Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael útočil na Sýriu v reakcii na rakety odpálené z jej územia

.tasr .svet

V severnej časti Izraela sa rozozvučali sirény varujúce pred leteckými útokmi a dva projektily vypálené zo Sýrie podľa armády dopadli na otvorené priestranstvo.

Izrael útočil na Sýriu v reakcii na rakety odpálené z jej územia SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool, File

izraelská armáda v sobotu skoro ráno oznámila, že uskutočňuje útoky v Sýrii po tom, ako dve rakety vypálené z tejto krajiny dopadli na územie kontrolované Izraelom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Izraelská armáda pre AFP potvrdila, že vypálené projektily boli rakety. To, kam dopadli, však nešpecifikovala. Izraelské obranné sily (IDF) útočia na miesta, odkiaľ boli tieto strely odpálené.

Izrael Golanské výšiny na severovýchode krajiny na hraniciach s Jordánskom, Libanonom a Sýriou dobyl počas šesťdňovej vojny v roku 1967 a anektoval ich v roku 1981. Považuje ich za súčasť svojho územia, pripomína AFP. Medzinárodné spoločenstvo ich však považuje za sýrske územie okupované Izraelom.

Sýrske ministerstvo obrany a štátne média uviedli, že Izrael vo štvrtok útočil na oblasti v okolí sýrskeho hlavného mesta Damask, pripomína AFP.

Izrael len veľmi zriedkavo komentuje svoje útoky v Sýrii. Opakovane však uviedol, že nedovolí svojmu úhlavnému nepriateľovi Iránu, ktorý podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby rozšíril svoju prítomnosť v Sýrii.

Izrael od začiatku občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 podnikol už stovky takýchto vzdušných útokov. Zameriava sa predovšetkým na Iránom podporované sily vrátane hnutia Hizballáh i na pozície sýrskej armády.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite