Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael sťahuje z Pásma Gazy tisícky vojakov a hlási, že armáda zasiahla voči militantom z hnutia Hizballáh

.tasr .svet

Je to prvé významné zníženie počtu vojakov od začiatku vojny s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Izrael sťahuje z Pásma Gazy tisícky vojakov a hlási, že armáda zasiahla voči militantom z hnutia Hizballáh SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov

izrael presunie z Pásma Gazy tisícky svojich vojakov. Izraelská armáda v pondelok uviedla, že z palestínskej enklávy stiahne v nadchádzajúcich týždňoch päť brigád za účelom výcviku a odpočinku. 

Pohyb vojsk by mohol signalizovať obmedzenie bojov v niektorých oblastiach Pásma Gazy, najmä v severnej polovici, kde je armáda podľa svojich slov blízko k prevzatiu operačnej kontroly. Izrael je pod tlakom svojho hlavného spojenca - USA, aby sa uchýlil k menej intenzívnym bojom.

V iných oblastiach Pásma Gazy však pokračujú tvrdé boje, najmä v južnom meste Chán Júnis a v centrálnych oblastiach. Izrael sa zaviazal, že bude pokračovať v operácii, kým nedosiahne jeho vojnové ciele vrátane zničenia Hamasu, ktorý v Gaze vládne už 16 rokov.

Izraelská armáda v pondelok oznámila, že militanti z hnutia Hizballáh sa pokúsili dronmi zaútočiť na izraelské územia na severe krajiny neďaleko hraníc s Libanonom. Izraelské letectvo však týmto útokom zabránilo. 

Hnutie Hizballáh, ktoré je podporované Iránom, sa podľa armády tiež pokúsilo vyslať drony z oblasti obývanej civilistami na juhu Libanonu. „Je to ďalší príklad toho, ako Hizballáh využíva civilné oblasti na svoju teroristickú činnosť,“ uviedla armáda.

Hizballáh sa prihlásilo k útokom na izraelské pozície neďaleko hraníc s Libanonom a hlásilo priame zásahy. Izraelské delostrelectvo a vojenské lietadlá v reakcii zasiahli oblasti na juhu Libanonu, uviedol zdroj z prostredia libanonských bezpečnostných úradov. Izraelské útoky podľa tohto zdroja spôsobili rozsiahle materiálne škody, zaobišli sa však bez obetí.

Zdroj dodal, že izraelská armáda uskutočnila aj viacero leteckých útokov na ďalšiu oblasť v Libanone a vypálila rakety smerom k lesom s cieľom zasiahnuť unikajúcich militantov Hizballáhu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite