Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán znížil počet obetí výbuchov na 84

.tasr .svet

Výbuchy sa udiali na pietnom podujatí k štvrtému výročiu Solejmáního smrti.

Irán znížil počet obetí výbuchov na 84 SITA/Tasnim News Agency via AP

iránske úrady vo štvrtok už druhýkrát znížili počet obetí stredajších výbuchov v iránskom meste Kermán pri hrobe generála Kásema Solejmáního. Najnovšia bilancia obetí je 84. Úpravy počtu vysvetlili zlým stavom mŕtvych tiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Štátne médiá najprv informovali o 103 obetiach. Iránske ministerstvo zdravotníctva neskôr počet znížilo na 95. Najnovší počet zverejnila iránska štátna tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na šéfa úradu pre núdzové situácie. Ďalších 284 ľudí podľa neho utrpelo zranenia.

Výbuchy sa udiali na pietnom podujatí k štvrtému výročiu Solejmáního smrti. Delilo ich od seba približne desať minút. Militanti často druhý výbuch cielia proti zasahujúcim záchranným zložkám, aby vyvolali paniku. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil. 

Iránska vláda označila výbuchy za akt terorizmu, rovnaký slovník zvolila aj Európska únia. DPA uvádza, že ide o najkrvavejší útok v 45-ročnej histórii Iránskej islamskej republiky.

Solejmáního zabila dronom armáda Spojených štátov 3. januára 2020 neďaleko letiska v Bagdade. Útok nariadil vtedajší americký prezident Donald Trump. Tento iránsky generál velil elitným jednotkám Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe. V Iraku a ďalších krajinách tiež riadil činnosť milícií lojálnych Iránu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite