Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počet obetí ničivého zemetrasenia v Japonsku stúpol na najmenej 30

.tasr .svet

Polovicu úmrtí zaznamenali v prístavnom meste Wadžima, kde ničivý požiar postihol obytné domy.

Počet obetí ničivého zemetrasenia v Japonsku stúpol na najmenej 30 SITA/Kyodo News via AP Wadžima, 2. 1. 2024

na najmenej 30 stúpol v utorok počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v pondelok postihlo strednú časť Japonska, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP. Ako dodali, najmenej 14 ďalších osôb utrpelo ťažké zranenia.

Polovicu úmrtí zaznamenali v prístavnom meste Wadžima, kde ničivý požiar postihol obytné domy, spresnila vo vyhlásení vláda zemetrasením najťažšie postihnutej prefektúry Išikawa.

Na záberoch, ktoré naživo odvysielala japonská televízia NHK v prístavnom meste Wadžima v najhoršie postihnutej prefektúre Ikišawa, bolo vidieť viacero vyhorených domov a zrútených budov; hasiči ešte v utorok stále na niektorých miestach bojovali s plameňmi a nad miestom sa vznášal hustý oblak dymu.

O obetiach a rozsiahlych materiálnych škodách hovoril v utorok aj japonský premiér Fumio Kišida. „Potvrdili sa veľmi rozsiahle škody, vrátane mnohých obetí, zrútenia budov a požiarov,“ povedal novinárom a dodal, že pri záchrane ďalších obetí v zasiahnutej oblasti ide o „preteky s časom.“

Japonsko v utorok odvolalo všetky varovania pred prívalovou vlnou cunami, ktoré krajina vydala po pondelkovom silnom zemetrasení, potvrdil tamojší meteorologický úrad.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite