Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česi musia prekonať strach po masovej streľbe, aby preň neobetovali slobodu, povedal Pavel

.tasr .svet

Ako Petr Pavel uviedol v novoročnom prejave, spoločnosť si nemôže pre strach nechať vziať radosť zo života a obetovať slobodu.

Česi musia prekonať strach po masovej streľbe, aby preň neobetovali slobodu, povedal Pavel SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

pavel v súvislosti s tragédiou v Prahe zdôraznil, že nie je možné zaistiť policajnú prítomnosť na všetkých miestach a zaviesť kontroly a pravidlá, ktoré by eliminovali všetky nebezpečenstvá. Zároveň vyzval ľudí na to, aby neignoroval problémy vo svojom okolí, aj na sociálnych sieťach, a tiež sa usilovali o väčšiu bezpečnosť ich komunity aj celého národa. „Zastaňme sa slabších a neignorujme problémy v našom okolí,“ vyzval prezident. Informuje o tom spravodajský portál ČT24.

Prezident tiež ocenil stabilitu súčasnej vládnej koalície, ale vytkol jej, že nevie svoje nepopulárne reformy, ktoré sú však potrebné, dostatočne vysvetliť verejnosti. Zároveň skritizoval vulgarizáciu politickej diskusie a vyzval politikov, aby sa v tomto roku pokúšali o kultivovanie verejného priestoru.

Pripomenul aj nadchádzajúce voľby - európske, krajské aj senátne - a varoval občanov, aby si dali pozor na populistov a extrémistov, ktorí lákajú na ľúbivé sľuby, strašia a v skutočnosti problémy zhoršujú.

Pavel spomenul aj členstvo Česka v Európskej únii a NATO, pričom poukazoval na záväzky s tým spojené. Jedným z nich je podľa neho prijatie eura. „Je načase, aby sme po rokoch začali robiť konkrétne kroky, ktoré nás k naplneniu tohto záväzku dovedú. Napriek nekončiacej diskusii o výhodách a nevýhodách prijatia eura pre krajinu s otvorenou exportnou ekonomikou ležiacou v strede Európy je spoločná mena logickou budúcnosťou,“ skonštatoval.

Rok 2024 Pavel vníma ako očakávanie, že sa situácia vo viacerých smeroch zlepší. „Očakávame nižšiu infláciu, po niekoľkých rokoch tiež rast reálnych miezd a skromný, napriek tomu, rast našej ekonomiky. Môže to byť začiatok pozitívneho obratu, odrazom odo dna k lepšej nálade,“ poznamenal.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite