Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KĽDR druhý deň po sebe vypálila desiatky striel na pohraničné ostrovy J. Kórey

.tasr .svet

Zopakovala tak piatkovú paľbu desiatok striel do tejto oblasti.

KĽDR druhý deň po sebe vypálila desiatky striel na pohraničné ostrovy J. Kórey sita/AP Photo/Cha Song Ho

severná Kórea v sobotu vypálila ďalších vyše 60 kusov delostreleckej munície do Žltého mora neďaleko pohraničného juhokórejského ostrova Jon-pchjong. Zopakovala tak piatkovú paľbu desiatok striel do tejto oblasti, po ktorej Južná Kórea evakuovala svojich obyvateľov a spustila na danom ostrove vojenské cvičenie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Severokórejské sily dnes približne o 16.00 h až 17.00 h miestneho času (8.00 h a 9.00 h SEČ) vypálili približne 60 striel zo severozápadnej oblasti ostrova Jon-pchjong,“ uviedol Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády vo svojom vyhlásení. Zároveň vyzval KĽDR na ukončenie tejto paľby.

Severná Kórea v piatok v rámci cvičenia odpálila okolo 200 delostreleckých granátov do tejto oblasti neďaleko námorných hraníc s Južnou Kóreou. Miestne úrady na neďalekých ostrovoch na žiadosť juhokórejskej armády nariadili obyvateľom, aby sa evakuovali do bombových úkrytov.

Soul odpaly KĽDR označil za provokáciu a juhokórejská námorná pechota niekoľko hodín nato uskutočnila „ostré delostrelecké cvičenia so samohybnými húfnicami K9“ na ostrovoch Jon-pchjong.

Oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA uviedla, že cvičnú paľbu Pchjongjang uskutočnil v reakcii na vojenské cvičenia Južnej Kórey. KĽDR zároveň odmietla, že by ňou ohrozila mier na Kórejskom polostrove.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite