Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 98. týždeň vojny (25. 12. – 31. 12. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 98. týždeň vojny (25. 12. – 31. 12. 2023) SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Informácie z predchádzajúceho dňa 31. 12. 2023:

17:00 Zelenskyj na stretnutí s najvyšším velením armády diskutoval o výsledkoch a stratégii pre rok 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol so štábom hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného, pričom počas schôdzky prítomní analyzovali tohtoročné výsledky a diskutovali o stratégiách pre budúci rok. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Záverečné zasadnutie štábu najvyššieho velenia v tomto roku. Zhrnuli sme vojenské výsledky roka. Analyzovali sme výsledky nepriateľských akcií a naše rozhodnutia. Čo sme urobili správne a čo sme mohli urobiť lepšie. Stratégiu využitia obranných síl na nasledujúci rok sme určili s prihliadnutím na tieto závery, prognózy a naše možnosti,“ uviedol Zelenskyj na Telegrame.

„Ukrajina tento rok neustúpila na žiadnom fronte na súši, získala späť more a urobila oblohu bezpečnejšou. Naďalej pracujeme ako jeden tím. Ďakujem všetkým, ktorí vynaložili maximálne úsilie na víťazstvo Ukrajiny,“ doplnil ukrajinský líder.

15:15 Tím televízie ZDF bol zasiahnutý pri ruskom raketovom útoku na hotel v Charkove

Tím nemeckej televíznej stanice ZDF bol zasiahnutý počas sobotňajšieho ruského raketového útoku na hotel v ukrajinskom meste Charkov. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

ZDF v nedeľu oznámila, že jej sedemčlenný tím sa v sobotu nachádzal v hoteli, keď došlo k zásahu tejto budovy raketou. Ukrajinskú prekladateľku zasiahli úlomky a utrpela vážne zranenia. Zranený bol aj bezpečnostný pracovník tímu.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

15:00 Ukrajinskí vojaci nabíjajú ťažkú zbraň v zákope

Aj takto vyzerá denná rutina na fronte.Facebook/Ozbrojené sily UkrajinyAj takto vyzerá denná rutina na fronte.

12:30 Na ruskej strane zomrelo už takmer 360-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 359 230 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 960 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 5 977 tankov, 11 070 bojových obrnených vozidiel, 11 292 vozidiel a palivových nádrží, 8 464 delostreleckých systémov, 943 odpaľovacích raketových systémov, 623 systémov protivzdušnej obrany, 324 vrtuľníkov, 329 lietadiel, 6 591 dronov, 1 709 striel s plochou dráhou letu, 23 lodí, jednu ponorku a 1 268 kusov špeciálnej techniky.

9:00 Pri rozsiahlom útoku na Charkiv sa zranilo najmenej 20 civilistov

Pri rozsiahlom sobotňajšom útoku ruských síl na východoukrajinské mesto Charkiv bolo zranených najmenej 20 civilistov vrátane dvoch detí a britského reportéra. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na viacerých ukrajinských predstaviteľov, počas ruského útoku nastalo v meste minimálne šesť explózií.

Pri útoku bol poškodený hotel, obytné a administratívne budovy, materská škola, obchody, reštaurácie, obchodné pavilóny a vozidlá patriace civilistom. Podľa prvotných správ Rusi vystrelili na Charkiv rakety S-300 z územia Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.

Práve metropola spomenutej oblasti Belgorod bola v sobotu terčom ostreľovania, pri ktorom podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie prišlo o život najmenej 14 ľudí a ďalších 108 osôb utrpelo zranenia. Ostreľovanie Belgorodu nastalo deň po 18-hodinovom ruskom bombardovaní Ukrajiny, pri ktorom zahynulo najmenej 39 civilistov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 30. 12. 2023: 

20:35 Rusko zaútočilo na civilné ciele v centre mesta Charkov, je najmenej 8 zranených

Ruský útok na centrum mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny spôsobil v sobotu zranenia ôsmim ľuďom. Rusi zasiahli zdravotnícku inštitúciu, bytový dom a ďalšie civilné lokality, oznámil gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

„Lekári v týchto chvíľach poskytujú pomoc ôsmim obetiam, všetky sú hospitalizované,“ napísal Synehubov v príspevku na platforme Telegram.

„Okupanti zasiahli prevažne centrálnu časť mesta Charkov,“ spresnil gubernátor. 

Dodal, že postihnutá bola v„ýlučne civilná infraštruktúra“, napríklad „zdravotnícka inštitúcia, viacposchodové bytové domy, obchody a ďalšie verejné miesta, a doprava“. 

20:10 Rusko hlási 14 obetí útoku na Belgorod, Moskva žiada zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v noci na sociálnej sieti uviedol, že ukrajinská armáda ostreľovala centrum oblastnej metropoly, pričom obyvateľov vyzýva, aby sa ukryli do protileteckých krytov. Neskôr hovoril o dvoch obetiach.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie popoludní oznámilo, že pri ostreľovaní zahynulo 12 dospelých a dve deti. Zranenia podľa neho utrpelo ďalších 108 ľudí vrátane 15 detí.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

19:20 Británia: Rusko do roku 2025 stratí na Ukrajine 500 000 vojakov

Ak bude Rusko strácať vojakov nezmeneným tempom, do roku 2025 príde na Ukrajine o 500 000 zabitých a zranených vojakov. Vyplýva to z odhadov britskej vojenskej spravodajskej služby (DI) zverejnených v sobotu. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

DI uviedla, že priemerný počet ruských vojakov zranených alebo zabitých za jeden deň sa v roku 2023 v porovnaní s vlaňajškom zvýšil o 300. Podľa správy je za zvýšením takmer určite zníženie kvality ruských ozbrojených síl spôsobené nasadzovaním odvedencov a prechod na „menej kvalitnú, no početnejšiu armádu“ tvorenú záložníkmi verbovanými od septembra 2022.

Opätovné vybudovanie skúsených a dobre vycvičených síl Rusku potrvá päť až desať rokov, domnievajú sa britskí vojenskí analytici.

16:30 Rusko bude pokračovať vo veľkých útokoch voči Ukrajine, tvrdia analytici z ISW

Rusko bude pokračovať v rozsiahlych útokoch na Ukrajinu podobných tomu, aký spustilo vo štvrtok večer. V najnovšej aktualizácii o vojne na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Rusko vo štvrtok večer zaútočilo na Ukrajinu dovedna 122 raketami a desiatkami dronov. Pri dosiaľ najmasívnejšom útoku od vypuknutia vojny vo februári minulého roka prišlo o život najmenej 30 ľudí a približne 150 osôb utrpelo zranenia. Podľa ISW ostatný ruský útok sa zdal byť vyvrcholením niekoľkomesačného ruského experimentovania s rôznymi kombináciami dronov a rakiet, ako aj pokusov o testovanie ukrajinských systémov protivzdušnej obrany.

ISW tvrdí, že Rusi možno počas jesene a začiatku zimy zámerne nazhromaždili množstvo rakiet, aby vytvorili silnejšiu sériu útokov a uplatnili poznatky získané z nedávnych prieskumných a pozorovacích misií. Bezpilotné lietadlá Šáhid mali podľa ISW poslúžiť na „zamestnanie“ ukrajinskej protivzdušnej obrany a rakety mali následne napáchať čo najväčšie škody.

ISW zdôraznil, že Rusko bude pokračovať v rozsiahlych útokoch proti Ukrajine v snahe podkopať jej morálku a schopnosti udržať jej vojenské úsilie proti Rusku. Súčasné zásoby ruských rakiet a bezpilotných lietadiel a miera výroby však pravdepodobne neumožňujú ruským silám vykonávať pravidelné rozsiahle raketové útoky, ale pravdepodobne umožňujú konzistentnejšie útoky bezpilotných lietadiel.

13:15 Prečítajte si aktuálne informácie o prebiehajúcej vojne na Ukrajine, o ktorých píše britské ministerstvo obrany: 

12:00 Rusko tvrdí, že za piatkové civilné obete môžu obranné systémy Ukrajiny

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia pripísal ukrajinskej protivzdušnej obrane vinu za to, že pri piatkových útokoch Ruska na ukrajinské územie zahynuli civilisti. Vyjadril sa tak na piatkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), o ktoré po týchto útokoch požiadala Ukrajina. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Viac sa dočítate v článku tu.

9:30 Moskva tvrdí, že v noci bolo zostrelených 32 ukrajinských dronov

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v noci na sobotu bolo zostrelených dovedna 32 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Brianskou, Oriolskou, Kurskou a Moskovskou oblasťou. Referuje o tom web Kyiv Independent, ktorý však dodáva, že tieto správy sa nepodarilo overiť.

Gubernátor Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou Viačeslav Gladkov vyhlásil, že pri zásahu súkromného sídla zahynul jeden človek. Štyria ľudia sú v súčasnosti ošetrovaní kvôli zraneniam. Gladkov uviedol, že škody utrpelo 10 súkromných obydlí a v meste Belgorod bola prerušená dodávka vody.

V Brianskej oblasti gubernátor Alexander Bogomaz informoval o zostrelení šiestich dronov. Potvrdil, že nedošlo k žiadnym obetiam. Ruské úrady tvrdia, že v regióne, ktorý hraničí s Ukrajinou aj Bieloruskom, došlo k viacerým útokom proukrajinských sabotážnych skupín, ako aj k náletom dronov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 29. 12. 2023:

18:30 Zelenskyj navštívil frontové mesto Avdijivka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že navštívil mesto Avdijivka ležiace na frontovej línii v Donbase, o ktorého obkľúčenie sa v súčasnosti pokúšajú ruské sily. Informuje o tom agentúra AFP. 

„Avdijivka, navštívil som pozície 110. mechanizovanej brigády,“ napísal ukrajinský prezident na sieti Telegram. Zároveň zverejnil aj video, na ktorom vidno, ako Zelenskyj pred značkou s nápisom Avdijivka udeľuje vyznamenania vojakom. Avdijivka, ktorá sa nachádza zhruba 20 kilometrov severne od Ruskom ovládanej oblastnej metropoly Doneck, podľa prezidenta momentálne patrí medzi „najnáročnejšie úseky frontu“.

Zelenskyj vo svojom príspevku zároveň poďakoval všetkým príslušníkom armády, ktorí bojujú v prvej línii. Ukrajina tento rok prestála len vďaka svojím vojakom, uviedol prezident, ktorý od začiatku invázie podnikol už niekoľko návštev na frontovej línií. V septembri sa napríklad stretol s vojakmi neďaleko Bachmutu v Doneckej oblasti. 

Ruské sily sa pokúšajú Avdijivku dobiť už od začiatku invázie; už v predchádzajúcich rokoch oň Ukrajinci zvádzali boje s Ruskom podporovanými separatistami. Ruské operácie zamerané na obkľúčenie mesta sa zintenzívnili v októbri tohto roku a v súčasnosti tam prebiehajú ťažké boje. Ukrajinská armáda priznáva, že situácia tam pre ňu nevyzerá priaznivo. 

Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj 26. decembra pripustil, že ruská armáda by mohla dobyť Avdijivku do „dvoch až troch mesiacov.“ V tomto priemyselnom meste žilo pred vojnou zhruba 30.000 obyvateľov, väčšina z nich však po vypuknutí bojov utiekla. 

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

18:00 Británia posiela Ukrajine 200 rakiet protivzdušnej obrany

Británia dodá Ukrajine približne 200 rakiet protivzdušnej obrany. Po masívnej nočnej vlne ruských útokov na ukrajinské mestá to v piatok oznámil britský minister obrany Grant Shapps, informuje agentúra AFP. 

„Spojené kráľovstvo podniká urýchlené kroky na posilnenie protivzdušnej obrany Ukrajiny, po vlne Putinových vražedných leteckých útokov. Posielame stovky rakiet protivzdušnej obrany britskej výroby, aby sme Ukrajine zaistili všetko, čo potrebuje, aby sa mohla chrániť voči Putinovmu barbarskému bombardovaniu,“ napísal na sieti X britský minister obrany s odkazom na ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Mohutná vlna ruských útokov si v noci na piatok vyžiadala po celej Ukrajine najmenej 26 mŕtvych a vyše 130 zranených. Podľa ukrajinskej armády išlo o najhoršiu vlnu leteckých úderov od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka. Ruské rakety a drony zasiahli v noci na piatok mnoho civilných objektov vrátane obytných budov, škôl, škôlok, parkov, pôrodnice, stanice metra či nákupného centra, ako aj objektov energetickej infraštruktúry, čo vo viacerých regiónoch spôsobilo výpadky elektriny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Rusko počas nočného útoku nasadilo takmer všetky zbrane, ktoré sú v jeho arzenáli. Na ukrajinské mestá podľa neho útočili hypersonické, balistické a riadené strely, rakety s plochou dráhou letu, systémy S-300 či drony dlhého doletu iránskej výroby. Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valeryj Zalužnyj oznámil, že Rusko počas noci vypálilo na Ukrajinu celkovo 122 rakiet a 36 dronov. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho zlikvidovala viac než 70 percent z nich.

16:20 Ruský raketový útok narušil dodávky elektriny v štyroch oblastiach

Masívny ruský útok raketami a dronmi, ktorý Moskva proti Ukrajine podnikla v noci na piatok, viedol k výpadkom dodávok elektriny v štyroch ukrajinských oblastiach. Postihnuté sú Kyjivská, Dnipropetrovská, Odeská a Charkivská oblasť. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu ukrajinského ministerstva energetiky.

V Kyjivskej oblasti podľa rezortu energetiky útoky poškodili 10-kilovoltové vedenie, čo spôsobilo výpadok prúdu pre 843 odberateľov. V Dnipropetrovskej oblasti útok poškodil 150-kilovoltové vedenie, ale rozsah výpadku dodávok prúdu ešte len zisťujú. V Odeskej oblasti bolo poškodené 0,6-kilovoltové vedenie, ale rozsah výpadku tiež ešte skúmajú. V Charkivskej oblasti pre útoky zostalo bez elektriny 16 600 spotrebiteľov.

Dnipro, 29. 12. 2023SITA/Ukrainian Emergency Service via APDnipro, 29. 12. 2023

14:00 Odpovieme na ruské útoky, vyhlásil prezident Zelenskyj

Terčom najnovšieho ruského útoku proti Ukrajine boli aj školy, súkromné domy a pôrodnica. Ako referuje web news.sky.com, potvrdil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský líder tiež uviedol, že Rusko použilo „takmer všetky typy zbraní zo svojho arzenálu“ vrátane balistických rakiet Kinžal, rakiet S-300, riadených striel a bezpilotných lietadiel. Zelenskyj dodal, že záchranné služby „pracujú nepretržite“, aby postihnutým poskytli pomoc.

„Na teroristické útoky budeme určite reagovať. A budeme naďalej bojovať za bezpečnosť celej našej krajiny, každého mesta a každého občana. Ruský terorizmus musí prehrať a aj prehrá,“ skonštatoval Zelenskyj.

Odesa, 29. 12. 2023SITA/AP PHOTO/ARTEM PERFILOVOdesa, 29. 12. 2023

12:40 Ruské útoky si vyžiadali najmenej 16 obetí a 97 zranených

Na najmenej 16 stúpol počet obetí piatkových vzdušných útokov Ruska na viaceré ukrajinské mestá. Zranenia utrpelo takmer 100 ľudí. Oznámil to ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

„Dnes ráno nepriateľ zaútočil viac ako 150 raketami a dronmi na pokojné ukrajinské mestá. Vieme o 16 mŕtvych a 97 zranených vrátane najmenej dvoch detí vo veku šesť a osem rokov, “ uviedol na sociálnej sieti Kostin.

Záporožie, 29. 12. 2023SITA/AP Photo/Andriy AndriyenkoZáporožie, 29. 12. 2023

Kyjev, 29. 12. 2023SITA/AP Photo/Efrem LukatskyKyjev, 29. 12. 2023

12:30 Ukrajina sa stala terčom najväčšieho vzdušného útoku od začiatku vojny, uviedol Zalužnyj

Ruské ozbrojené sily podnikli v noci najväčší vzdušný útok od začiatku vojny pred takmer dvomi rokmi. V piatok to vyhlásil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valeryj Zalužnyj. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Podľa Zalužného bolo počas útoku použitých 122 rakiet a striel s plochou dráhou letu a 36 dronov. Ukrajinská protivzdušná obrana úspešne zlikvidovala 70 percent z nich.  Útoky prišli vo viacerých vlnách a z rôznych smerov na viacerých miestach Ukrajiny. Ruské ozbrojené sily použili na odpálenie striel s plochou dráhou letu strategické bombardéry. Ukrajinské úrady vydali varovania pred vzdušnými útokmi na celom území krajiny.

Odesa, 29. 12. 2023SITA/AP Photo/Artem PerfilovOdesa, 29. 12. 2023

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte vo štvrtok poďakoval Spojeným štátom a ich prezidentovi Joeovi Bidenovi za najnovší balík vojenskej pomoci. Zároveň však pripomenul, že Ukrajina bude pomoc a podporu potrebovať aj naďalej. „Ak chceme chrániť slobodu a bezpečnosť na Ukrajine, v Európe, ale aj v Spojených štátoch, musíme neustále odpovedať na ruskú agresiu,“ vyhlásil prostredníctvom sociálnych sietí.

Kyjev, 29. 12. 2023SITA/Ukrainian Emergency Service via APKyjev, 29. 12. 2023

11:30 Ukrajinskí vojaci postúpili pri Bachmute na východe Ukrajiny

Ukrajinská armáda počas uplynulého týždňa postúpila pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a pokračovala v pozičných bojoch s ruskými jednotkami. Geolokačné zábery naznačujú, že ukrajinskí vojaci mierne postúpili juhovýchodne od dediny Kliščijivka, ktorá leží juhozápadne od Bachmutu. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Ruská armáda však v Doneckej oblasti mierne postúpila severozápadne od mesta Avdijivka. Okrem toho ruskí vojaci dobyli obec Dorožnianka v Zaporižžskej oblasti na juhu Ukrajiny.

10:00 Pri ruských útokoch prišlo o život najmenej 12 ľudí

Najmenej desať ľudí prišlo o život a desiatky ďalších utrpeli zranenia počas piatkových vzdušných útokov Ruska na viaceré ukrajinské mestá. TASR informácie prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti X uviedol, že Rusko počas noci vypálilo približne 110 rakiet, väčšinu z nich však ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila. Rusko podľa jeho vyjadrení útočilo hypersonickými raketami Kinžal, systémami S-300, strelami s plochou dráhou letu a dronmi. Využilo aj strely X-101 a X-505 odpálené strategickými bombardérmi.

„Rusko počas dnešného masívneho útoku na Ukrajinu použilo 158 striel, rakiet a dronov,“ vyhlásil veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Protivzdušná obrana zničila 114 z nich. 

Štyri osoby prišli o život v meste Dnipro v Dnepropetrovskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny po ruských útokoch na pôrodnicu, obytné domy a nákupné stredisko, uviedol gubernátor tejto oblasti Serhij Lysak. Dodal, že ďalších takmer 15 ľudí utrpelo zranenia. Miestne úrady hlásili dve obete na životoch v Kyjeve, dve v Odese a po jednom mŕtvom v Charkove a Ľvove.

Zelenskyj vyjadril sústrasť pozostalým obetí a dodal, že všetky služby v krajine nepretržite pracujú a poskytujú potrebnú pomoc. Rusko v piatok skoro ráno zaútočilo raketami a dronmi na viaceré ruské mestá vrátane Kyjeva. Ukrajinské úrady vydali varovania pred vzdušnými útokmi na celom území krajiny.

Kyjev, 29. 12. 2023Ukrainian Emergency Service via AP)Kyjev, 29. 12. 2023

8:30 Ruské ranné útoky zasiahli mestá Kyjev, Charkov a Ľvov

Najmenej jeden človek prišiel o život a ďalších 15 utrpelo zranenia počas ruských útokov na viaceré ukrajinské mestá. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ukrajinské úrady. Rusko v piatok skoro ráno zaútočilo raketami a dronmi na viaceré ukrajinské mestá vrátane Kyjeva. Ukrajinské úrady vydali varovania pred vzdušnými útokmi na celom území krajiny.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko na sociálnej sieti Telegram oznámil, že v hlavnom meste bolo počuť výbuchy a do prevádzky boli uvedené systémy protivzdušnej obrany. Rakety zasiahli aj ďalšie ukrajinské mestá vrátane Charkova na severovýchode, Sumy a Konotop na severe, Ľvova na západe či Odesy na juhu krajiny, píše AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Charkovská polícia oznámila, že nepriateľ mesto zasiahol o 5.00 h miestneho času (4.00 h SEČ) strelami zo systémov protivzdušnej obrany S-300. "V Charkove zaznelo desať výbuchov a na miesta zásahov rýchlo dorazili špecialisti," dodala polícia.

7:40 Zelenskyj vyzval slobodný svet, aby spojil sily v boji proti ruskej agresii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dôrazne vyzval vo štvrtok medzinárodné spoločenstvo, aby spojilo sily v boji proti ruskej agresii. Výzvu zverejnil v období neistoty okolo dodávok vojenskej pomoci Ukrajine na budúci rok. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

„Ruský teror musí byť porazený. Teror musí vždy prehrať. A my všetci v slobodnom svete to musíme spoločne zabezpečiť,“ povedal Zelenskyj vo štvrtok večer vo videopríhovore pred koncom roka.

Treba urobiť všetko pre to, aby sa zaistilo, že nasledujúci rok „všetci spoločne ukážu silu“, dodal. Zelenskyj sa poďakoval aj pápežovi Františkovi za jeho želania mieru Ukrajine a Spojeným štátom za ich najnovší balík vojenskej pomoci.

Ukrajinský prezident tým myslel americké dodávky nových rakiet pre protivzdušnú obranu, rakiet pre systémy HIMARS, delostreleckej munície kalibru 155 a 105 milimetrov a ďalších obrnených vozidiel. „Potrebujeme všetko,“ povedal ukrajinský líder. Ukrajinské ozbrojené sily opakovane upozorňujú, že potrebujú oveľa viac munície v boji proti ruskej vojne, ktorú Kremeľ spustil na Ukrajine vo februári 2022.

Správy z predchádzajúceho dňa 28. 12. 2023:

17:40 Ruský útok v Charkovskej oblasti jednu civilistku zabil a ďalšiu zranil

Jedna civilistka prišla o život, keď ruská armáda vo štvrtok ráno zaútočila na mesto Vovčansk v Charkivskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

Gubernátor oblasti Oleh Synjehubov na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že žena, ktorá pri útoku zomrela, mala 66 rokov. Ďalšiu zranenú ženu vo veku 63 rokov podľa neho ošetrili na mieste. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ukrajinské mestá a dediny, ktoré sa nachádzajú v blízkosti frontovej línie a ruských hraníc, sú takmer každý deň terčom útokov ruských síl.

13:30 Rusko doteraz prišlo o tri veľké výsadkové lode v Čiernom mori, k dispozícii má ešte desať, hovorí britské ministerstvo obrany

Zničenie ruskej veľkej výsadkovej lode Novočerkassk ukrajinskými silami na okupovanom Kryme zvýšilo počet takýchto lodí, ktoré Rusko doteraz stratilo, na tri. V Čiernom mori však Rusko naďalej má k dispozícii desať takýchto lodí. Ako referuje web Ukrajinská pravda, uviedla to spravodajská služba britského ministerstva obrany.

V pondelok bola pri ukrajinskom útoku úplne zničená veľká výsadková loď ruského námorníctva triedy Ropucha s názvom Novočerkassk, ktorá sa nachádzala v prístave Feodosija na južnom pobreží Ruskom okupovaného Krymu. „Dôkazy z otvorených zdrojov naznačujú, že je vysoko pravdepodobné, že plavidlo v čase zásahu prevážalo výbušný náklad, čo spôsobilo masívnu sekundárnu detonáciu,“ uvádza sa v správe Britov.

Týmto incidentom sa počet veľkých výsadkových lodí, ktoré Rusko stratilo od začiatku invázie, zvýšil na tri. „Saratov sa potopil 24. marca 2022 a Minsk bol funkčne zničený v suchom doku 13. septembra 2023. Ďalšie dve plavidlá boli pravdepodobne poškodené.“

Podľa britských analytikov Rusko pravdepodobne plánovalo využiť svoje veľké výsadkové sily na uskutočnenie významných obojživelných operácií počas invázie a v rámci príprav na vojnu zdvojnásobilo počet týchto lodí v Čiernom mori. „S pokračovaním vojny sa lode čoraz viac využívajú na poskytovanie logistickej podpory. Ide o dôležitú úlohu, keďže posilňujú životne dôležité a relatívne krehké cestné a železničné spojenie Krymského mosta spájajúceho Krym s Ruskom,“ uvádza sa v správe britskej vojenskej rozviedky.

11:15 Rusi najviac útočia v Doneckej oblasti pri Avdijivke

Ruskí vojaci počas uplynulého dňa podnikli 56 útokov na siedmich frontoch, pričom najviac útočili proti mestečku Avdijivka v Doneckej oblasti a proti ukrajinskému predmostiu na východnom brehu Dnipra v Chersonskej oblasti. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, uviedol to vo štvrtok generálny štáb ukrajinskej armády.

Na fronte pri Avdijivke ruskí vojaci pokračujú v snahe o obkľúčenie Avdijivky. Za uplynulý deň ukrajinskí obrancovia odrazili 15 ruských útokov pri Avdijivke a neďalekej obci Novobachmutivka. Na chersonskom fronte ukrajinské jednotky pokračujú v úsilí o rozšírenie svojho predmostia na východnom brehu rieky Dnipro. Rusi sa napriek značným stratám neustále snažia vytlačiť ukrajinských vojakov z ich pozícií. Ruská armáda v tejto oblasti podľa Kyjiva za uplynulý deň podnikla 13 neúspešných útokov.

9:20 USA oznámili posledný tohtoročný balík vojenskej pomoci Ukrajine

Spojené štáty v stredu oznámili posledný balík vojenskej pomoci Ukrajine v tomto roku, a to v hodnote štvrť miliardy dolárov. Ide o 54. tranžu vojenského materiálu zo skladov Pentagónu pre Ukrajinu od augusta 2021. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na vyhlásenia amerických ministerstiev zahraničných vecí a obrany.

Viac sa dočítate v článku tu.

Informácie z predchádzajúceho dňa 27. 12. 2023:

19:00 Spravodajská služba spolu s vojakmi tento rok zničila viac ako 500 ruských tankov

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) od začiatku tohto roka spolu s vojakmi zničila viac ako 500 ruských tankov, ktoré sa pokúšali prelomiť pozície ukrajinskej armády. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda, ktorý sa odvoláva na správu SBU.

„Medzi zničenými tankmi agresora sú moderné modely T-90 a T-90M, pričom cena každého z nich je takmer päť miliónov dolárov. Útočníci použili túto techniku predovšetkým na útoky na Avdijivku a Bachmut ako takzvané oceľové päste,uviedla SBU.

Zničenie ruských tankov je podľa spravodajskej služby výsledkom spoločných akcií SBU a ukrajinskej armády, pri ktorých použili aj moderné drony.

17:30 Rusi pri Záporoží popravili ukrajinských vojnových zajatcov

Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovanie popravy ukrajinských vojnových zajatcov ruskými vojakmi pri Záporoží. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej generálnej prokuratúry.

Vyšetrovatelia tvrdia, že vojaci ruských ozbrojených síl zajali troch ukrajinských obrancov v decembri tohto roka počas bojových stretov s ukrajinskými obrannými silami pri obci Robotyne v Záporožskej oblasti. O hodinu neskôr ich Rusi zastrelili, čím porušili článok 3 Ženevského dohovoru o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

„Pod procesným dohľadom prokuratúry Záporožskej oblasti bolo začaté trestné konanie vo veci porušenia zákonov a zvyklostí vojny v spojení s úkladnou vraždou,“ uviedla prokuratúra.

V priebehu uplynulého mesiaca bolo na internete zverejnené video, na ktorom ruskí vojaci popravujú ukrajinských vojakov, ktorí sa vzdali. Objavili sa aj správy o tom, že ukrajinskí vojnoví zajatci boli na kontaktnej línii využívaní ako živé štíty.

15:15 Rusi od začiatku vojny najmenej 465-krát použili chemické zbrane

Rusi proti Ukrajine od začiatku vojny najmenej 465-krát použili muníciu obsahujúcu jedovaté chemikálie. Ako informuje spravodajský web Kyiv Independent, uviedol to v stredu generálny štáb ukrajinskej armády.

Ruské sily používanie chemických zbraní na Ukrajine zintenzívňujú, pričom len v decembri bolo podľa generálneho štábu zdokumentovaných 81 prípadov. Najčastejšie Rusi používajú chemické granáty K-51, RGR a Drofa-PM, ktoré zhadzujú z dronov. V polovici decembra však ukrajinská armáda zaznamenala použitie špeciálneho plynového granátu RG-VO nového typu, ktorý obsahoval neznámu chemickú látku.

Jednotky ruskej námornej pechoty nedávno potvrdili, že v dedine Krynky neďaleko mesta Cherson použili chemické zbrane, uviedol v sobotu Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ženevský protokol z roku 1925 používanie chemických a biologických zbraní zakazuje.

12:30 Obsadenie zničeného ukrajinského mestečka Marinka neposkytuje Rusom operačnú výhodu

Obsadenie opusteného mestečka Marinka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) nie je znakom operačne významného postupu ruskej armády. „Malá a úplne zničená obec neponúka ruským silám bezpečnú operačnú oporu, z ktorej by mohli začať ďalšie útočné operácie," uviedol ISW. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Marinka sa nachádza necelý kilometer od frontovej línie pred začiatkom otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva odštartovala vo februári 2022. Ukrajinská armáda už dávno opevnila mnohé okolité obce, konštatuje inštitút.

ISW zároveň poukázal na to, že ruské sily sa pokúšali dobyť Marinku už od roku 2014 a od začiatku otvorenej vojny na ňu útočili každý deň. Pred vojnou mala Marinka zhruba 9-tisíc obyvateľov.

11:00 Ruské útoky štyroch civilistov zabili a 20 zranili

Ruské útoky proti Ukrajine počas uplynulého dňa si vyžiadali životy štyroch civilistov a zranili najmenej 20 ďalších. V Chersonskej oblasti ruskí vojaci v utorok večer zasiahli železničnú stanicu plnú ľudí. Podľa gubernátora Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina v regióne pri ruských útokoch zomreli traja ľudia a ďalších 16 bolo zranených. Nespresnil však, či všetky tieto obete spôsobil útok na železničnú stanicu. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Ruská armáda kamikadze dronmi zasiahla aj mesto Odesa na juhu krajiny, v dôsledku čoho zahynul jeden človek a najmenej traja utrpeli zranenia. V Charkivskej oblasti v meste Kozača Lopaň ruské útoky zranili 46-ročného muža a poškodili rodinné domy a energetickú infraštruktúru, uviedol jej gubernátor Oleh Synjehubov.

9:30 Padlo ďalších 790 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 790 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 355 750, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb.

Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 14 tankov, 17 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 delostreleckých systémov.Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 913 tankov, 10 973 obrnených bojových vozidiel pechoty a 8 376 delostreleckých systémov.

7:30Okrem zničenia výsadkovej lode ukrajinský úder na Kryme čiastočne potopil aj ďalšie ruské plavidlo

V prístave Feodosija na polostrove Krym po ukrajinskom leteckom údere, ktorý v noci na utorok zničil ruskú výsadkovú loď Novočerkassk, sa čiastočne potopilo aj ďalšie plavidlo ruského námorníctva.

Podľa rozhlasovej stanice Slobodná Európa ide o výcvikovú loď UTS-150 a ukazuje to satelitný záber spoločnosti Planet Labs. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Správy z predchádzajúceho dňa 26. 12. 2023:

20:00 Generál Zalužnyj oznámil stiahnutie vojakov z kľúčového mesta Marjinka

Deň po tom, čo Rusko oznámilo ovládnutie malého, ale kľúčového mesta Marjinka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj pripustil, že jeho vojaci sa zväčša odtiaľ stiahli. TASR prevzala správy z tlačových agentúr DPA a AFP.

Zalužnyj povedal v utorok novinárom v Kyjeve, že nové obranné línie boli vybudované na okrajoch Marjinky alebo na niektorých miestach až mimo nej. Generál dodal, že Marjinka je do veľkej miery zničená a opustená, ale stále má strategický význam.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

17:30 Ruské útoky na Charkovskú oblasť jedného civilistu zabili a ďalšieho zranili

Ruské útoky na Charkovskú oblasť na severovýchode Ukrajiny počas uplynulého dňa najmenej jedného civilistu zabili a ďalšieho zranili. Ranný ruský útok na obec Podoly zničil rodinný dom. Záchranári neskôr pod troskami našli telo muža. V obci Pisčane zranili 63-ročného muža črepiny a museli ho hospitalizovať. Ruské útoky poškodili aj domy v mestách Vovčansk a Kozača Lopaň. Informuje o tom web Kyiv Independent.

16:40 Armáda nepredložila vláde žiadosť na mobilizáciu konkrétneho počtu ľudí, tvrdí Zalužnyj

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj v utorok povedal, že ukrajinské vojenské velenie nepredložilo vláde žiadosť na mobilizáciu konkrétneho počtu ľudí. Vyjadril sa tak po tom, ako šéf parlamentnej frakcie ukrajinskej politickej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija v pondelok na komunikačnej platforme Telegram napísal, že vedenie ukrajinskej armády požiadalo o mobilizáciu 500-tisíc ľudí. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

SITA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE VIA AP, FILE

Zalužnyj dodal, že ukrajinské vojenské velenie pravidelne formuluje svoje požiadavky na muníciu, zbrane a ľudské zdroje. Robíme to priebežne, ale nerealizujeme to v žiadnom samostatnom formáte návštevou vlády alebo Verchovnej rady, konštatoval. Poznamenal, že generálny štáb nemá právo zákonodarnej iniciatívy a preto vláde nepredložil nijaké dokumenty.

12:55 Rusi pri Avdijivke denne strácajú 300 až 400 vojakov, hovorí Ukrajina

Obkľúčenie východoukrajinského mesta Avdijivka ruskou armádou v súčasnosti reálne nehrozí a Rusi na tomto fronte denne strácajú 300 až 400 vojakov. Povedal to v pondelok hovorca tavrijskej skupiny ukrajinských vojsk Oleksandr Štupun. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Momentálne držíme líniu. Vždy hrozí obkľúčenie a prielom. Prisúvame však zálohy, meníme formát jednotiek, spôsobujeme nepriateľovi straty. Každý deň majú 300 až 400 zabitých a zranených a strácajú veľa vojenskej techniky," povedal Štupun.

12:20 Británia informuje, že šesť ukrajinských pilotov ukončilo základný výcvik pre stroje F-16

Prvých šesť ukrajinských pilotov podľa britskej vlády ukončilo základný výcvik, ktorý im poskytlo Britské kráľovské letectvo na používanie stíhačiek F-16. Ich tréning v Británii sa začal v auguste. V súčasnosti absolvujú cvičné lety v Dánsku. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Som hrdý na podporu, ktorú Britské kráľovské letectvo poskytuje ďalšej generácii ukrajinských bojových leteckých pilotov a pozemného personálu, ktorí budú prvou obrannou líniou pri ochrane ukrajinskej oblohy," uviedol britský minister obrany Grant Shapps.

10:00 Rusko potvrdilo, že pri útoku Ukrajiny na Krym bola poškodená loď Novočerkassk

Rusko v utorok potvrdilo, že pri ukrajinskom útoku na Krymský polostrov bola zasiahnutá a poškodená výsadková loď Novočerkassk. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

„Dnes v noci pri odrážaní útoku ozbrojených síl Ukrajiny... bola poškodená výsadková loď  Novočerkassk na základni Feodosija,“ uviedol ruský rezort obrany. Dodal, že prístav čelil útoku riadenými strelami odpaľovanými z lietadiel. Podľa rezortu sa pritom ruskej armáde podarilo zničiť dve ukrajinské stíhačky.

Ukrajinské vzdušné sily v utorok oznámili, že sa im pri pobreží Krymu podarilo zničiť loď ruskej Čiernomorskej flotily. „Ruská flotila sa stále zmenšuje. Vďaka pilotom vzdušných síl a každému, kto sa zapája,“ cituje veliteľa ukrajinských vzdušných síl Mykolu Oleščuka agentúra Reuters.

V samostatnom vyhlásení ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ich piloti podnikli v noci na utorok okolo 2.30 h miestneho času (1.30 SEČ) v oblasti okolo mesta Feodosija raketový útok, pri ktorom bolo zničené plavidlo Novočerkassk. Ukrajinská armáda sa domnievala sa, že loď preváža drony Šáhid iránskej výroby, ktoré Rusko pravidelne používa pri útokoch na Ukrajinu.

9:30 Lotyšsko tento rok darovalo Ukrajine 270 vozidiel zhabaných opitým vodičom

Lotyšsko v priebehu tohto roka darovalo Ukrajine 270 vozidiel, ktoré tamojšie úrady zhabali vodičom šoférujúcim pod vplyvom alkoholu. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Celková hodnota vozidiel je takmer jeden milión eur, uviedol v pondelok lotyšský spravodajský portál Delfi.

Lotyšský parlament vo februári tohto roka rozhodol o tom, že skonfiškované vozidlá budú bezplatne odovzdané Ukrajine, pripomína DPA.

8:00 Zelenskyj ocenil armádu za zostrelenie ruských stíhačiek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pochválil v pondelok jednotky letectva ukrajinskej armády po správach o zostrelení viacerých ruských bojových stíhačiek. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve spresnil, že v priebehu predvianočného týždňa bolo zostrelených dovedna päť nepriateľských stíhačiek.

„To je skutočne pôsobivé!“ uviedol. 

Správy z predchádzajúceho dňa 25. 12. 2023:

20:30 Letectvo uviedlo, že v noci zostrelilo útočiace ruské stíhačky, rakety aj drony

Ukrajinské letectvo uviedlo, že v noci na pondelok zostrelilo dve ruské stíhačky, dve strely s plochou dráhou letu a 28 dronov typu Šáhid. TASR správu prebrala od agentúry AP.

Podľa Kyjeva útoky smerovali na južné a centrálne oblasti Ukrajiny, bezprostredne však neboli známe žiadne obete na životoch. Celkovo údajne vzlietlo 31 dronov, nie je však známe, čo mohli zasiahnuť zvyšné tri drony, ktoré obrana nezostrelila. Sumár vydaný kanceláriou ukrajinského prezidenta uvádza, že počas predchádzajúcich 24 hodín zahynul pi ruských útokoch jeden civilista a najmenej štyri osoby utrpeli zranenia. Obeť pochádzala z obce Čornobajivka v Chersonskej oblasti, ktorú čiastočne ovládajú ruské jednotky a denne v nej prebiehajú boje.

Ukrajina v pondelok po prvý raz oslávila Vianoce 25. decembra namiesto 7. januára, ako ich oslavujú krajiny s pravoslávnymi veriacimi vrátane Ruska. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v júli podpísal posunutie dátumu štátneho sviatku. Časť pravoslávnych veriacich na Ukrajine slávila Božie narodenie 25. decembra už vlani - stalo sa tak v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu z februára 2022.

Väčšina veriacich na Ukrajine sa hlási k pravoslávnemu kresťanstvu. Sú však rozdelení do dvoch cirkví, Pravoslávnej cirkvi Ukrajiny a ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), ktorá bola až donedávna spojená s Ruskou pravoslávnou cirkvou.

Pravoslávna cirkev Ukrajiny vznikla zjednotením niekoľkých pravoslávnych cirkví v roku 2019, keď jej Konštantínopolský ekumenický patriarcha Bartolomej, najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi, udelil autokefáliu, čím ju vyhlásil za samostatnú. UPC ohlásila vlani v máji prerušenie vzťahov s Moskvou a považuje sa za autonómnu. Jej farnosti však naďalej používajú rovnaký liturgický kalendár ako ruskí veriaci, preto budú Vianoce oslavovať 7. januára.

 

18:20 Rusko tvrdí, že dobylo mesto Marjinka na východe Ukrajiny

Ruské sily obsadili mesto Marjinka na východe Ukrajiny a majú ho úplne pod kontrolou, oznámil v pondelok ruský minister obrany Sergej Šojgu. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Ruské „útočiace jednotky dnes úplne oslobodili mesto Marjinka,“ povedal Šojgu cez videohovor ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Putin Šojguovi pogratuloval a označil to za úspech, ktorý ruským jednotkám umožní postupovať do širšej operačnej oblasti. Šojgu uviedol, že dobytie Marjinky, ktorá je podľa Reuters považovaná za upustené mesto, umožní ruským jednotkám efektívnejšie chrániť okupovaný Doneck pred útokmi ukrajinskej armády.

Kyjev najnovší vývoj udalostí bezprostredne nekomentoval, avšak ešte v pondelok ráno ukrajinský generálny štáb tvrdil, že obranné sily „naďalej odolávajú nepriateľovi a odrazili päť ruských útokov.“

Posledný výrazný úspech ruských jednotiek bolo obsadenie Bachmutu v máji tohto roku. Ukrajinské sily v lete podnikli protiofenzívu, ktorá sa však zastavila bez výraznejších úspechov. Ruské jednotky v polovici októbra začali stupňovať tlak na neďaleké mesto Avdijivka, ktoré je od roku 2014 symbolom ukrajinského odporu a usilujú sa ho dobyť.

15:30 Ukrajinská armáda požiadala o mobilizáciu pol milióna ľudí

Vedenie ukrajinskej armády požiadalo o mobilizáciu 500-tisíc ľudí. Oznámil to v pondelok na komunikačnej platforme Telegram šéf frakcie politickej strany Sluha ľudu v ukrajinskom parlamente Davyd Arachamija. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Arachamija uviedol, že parlament od vlády ešte v priebehu pondelka očakáva hotový návrh, o ktorom sa bude môcť diskutovať vo výbore Verchovnej rady. „Armáda potrebuje riešenie svojich problémov. Spoločnosť chce odpovede na všetky citlivé otázky," povedal poslanec.

9:30 Ruskí vojaci postúpili pri mestách Avdijivka a Kreminna na východe Ukrajiny

Ruskí vojaci podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) postúpili v blízkosti mesta Avdijivka v Doneckej oblasti a pri meste Kreminna v Luhanskej oblasti. Informuje o tom web Ukrajinská Pravda.

Podľa geolokačných záberov zverejnených v nedeľu ruské jednotky napredovali východne od dediny Stepove, ktorá leží severne od Avdijvky, a dosiahli postup aj východne od dediny Terny nachádzajúcej sa západne od mesta Kreminna.

Ukrajinská pravda pripomína vyjadrenie šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, podľa ktorého ruský prezident Vladimir Putin nemá záujem o obmedzené územné víťazstvo na Ukrajine a bude pokračovať vo vojne „až do konečného víťazstva“. Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku pre nedeľňajšie vydanie denníka The Guardian povedal, že ruský prezident sa nemôže uspokojiť s „kúskom Ukrajiny“ a dovoliť, aby zvyšok územia patril Európskej únii.

ISW MAP

9:10 Rusko a Ukrajina hlásia zostrelené nepriateľské lietadlá

Ruskí a ukrajinskí armádni predstavitelia v nedeľu hlásili zostrelenie lietadiel nepriateľa v rôznych oblastiach 1000-kilometrového frontu. Informovala o tom agentúra Reuters, píše TASR.

Správy prišli dva dni po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že sily Kyjeva zostrelili na južnom fronte tri ruské lietadlá Su-34. Označil to za úspech v konflikte. Reuters pripomína, že správy oboch strán vojny z bojiska nebolo dosiaľ možné overiť.

8:30 Rusko prišlo o ďalších 760 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 760 ruských vojakov. Od začiatku vojny tak ruská armáda stratila 353 950 ľudí, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 19 tankov, 31 obrnených bojových vozidiel pechoty, 33 delostreleckých systémov, dva raketomety a dve lietadlá.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 5 877 tankov, 10 919 obrnených bojových vozidiel pechoty, 8 347 delostreleckých systémov, 934 raketometov a 329 lietadiel.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite