Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelský Najvyšší súd zamietol dodatok vládnej reformy súdnictva

.tasr .svet

Reforma vlani vyvolala v Izraeli rozsiahle protesty.

Izraelský Najvyšší súd zamietol dodatok vládnej reformy súdnictva SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool, File

TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Najvyšší súd vo vyhlásení uviedol, že proti dodatku rozhodlo osem z 15 členov senátu. „Je to z dôvodu vážneho a bezpríkladného poškodenia základných znakov Izraela ako demokratickej krajiny,“ uviedol Najvyšší súd.

Izraelský parlament vlani v júli schválil túto časť reformy, ktorá obmedzuje právomoci Najvyššieho súdu blokovať rozhodnutia vlády, ak usúdil, že sú neprimerané. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdil, že rozsiahle reformy súdnictva, ktoré jeho vláda navrhla vlani, sú potrebné na napravenie rovnováhy medzi zvolenými predstaviteľmi a súdnictvom.

Jeho kritici však upozorňujú, že táto reforma vytvára cestu k autoritárskej vláde a premiér by ju mohol využiť na zrušenie možného usvedčujúceho rozsudku voči jeho osobe. Netanjahu je súdený v troch prípadoch korupcie.

V Izraeli v reakcii na reformu prepukli demonštrácie, na ktorých sa pravidelne zúčastňovali desaťtisíce ľudí. Protesty sa však skončili v októbri, keď vypukla vojna v Pásme Gazy, píše DPA.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite