Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA sľúbili Poľsku technickú podporu. NATO situáciu okolo rakety sleduje

.tasr .svet

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa tak vyjadril v telefonáte, ktorý po incidente absolvoval so šéfom poľského Národného bezpečnostného úradu Jacekom Siewierom.

USA sľúbili Poľsku technickú podporu. NATO situáciu okolo rakety sleduje SITA/AP Photo Poľský veliteľ ozbrojených síl informuje, že všetko nasvedčuje tomu, že raketa, ktorá vnikla do poľského vzdušného priestoru, patrila Rusku.

spojené štáty sú pripravené poskytnúť Poľsku „technickú podporu“. V súvislosti s najnovším narušením poľského vzdušného priestoru pravdepodobne ruskou raketou to v piatok vyhlásil Sullivan.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu tlmočil Sullivan v telefonáte Siewierovi v súvislosti s incidentom „solidaritu Spojených štátov s Poľskom“, ktorému prisľúbil v prípade potreby „technickú podporu“. Varšavu zároveň uistil, že prezident USA Joe Biden "túto záležitosť pozorne sleduje". Siewiera ocenil podľa vyhlásenia Bieleho domu podporu USA a dodal, že vlády oboch zostanú v úzkom kontakte.

„Ďakujem Jakeovi Sullivanovi za rozhovor a okamžitú podporu, na ktorú sa Poľsko v takýchto situáciách môže zo strany USA vždy spoľahnúť... (Poľský) prezident Andrzej Duda si vysoko cení transatlantické vzťahy a vynikajúcu spoluprácu našich krajín v oblasti medzinárodnej bezpečnosti,“ napísal na margo telefonátu Siewiera v príspevku na sociálnych sieťach. 

NATO taktiež pozorne sleduje situáciu okolo rakety, ktorá vnikla do poľského vzdušného priestoru, uviedol v piatok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po telefonickom rozhovore s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Šéf NATO po telefonáte na platforme X prejavil solidaritu Aliancie s Poľskom. Dodal, že NATO situáciu pozorne sleduje a s Poľskom zostane v kontakte, kým sa objasní, čo sa vlastne stalo. 

Predstavitelia poľských ozbrojených síl v piatok popoludní informovali, že „všetko nasvedčuje tomu, že ruská raketa“ prenikla v piatok ráno na krátky čas do vzdušného priestoru Poľska. Podľa operačného veliteľa poľských ozbrojených síl Macieja Klisza vošla raketa do poľského vzdušného priestoru okolo 7.00 h a zdržala sa v ňom necelé tri minúty, pričom následne sa vrátila na Ukrajinu.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí následne v piatok večer oznámilo, že si predvolalo ruského „chargé d'affaire“s a žiadalo o vysvetlenie tohto incidentu. 

Agentúra AFP pripomína, že poľskú obec Przewodów neďaleko ukrajinských hraníc zasiahla vlani v novembri ukrajinská raketa, pričom tam zabila dvoch civilistov. Raketa vtedy zasiahla poľnohospodársky objekt a spôsobila výbuch v sklade obilia. K jej pádu došlo počas intenzívneho ruského bombardovania Ukrajiny. 

Spočiatku panovali pochybnosti o jej pôvode a objavovali sa domnienky, že bola ruská, čo vyvolávalo obavy, že by rusko-ukrajinský konflikt mohol eskalovať aj za hranice Ukrajiny. Akýkoľvek útok na člena NATO by totiž na základe článku 5 o spoločnej obrane spojencov mohol zatiahnuť Západ do potenciálne jadrového konfliktu s Ruskom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite