Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecký súd nariadil väzbu pre časť podozrivých zo špionáže pre Izrael

.tasr .svet

Podľa tureckých médií sa snažili unášať cudzincov žijúcich v Turecku.

Turecký súd nariadil väzbu pre časť podozrivých zo špionáže pre Izrael sita/AP Photo/Francisco Seco

súd v Istanbule nariadil väzobné stíhanie pre 15 z 34 osôb zadržaných začiatkom tohto týždňa pre podozrenie zo špionáže pre Izrael. S odvolaním sa na vyhlásenie tureckého ministerstva spravodlivosti o tom v sobotu informovala agentúra AP.

Podozrivých zadržali v utorok za údajné plánovanie aktivít, ktoré zahŕňali špionáž, prenasledovanie, útoky a únosy cudzích štátnych príslušníkov žijúcich v Turecku.

Turecký minister spravodlivosti Yilmaz Tunč v príspevku na sociálnej sieti X uviedol, že 26 podozrivých bolo postúpených súdu na základe obvinenia zo spáchania politickej alebo vojenskej špionáže v mene izraelských tajných služieb. Jedenásť z nich bolo rozhodnutím súdu z väzby prepustených, ale zostávajú pod dohľadom súdnych úradov. Zvyšných osem osôb čaká na deportáciu.

Krátko po utorkových policajných raziách, ktoré sa uskutočnili na 57 miestach v ôsmich provinciách, turecké médiá bez uvedenia zdrojov uviedli, že podozrivé osoby sa pravdepodobne snažili identifikovať, sledovať a unášať cudzincov žijúcich v Turecku v rámci „medzinárodných špionážnych“ operácií Izraela.

Turecká tlačová agentúra Anadolu napísala, že izraelská zahraničná spravodajská služba Mosad do tejto operácie naverbovala Palestínčanov a sýrskych občanov v Turecku.

Jeden podozrivý údajne zbieral informácie o palestínskych pacientoch, ktorí boli nedávno prevezení do Turecka, aby im tam poskytli zdravotnú starostlivosť.

AP v tejto súvislosti pripomenula, že Turecko od začiatku konfliktu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas prijalo desiatky palestínskych pacientov z Pásma Gazy.        

Denník The Wall Street Journal pred vyše mesiacom informoval, že izraelské tajné služby chcú po vojne v Pásme Gazy zabiť lídrov palestínskeho militantného hnutia Hamas. To by podľa WSJ mohlo zahŕňať príslušníkov Hamasu nachádzajúcich sa v Turecku.

Vzťahy medzi Tureckom a Izraelom sa po vypuknutí vojny medzi Izraelom a Hamasom značne zhoršili, pričom z tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa stal jeden z najtvrdších kritikov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorého nedávno prirovnal k Adolfovi Hitlerovi.

Erdogan už predtým odvolal tureckého veľvyslanca z Tel Avivu a žiadal, aby izraelských armádnych dôstojníkov a politikov súdil Medzinárodný trestný súd so sídlom v Haagu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite