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu ukrajinského Centra národného odporu.

„Votrelci objavili nový spôsob, ako stimulovať Ukrajincov na dočasne okupovaných územiach na prijatie ruských pasov. Rusi poskytujú dotované uhlie na dočasne okupovaných teritóriách Chersonovej oblasti, ale len tým, ktorí majú ruský pas. Ukrajinci bez pasu, ktorí si nemôžu kúpiť palivo sami, sú odsúdení na smrť od zimy," uviedlo Centrum národného odporu.

10:30 Britský premiér ohlásil novú vojenskú pomoc Kyjivu v hodnote 2,5 miliardy libier

Veľká Británia poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, a to v hodnote 2,5 miliardy libier. Oznámil to premiér krajiny Rishi Sunak počas návštevy Ukrajiny, kde podpíše aj novú dohodu o podpore dlhodobej bezpečnosti Ukrajiny. Prísľub pomoci na najbližší rok je najväčším celoročným záväzkom Británie voči Kyjivu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Britskí predstavitelia uviedli, že súčasťou pomoci budú rakety dlhého doletu, systémy protivzdušnej obrany a delostrelecká munícia. Približne 200 miliónov libier sa použije na drony, z ktorých väčšinu vyrobia v Spojenom kráľovstve. Pôjde o najväčšiu dodávka dronov, akú Kyjiv vôbec od niekoho dostal. Ohlásenú pomoc Briti Ukrajine poskytnú počas britského fiškálneho roka začínajúceho sa v apríli.

9:15 Padlo ďalších 840 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 840 ruských vojakov. Počet mŕtvych v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 368 460, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 10 tankov, 16 obrnených bojových vozidiel pechoty a 11 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 060 tankov, 11 254 obrnených bojových vozidiel pechoty a 8 710 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 11. 1. 2024:

19:30 Generálna prokuratúra dostala predbežné dôkazy o tom, že Rusko zasiahlo Ukrajinu severokórejskými raketami

Ukrajinskí vyšetrovatelia získali prvé predbežné dôkazy o tom, že Rusko mohlo 2. januára pri ostreľovaní Charkiva použiť rakety severokórejskej výroby. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Pokiaľ ide o Severnú Kóreu, včera sme dostali prvé dôkazy o možnom použití rakiet vyrobených v tejto krajine ozbrojenými silami Ruskej federácie,“ povedal generálny prokurátor Andrij Kostin a dodal, že výsledky predbežného vedeckého a technického skúmania potvrdzujú, že raketa odpálená na Charkiv je raketa krátkeho doletu vyvinutá Severnou Kóreou.

K podobným záverom podľa neho dospeli aj ukrajinskí vojenskí experti, ktorí boli na mieste a vykonali predbežnú kontrolu a analýzu častí rakiet. Podľa Kostina momentálne prebieha komplexné vyšetrovanie, ktoré by túto skutočnosť malo definitívne potvrdiť.

16:40 Poslanci odmietli rokovať o vládnom návrhu mobilizačného zákon

Ukrajinský parlament odmietol vo štvrtok rokovať o kontroverznom návrhu zákona, ktorého cieľom je povolať do armády viac vojakov. Návrh medzičasom ostro kritizovala ukrajinská verejnosť aj viacerí zákonodarcovia, píše TASR podľa agentúry AFP.   

Navrhovanú legislatívu predstavila vláda v decembri. Sprísnili by sa ňou tresty pre mužov vyhýbajúcich sa odvodu, a znížila veková hranica pre brannú povinnosť, a to zo súčasných 27 na 25 rokov. Povinná vojenská služba by sa zároveň skrátila z „neobmedzeného obdobia,“ aké platí v súčasnom vojnovom stave, na 36 mesiacov. Navrhovaný zákon hlboko rozdelil Ukrajinu vyčerpanú dlhými a ťažkými bojmi. 

„Niektoré ustanovenia priamo porušujú ľudské práva, niektoré zase nie sú optimálne sformulované,“ povedal predseda parlamentnej frakcie vládnucej strany Sluha národa Davyd Arachamija po tom, ako absolvoval schôdzku za zatvorenými dverami s predstaviteľmi ukrajinskej armády. Dodal, že predložený legislatívny návrh bol vrátený vláde. 

„Stručne povedané, v rámci zákona o mobilizácii nedôjde k žiadnemu vývoju. Ani dnes, ani zajtra, ani v blízkej budúcnosti, “ povedal poslanec z proeurópsky orientovnej liberálnej opozičnej strany Holos (Hlas) Jaroslav Železňak.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok priznal, že viacerí ukrajinskí muži v brannom veku z krajiny nelegálne ušli, aby sa vyhli vojenskej službe. „Ak sú v odvodovom veku, mali by pomôcť Ukrajine. A mali by byť na Ukrajine,“ povedal počas tlačovej konferencie v estónskej metropole Tallinn, kde je aktuálne na návšteve. 

Zelenskyj ešte v decembri tvrdil, že armáda chce zmobilizovať až pol milióna ľudí do boja s ruskými vojakmi, ktorých je na Ukrajine podľa jeho slov nasadených približne 600.000. V ukrajinskej armáde momentálne slúži zhruba 850.000 vojakov. Kyjev sa snaží ich počty zvyšovať, keďže Moskva nasadzuje do frontových línii čoraz viac vojakov. Ukrajinské úrady o svojich vojenských stratách oficiálne neinformujú. Nezávislí experti však odhadujú, že počas takmer dvoch rokoch vojny prišli o život už desaťtisíce ukrajinských vojakov. 

14:50 Kyjev sa podľa šéfa námorníctva sústredí na ochromenie Sevastopoľa

Úlohou ukrajinskej armády je podľa veliteľa námorníctva Ukrajiny viceadmirála Oleksija Nejižpapu neumožniť Rusom využívať námornú základňu Sevastopoľ na okupovanom Kryme. Ide totiž o technologické centrum, bez ktorého nie je možné udržať ruskú flotilu v Čiernom mori. Na otázku, ako reálne je zabezpečiť, aby Rusko, ak stále ovláda Krym, nemohlo využívať tamojšie námorné základne, Nejižpapa odpovedal: „Je to práca, ktorú musíme urobiť ... a budeme na tom pracovať." Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

"Sevastopoľ je hlavnou základňou, ktorá úplne vyhovuje údržbe flotily, je tam opravárenská základňa, niekoľko opravárenských závodov a letiská, vrátane letísk Belbek a Kača. Napríklad v Novorossijsku nie sú žiadne letiská, žiadne veľké opravárenské závody, žiadne sklady zbraní," objasnil viceadmirál dôležitosť ochromenia Sevastopoľa.

SITA/PLANET LABS VIA AP

12:45 Prímerie by Rusku umožnilo znovu sa vyzbrojiť, uviedol Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že z prímeria na Ukrajine by vyťažilo akurát Rusko. Ako referuje web news.sky.com, podľa Zelenského má Moskva nedostatok výzbroje a akákoľvek prestávka by jej umožnila zvýšiť dodávky.

Povedal, že Rusko rokuje o nákupe rakiet z Iránu a od Severnej Kórey dostalo viac ako milión kusov delostreleckej munície. Ukrajinský líder vo svojom prejave v Estónsku odmietol myšlienku, že prímerie by viedlo k akémukoľvek politickému dialógu.

V stredu taliansky minister obrany uviedol, že hoci sa jeho pozícia k Ukrajine nezmenila, medzinárodné spoločenstvo by malo začať vytvárať rámec pre mierové rozhovory.

11:00 Rusi pokračujú v snahe o obkľúčenie mesta Avdijivka v Doneckej oblasti

Ruská armáda počas uplynulého dňa pokračovala v útokoch na siedmich frontoch na východe a juhu Ukrajiny, pričom najviac útočila na frontoch pri mestách Avdijivka, Marinka a Cherson. „Počas uplynulého dňa sa odohralo 73 bojových zrážok. Rusi podnikli štyri raketové útoky a 48 leteckých útokov,“ konštatoval ukrajinský generálny štáb. Informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

10:00 Útok dronu poškodil čerpaciu stanicu v ruskom meste Kaluga

Budovu čerpacej stanice v ruskom meste Kaluga vo štvrtok ráno poškodil útok dronu. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram gubernátor Kalužskej oblasti Vladislav Šapša. „Dnes ráno na okraji mesta Kaluga nad technickou budovou čerpacej stanice nastal výbuch bezpilotného lietadla. Explózia poškodila budovu. Nenastal požiar a nie sú obete na životoch," napísal gubernátor. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ministerstvo obrany Ruska vo štvrtok oznámilo, že ruské systémy protivzdušnej obrany v noci zostrelili tri drony nad územím Rostovskej, Tulskej a Kalužskej oblasti. Gubernátor Voronežskej oblasti Aleksandr Gusev však konštatoval, že „ukrajinské bezpilotné lietadlo poškodilo strechu nebytovej budovy v jednej z obcí oblasti“. Dodal, že nie sú nijaké obete na životoch.

9:45 Padlo ďalších 830 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 830 ruských vojakov. Počet mŕtvych v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 367 620, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 12 tankov, 22 obrnených bojových vozidiel pechoty, 15 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 050 tankov, 11 238 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 699 delostreleckých systémov a 957 raketometov.

7:45 Ruské rakety zasiahli hotel v centre Charkova, hlásia 11 zranených

Jedenásť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku, ktorý v stredu večer zasiahol hotel v centre ukrajinského mesta Charkov. Uviedli to miestni predstavitelia, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

„Dve rakety zasiahli hotel v centre Charkova. Nebol tam vojenský personál. Namiesto toho tam bolo 30 civilistov, z ktorých jedenásť utrpelo zranenia,“ napísal starosta Charkova Ihor Terechov na platforme Telegram. Útok poškodil aj ďalšie budovy, pokračoval. 

Deväť ľudí bolo hospitalizovaných a dvoch ošetrili záchranári na mieste, dodal gubernátor. Najvážnejšie zranenia utrpel 35-ročný muž, napísal. Ukrajina sa už viac než 22 mesiacov bráni proti ruskej vojenskej invázii. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov je od hraníc s Ruskom vzdialené len niečo vyše 30 kilometrov a pravidelne je terčom útokov.

Správy z predchádzajúceho dňa 10. 1. 2024:

20:15 NATO prisľúbilo Ukrajine ďalšiu rozsiahlu vojenskú a hospodársku pomoc

Severoatlantická aliancia (NATO) bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu vojenskú, hospodársku a humanitárnu pomoc. Uviedla to po stredajšom mimoriadnom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina, ktoré sa konalo na žiadosť Kyjeva po nedávnych masívnych raketových a dronových útokoch ruských síl na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia zverejneného na webe Aliancie. Viaceré členské krajiny na zasadaní konanom prostredníctvom videokonferencie na úrovni veľvyslancov načrtli plány na poskytnutie ďalšej vojenskej pomoci v hodnote niekoľkých miliárd eur v roku 2024. 

Generálny tajomník Jens Stoltenberg v tejto súvislosti dôrazne odsúdil nedávne raketové a dronové útoky ruských síl na ukrajinských civilistov, pri ktorých boli použité aj zbrane zo Severnej Kórey a Iránu. 

„(Ruský prezident Vladimir) Putin sa už druhý rok po sebe snaží zlomiť odpor Ukrajiny masívnymi útokmi, no nedarí sa mu to. Zatiaľ čo Moskva zintenzívňuje svoje útoky na ukrajinské mestá a civilistov, spojenci v NATO posilňujú ukrajinskú protivzdušnú obranu,“ uviedol Stoltenberg. Na rokovanie bol pozvaný aj zástupca Švédska. Rada NATO–Ukrajina bola vytvorená na summite Aliancie v júli 2023 a slúži ako fórum pre spoločné konzultácie, rozhodovanie a ďalšie aktivity.

17:00 Litva poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v sume 200 miliónov eur

Litovský prezident Gitanas Nausėda oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v objeme 200 miliónov eur. Pomoc bude okrem iného zahŕňať muníciu, generátory a obrnené vozidlá M577. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje prezidentovo vyjadrenie na stredajšej tlačovej konferencii.

„V januári opäť pošleme na Ukrajinu muníciu, generátory, diaľkovo ovládané detonačné systémy a vo februári obrnené transportéry M577. Vycvičíme ukrajinských vojakov a posilníme spoluprácu v obrannom priemysle,“ povedal Nausėda.

Ďalšiu pomoc prisľúbil aj litovský prezident Nauseda.sita/Ukrainian Presidential Press Office via APĎalšiu pomoc prisľúbil aj litovský prezident Nauseda.

15:45 Prípady bombardovania vlastných miest sú výsledkom únavy ruského letectva

Prípady toho, že ruské vzdušné sily omylom zhodili muníciu na ruské mestá a na tie ukrajinské mestá, ktoré okupuje ruská armáda, sú podľa britského obranného spravodajstva výsledkom nedostatočného výcviku a únavy ruského letectva. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine, ktorú v stredu zverejnilo na mikroblogovacej sieti X. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Pretrvávajúcu náchylnosť Ruska na nehody s muníciou pravdepodobne zhoršuje neadekvátny výcvik a únava leteckých posádok," uviedol britský rezort obrany. Britské vojenské spravodajstvo pripomína, že ruské lietadlo 2. januára zhodilo raketu na dedinu Petropavlovka v ruskej Voronežskej oblasti. Túto nehodu potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany. Leteckú bombu Rusi nedávno zhodili aj na okupované mesto Rubižne v Luhanskej oblasti a v apríli minulého roka ruský stíhací bombardér Su-34 zhodil bombu na mesto Belgorod v Rusku.

12:15 V Rusku silnejú výzvy na vytvorenie 15-kilometrovej „nárazníkovej zóny“ v Charkivskej oblasti

Rusko zopakovalo svoje výzvy na rozsiahlu ofenzívu v Charkivskej oblasti na východe Ukrajiny s cieľom vytvoriť „nárazníkovú zónu“ s ruskou Belgorodskou oblasťou. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedli analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Tí pripomínajú, že sa tak deje napriek pravdepodobnej neschopnosti ruskej armády uskutočniť v blízkej budúcnosti operáciu na zabratie významného územia v Charkivskej oblasti.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok povedal, že ruskí vojaci urobia všetko pre to, aby zabránili útokom Ukrajiny na Belgorodskú oblasť. Ruské zdroje, využívajúc Peskovovo vyhlásenie, vyzvali ruských vojakov, aby vytvorili „nárazníkovú zónu“ hlbokú až 15 kilometrov v Charkivskej oblasti a vytlačili ukrajinské raketové systémy a delostrelectvo od hraníc s Belgorodskou oblasťou.

ISW sa domnieva, že ruská invázia v hĺbke 15 kilometrov a šírke niekoľko stoviek kilometrov by bola rozsiahlou operáciou, ktorá by si vyžadovala zoskupenie síl oveľa väčších a oveľa lepšie vybavených, ako sú v súčasnosti jednotky sústredené pozdĺž celej hranice s Ukrajinou. Ruská armáda je v súčasnosti schopná vykonávať v Charkivskej oblasti iba taktické operácie, ktoré pravdepodobne v budúcnosti poslúžia na odvrátenie pozornosti ukrajinských síl od prípadného ruského operačného úsilia na kupianskom fronte.

10:30 Ministri zahraničných vecí 47 krajín odsúdili dodávky rakiet z KĽDR do Ruska, slovenský medzi nimi chýba

Ministri zahraničných vecí 47 krajín v spoločnom vyhlásení odsúdili severokórejské dodávky balistických rakiet Rusku. Uvedené vyhlásenie bolo zverejnené na oficiálnom webe ukrajinského ministerstva zahraničných vecí a podpísali sa pod neho predstavitelia USA, Veľkej Británie, Austrálie, Nemecka či Kanady. Severokórejské dodávky zbraní do Ruska odsúdili takmer všetky členské štáty Európskej únie, výnimkou boli akurát Maďarsko a Slovensko.

„Presun týchto zbraní zvyšuje utrpenie ukrajinského ľudu, podporuje agresívnu vojnu Ruska a podkopáva globálny režim nešírenia zbraní. Ruské použitie severokórejských balistických rakiet na Ukrajine tiež poskytuje Severnej Kórei cenné technické a vojenské informácie,“ uvádza sa vo vyhlásení. To zdôrazňuje, že presun balistických rakiet spolu s akýmikoľvek ďalšími zbraňami a súvisiacimi materiálmi zo Severnej Kórey do Ruska porušuje početné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Ministri vyzvali KĽDR a Rusko, aby dodržiavali príslušné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a okamžite zastavili všetky akcie, ktoré ich porušujú. 

Proti sa postavil slovenský premiér Robert Fico.SITA/MILAN ILLÍKProti sa postavil slovenský premiér Robert Fico.

9:30 Rusko tvrdí, že ukrajinské drony útočili v Saratovskej oblasti

Ruská protivzdušná obrana zostrelila dron v juhoruskej Saratovskej oblasti, informuje TASR podľa správy tlačovej agentúry DPA. Ruské ministerstvo obrany na platforme Telegram uviedlo, že protivzdušná obrana v Saratovskej oblasti prekazila pokus Kyjeva „podniknúť teroristický útok na zariadenia na území Ruskej federácie“. 

Rusko už niekoľkokrát zostrelilo drony v Saratovskej oblasti.  Na jej území leží vojenské letisko Engels-2, kde majú svoju základňu ruské strategické bombardéry zhruba 500 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Moskva ich naposledy využila v decembri, keď niekoľko bombardérov umiestnených na letisku Engels raketami útočilo na Ukrajinu.

9:00 Moskva stratila ďalších 800 vojakov

Ďalších 800 ruských vojakov padlo podľa Kyjeva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Ruské straty na životoch tak od začiatku vojny vzrástli na 366 790 ľudí, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o dva tanky, 13 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 038 tankov, 11 216 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 684 delostreleckých systémov a 956 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 9. 1. 2024:

20:10 Mrazivé počasie na Ukrajine spôsobilo výpadky v dodávkach elektriny

V dôsledku nepriaznivého chladného počasia sa na Ukrajine bez dodávok elektriny v utorok ocitlo viac než 1000 miest a dedín v deviatich oblastiach krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. 

Prevádzkovateľ elektrickej siete – spoločnosť Ukrenerho – vyzval obyvateľov Ukrajiny, aby elektrinou šetrili, keďže energetický systém je oslabený po zásahoch infraštruktúry pri útokoch ruskej armády.

Mrazivé počasie na Ukrajine spôsobilo, že spotreba elektriny  stúpla – napr. v utorok ráno bola už o 5,8 percenta vyššia ako v pondelok, doplnila spoločnosť Ukrenerho vo vyhlásení zverejnenom v aplikácii na odosielanie správ Telegram.

Spoločnosť Ukrenerho dodala, že elektrizačný systém už pracuje na maximálnu kapacitu, preto apelovala na obyvateľstvo, aby elektrinou šetrili, vyhýbali sa používaniu niekoľkých elektrických spotrebičov súčasne a pomohli tak systém zvládnuť zložitú situáciu.

„Elektrina v súčasnosti postačuje na zásobovanie všetkých komerčných a domácich odberateľov. Veľký nárast spotreby však vytvára dodatočnú záťaž pre elektrárne, ktoré už fungujú na maximum a potrebujú veľmi rýchlo a výrazne zvýšiť výrobu, čo môže viesť k technologickým prestávkam,“ objasnila spoločnosť.

17:20 Španielsko dodá Ukrajine dve obrnené vozidlá na evakuáciu pacientov

Španielsko dodá Ukrajine dve obrnené vozidlá na poskytovanie zdravotníckej pomoci a evakuáciu pacientov. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje Španielsku agentúru pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj (AECID).

„Španielsko bude pokračovať v podpore Ukrajiny pri jej ochrane mieru a slobody tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedol španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

Podľa AECID Španielsko Ukrajine počas uplynulých dvoch rokov poskytlo humanitárnu pomoc za viac ako 46 miliónov eur.

13:00 Ruské úrady zadržiavajú ukrajinských civilistov bez obvinenia, vyšetrovania, súdu alebo prístupu k právnikom

Ruské úrady nezákonne deportujú ukrajinských civilistov do Ruska a držia ich v nápravných zariadeniach a detenčných centrách bez vznesenia obvinenia, vyšetrovania, súdneho procesu, prístupu k právnikom alebo plánovaného dátumu prepustenia. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Tisíce ukrajinských civilistov Rusi zadržiavajú v kolóniách a zariadeniach predbežného zadržania v Rusku a na okupovanej Ukrajine za to, že „odporovali 'špeciálnej vojenskej operácii'“. Zadržiavajú ich bez oficiálnych záznamov o ich zadržaní, a tak tieto osoby formálne „neexistujú“ v rámci ruského väzenského systému. Niektorí bývalí ukrajinskí civilní väzni uviedli, že s nimi ruské úrady zaobchádzali „neľudsky“ a mučili ich.

Ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území Ukrajiny uviedlo, že k novembru minulého roka bolo v ruskom zajatí 4 337 Ukrajincov vrátane 763 civilistov. BBC však poznamenáva, že tieto čísla sú založené na údajoch Červeného kríža, ktorý nemá vždy prístup na miesta, kde ruské úrady zadržiavajú ukrajinských civilistov, vrátane záchytných centier a nápravných zariadení na okupovaných územiach.

Ukrajinský splnomocnenec pre ľudské práva Dmytro Lubinec uviedol, že približne 25-tisíc ukrajinských civilistov je nezvestných a že ruské sily pravdepodobne uniesli značný počet týchto nezvestných.

11:50 V najbližších štyroch rokoch bude Estónsko na vojenskú pomoc Kyjevu dávať 0,25 % HDP

Estónsko bude počas najbližších štyroch rokov naďalej poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 0,25 % hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedla to premiérka krajiny Kaja Kallasová pre estónsku verejnoprávnu vysielaciu spoločnosť ERR. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

„Príspevok Estónska k víťazstvu Ukrajiny bude počas nasledujúcich štyroch rokov 0,25 % HDP. To je práve to, čo Ukrajina potrebuje, aby vyhrala túto vojnu," povedala Kallasová. Zároveň vyzvala krajiny v Európe, v Severnej Amerike a ďalšie štáty, aby nasledovali príklad Estónska.

Estónska premiéra dodala, že od roku 2022 jej krajina poskytla Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote takmer 500 miliónov eur. Okrem toho Estónsko v nasledujúcich rokoch vyčlení 14 miliónov eur ročne na spoločné kroky pri obnove Ukrajiny.

11:00 Podľa hovorcu ukrajinských vzdušných síl má Ukrajina nedostatok protilietadlových riadených striel

Ukrajina má nedostatok protilietadlových riadených striel, uviedol hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat pre ukrajinskú televíziu. Správu v utorok priniesla tlačová agentúra Reuters a následne aj portál britského denníka The Guardian.

„Ukrajina minula na tri útoky, ktoré (Rusi) podnikli, značné rezervy,“ povedal Ihnat pre televíziu a dodal: „Je jasné, že máme deficit protilietadlových riadených striel.“

Kongres USA minulý mesiac neschválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd dolárov, pretože vyjednávači nedospeli k dohode.

Ukrajina okrem toho čaká na balík od Európskej únie v hodnote 50 miliárd eur, ktorého dodanie sa zdá neisté, lebo Maďarsko zablokovalo v EÚ schválenie tejto pomoci.

Ako Ihnat doplnil, dúfa, že meškanie západných balíkov pomoci sa čoskoro vyrieši, pretože Ukrajina je v celej škále obranných potrieb závislá od západných dodávok.

"Máme dnes stále viac a viac západnej výzbroje, a preto potrebujeme aj jej údržbu, opravu, modernizáciu, dopĺňanie a zodpovedajúcu muníciu," vysvetlil hovorca ukrajinských vzdušných síl.

10:10 Na ruskej strane zomrelo už takmer 366-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 365 990 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišlo o život 820 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 6 036 tankov, 11 203 bojových obrnených vozidiel, 11 552 vozidiel a palivových nádrží, 8 672 delostreleckých systémov, 954 odpaľovacích raketových systémov, 638 systémov protivzdušnej obrany, 324 vrtuľníkov, 329 lietadiel, 6 823 dronov, 1 805 striel s plochou dráhou letu, 23 lodí, jednu ponorku a 1 333 kusov špeciálneho vybavenia.

8:50 Ruské jednotky mierne postúpili v oblasti Donecka a dediny Verbove

Ruské jednotky potvrdili postup v oblasti mesta Doneck a dediny Verbove, pričom pokračujú pozičné boje pozdĺž celej frontovej línie. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Geolokačné snímky zverejnené 7. januára ukazujú, že ruské jednotky postúpili na východný okraj Heorhijivky, asi šesť kilometrov západne od Donecka. Ruskí vojenskí blogeri tvrdili, že ruské sily dobyli dva kostoly v spomenutej Heorhijivke a postúpili o 300 metrov. Pozičné bojové operácie prebiehali západne od Donecka v oblastiach Marjinky a Heorhijivky, ako aj juhozápadne od Donecka v oblastiach Novomychajlivky a Pobjedy.

Ruské jednotky potvrdili ofenzívu aj na západe Záporožskej oblasti. Geolokačné snímky zverejnené 8. januára ukazujú, že ruské jednotky mierne postúpili na západ od dediny Verbove.

Ruské a ukrajinské zdroje tvrdia, že pozičné boje pokračujú pri obci Robotyne, západne od Verbového a severne od Novoprokopivky. Ruský vojenský bloger uviedol, že pre ľad v smere na Zaporižžiu môžu ruské jednotky postupovať len pomocou obrnených pásových vozidiel.

Správy z predchádzajúceho dňa 8. 1. 2024:

17:00 Pri severných hraniciach krajiny Rusko nemá dostatok vojakov na útok

Rusko udržiava pri severných hraniciach Ukrajiny, a to pri ukrajinskej Sumskej a Černihivskej oblasti, zhruba 19-tisíc vojakov. Povedal to hovorca severného velenia ukrajinskej armády Jurij Povch. „Tento počet sa nemení už niekoľko mesiacov, takže nie je nutné diskutovať o náznakoch, že nepriateľ vytvára nejaké útočné skupiny,“ povedal Povch. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Hovorca dodal, že kontingent tejto veľkosti môže slúžiť na ochranu hraníc, ale nie na prelomenie ukrajinských línií. Ukrajinské sily kontrolujú severné hranice a nedovoľujú ruským sabotážnym skupinám, aby cez ne prechádzali, dodal hovorca.

16:50 Zničili ruský systém elektronického boja Tіrada-2

Ukrajinské jednotky objavili a zničili ruský systém elektronického boja Tіrada-2 na doneckom fronte na východe Ukrajiny. Systém Tirada-2 v rámci prieskumných operácií objavil 3. samostatný pluk ukrajinských síl pre špeciálne operácie. Uviedli to ukrajinské špeciálne sily na komunikačnej platforme Telegram, informuje spravodajský web Ukrajinská pravda.

Po určení súradníc cieľa naň operátori zo špeciálnych síl vystrelili v spolupráci s raketovou jednotkou ukrajinskej armády. Vďaka presnosti úderu systém elektronického boja úplne zničili. Systém elektronického boja Tіrada-2 slúži na znefunkčnenie komunikačných satelitov.

14:20 Ruské bojové lietadlo náhodne vypustilo bombu na okupované mesto

Ruské vojenské lietadlo podľa miestneho predstaviteľa omylom vypustilo bombu na mesto Rubižne v Moskvou okupovanej Luhanskej oblasti na Ukrajine. Referuje o tom web news.sky.com.

Vodca povstalcov v spomenutej oblasti Leonid Pasečnik uviedol, že bomba FAB-250 niesla vysoko výbušnú hlavicu. Nespôsobila však žiadne zranenia.

Incident predstavuje ďalšie znepokojenie pre Moskvu, pretože nastal len šesť dní po tom, čo Rusko náhodne zhodilo muníciu nad dedinou Petropavlovka v Belgorodskej oblasti.

13:40 Rusko použilo počas útoku 59 vzdušných zbraní

Rusko v pondelok počas nočného útoku na Ukrajinu použilo 59 striel s plochou dráhou letu, rakiet a dronov, uviedol v príspevku na sociálnej sieti Telegram najvyšší veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

Zostreliť sa údajne podarilo všetkých 8 dronov Šáhid iránskej výroby a 18 striel s plochou dráhou letu. Počet zostrelených striel potvrdilo prostredníctvom sociálnych sietí aj ukrajinské letectvo.

Zalužnyj uviedol, že cieľom útoku bola civilná infraštruktúra a priemyselné a vojenské objekty. Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že podniklo kombinovaný útok na vojenské a priemyselné objekty na Ukrajine. Ide o tretí masívny útok za necelé dva týždne. Ciele ležali na východe a juhu Ukrajiny, kde je menšia koncentrácia protivzdušných obranných prostriedkov ako v okolí hlavného mesta Kyjev.

Ukrajinským ozbrojeným silám sa nepodarilo odraziť ani jednu zo štyroch hypersonických striel Kinžal. Podľa Zalužného ich ruské jednotky odpálili zo stíhačiek Mig-31 operujúcich v ruskom vzdušnom priestore.

Kryvyi Rih, 8. 1. 2024SITA/Ukrainian Emergency Service via APKryvyi Rih, 8. 1. 2024

12:10 Ruské ranné útoky na Ukrajinu zabili najmenej troch ľudí

Najmenej traja ľudia zahynuli a desiatky ďalších utrpeli zranenia v pondelok ráno pri novej vlne ruských raketových útokov na území celej Ukrajiny, informovali  oblastní predstavitelia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Dvaja ľudia prišli o život v západnej Chmeľnyckej a východnejšej Dnepropetrovskej oblasti, uviedol zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Olexij Kuleba. Ďalšieho zabitého hlásili v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ruské vzdušné sily v pondelok ráno opäť bombardovali Ukrajinu raketami, informovali už predtým agentúry DPA a Reuters.

Rusko spustilo rozsiahly raketový útok po celej Ukrajine na začiatku raňajšej špičky a zasiahlo obytné aj priemyselné budovy v mestách. Letecký poplach bol vyhlásený po celej Ukrajine približne od 06.00 miestneho času (05.00 h SEČ). Podľa ukrajinských vzdušných síl prišlo niekoľko vĺn útokov.

SITA/Ukrainian Emergency Service via APKryvyi Rih, 8. 1. 2024

10:40 Odpor na okupovaných územiach potláča zhruba 35-tisíc ruských gardistov

Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Centrum národného odporu dodalo, že okrem automobilov a obrnených bojových vozidiel sú jednotky ruskej gardy vyzbrojené aj tankami, delostreleckými systémami a vrtuľníkmi. „Používajú celú túto škálu zbraní na potlačenie tých, ktorí nesúhlasia s ruskou okupáciou," konštatovalo centrum.

„Neustálym hliadkovaním v obývaných oblastiach v obrnených bojových vozidlách a v plnej výzbroji zohrávajú tiež úlohu demonštrácie sily," poznamenalo zároveň ukrajinské Centrum národného odporu.

9:40 Rusko ráno bombardovalo raketami mestá po celej Ukrajine

Ruské vzdušné sily opäť bombardovali Ukrajinu raketami, informovali v pondelok tlačové agentúry DPA a Reuters. Rusko spustilo rozsiahly raketový útok po celej Ukrajine na začiatku raňajšej špičky a zasiahlo obytné aj priemyselné budovy a zranilo niekoľko ľudí, oznámili ukrajinskí predstavitelia.

Letecký poplach bol vyhlásený po celej Ukrajine približne od 06.00 miestneho času (05.00 h SEČ). Podľa ukrajinských vzdušných síl prišlo niekoľko vĺn útokov.

„Nepriateľ zlomyseľne útočí na mierumilovné mestá,“ napísal v aplikácii Telegram starosta juhoukrajinského mesta Kryvyj Rih Olexandr Vilkul. Dodal, že úplné informácie o rozsahu prípadných škôd zverejní po skončení ruského útoku.

Útok na mesto Záporožie si vyžiadal ranených, uviedol tajomník mestskej rady Anatolij Kurtev na Telegrame, ale ďalšie podrobnosti neuviedol. Podľa oblastného gubernátora Jurija Malaška bolo v meste počuť päť výbuchov, rakety zasiahli obytné oblasti a zranení boli najmenej dvaja ľudia. Najmenej jedna žena utrpela zranenia pri útoku na ukrajinské druhé najväčšie mesto Charkov, informoval na Telegrame starosta Ihor Terechov. Podľa neho boli zasiahnuté priemyselné zariadenia, čo vyvolalo požiar.

Ukrajinské médiá hlásili v pondelok ráno výbuchy aj okolo juhovýchodného mesta Dnipro (Dnepropetrovsk). Západoukrajinské mesto Chmeľnyckyj sa tiež stalo terčom „masívneho raketového útoku“ Ruska. 

Podľa pozorovateľov vypálili ruské strategické bombardéry na ciele na Ukrajine vyše desať striel s plochou dráhou letu, vystrelené boli aj hypersonické rakety Kinžal. V poslednom období podnikajú obe strany viac vzdušných útokov na území nepriateľa a snažia sa dosiahnuť výraznejšie úspechy na fronte. Rusko podniká aj jedny zo svojich najväčších útokov na Kyjev, ako aj na druhé najväčšieho mesto Charkov.

SITA/Ukrainian Emergency Service via APDnipro, 7. 1. 2024

9:00 Z Belgorodu pre ukrajinské útoky evakuovali približne 300 ľudí

Ruské úrady evakuovali približne 300 obyvateľov mesta Belgorod v blízkosti hraníc s Ukrajinou. TASR správa prevzala z agentúry AFP.

egionálny gubernátor Viačeslav Gladkov v aplikácii Telegram v pondelok uviedol, že približne 300 obyvateľov presunuli so dočasných ubytovacích zariadeniach v rôznych častiach Belgorodskej oblasti. Úrady podľa jeho slov za posledných 24 hodín zaznamenali viac než 1300 požiadaviek na umiestnenie detí z Belgoroda do táborov mimo mesta.

Belgorod sa nachádza necelých 32 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Kyjev v sobotu 30. decembra na mesto odpálil množstvo rakiet ako reakciu na masívne bombardovanie Moskvy po celej Ukrajine. V Belgorode si to vyžiadalo 25 obetí.

8:30 Moskva stratila ďalšie stovky vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 440 ruských vojakov. Počet mŕtvych v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 365 170, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o deväť tankov, 14 obrnených bojových vozidiel pechoty, 13 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 6 031 tankov, 11 194 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 666 delostreleckých systémov a 953 raketometov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite