Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V katedrále sv. Víta na Pražskom hrade sa konala bohoslužba za obete streľby

.tasr .svet

Po omši nasledovala o 12.00 h minúta ticha, ktorou si celé Česko pripomenulo obete tragédie.

V katedrále sv. Víta na Pražskom hrade sa konala bohoslužba za obete streľby SITA/AP Photo/Petr David Josek

v katedrále svätého Víta na Pražskom hrade sa od 11.00 h konala približne hodinová bohoslužba za obete štvrtkovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Napoludnie sa tiež po celej krajine rozozvučali zvony, informuje TASR podľa správ televízie TV Nova.

Bohoslužbu celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner. Zúčastnil sa nej aj český prezident Petr Pavel a ďalší poprední  českí politici, ako predsedníčka Poslaneckej Snemovne Markéta Pekarová Adamová, predseda Senátu Miloš Vystrčil, minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela a tiež pražský primátor Bohuslav Svoboda. 

„Stále sme všetci svojím spôsobom nejako v šoku z toho, čo sa stalo. A cítime, že je potrebné, aby sme celú bolesť odovzdali Pánovi. Je potrebné, aby sme jasne odsúdili to, čo sa stalo. A zároveň, aby sme sa pozreli dopredu,“ povedal na začiatku bohoslužby arcibiskup Graubner. „Odpustiť neznamená, že schvaľujeme zlo, ale že láska je silnejšia ako to zlo, a za to, drahí priatelia, pri tejto svätej omši prosíme. Aby všetkým, ktorí sú zranení zločinom, ktorý sa stal, dal Boh veľkú lásku, aby sme dokázali odpustiť,“ pokračoval.

Hovorca arcibiskupstva Jiří Prinz vopred oznámil, že bohoslužba bude otvorená pre každého, kto si bude chcieť uctiť pamiatku obetí. Omšu koncelebroval apoštolský nuncius v ČR Juda Tadeáš Okolo a kardinál Dominik Duka, uvádza portál Novinky.cz.

Česko si v sobotu štátnym smútkom pripomína obete štvrtkovej streľby. Štátne vlajky na úradoch a inštitúciách sú spustené na pol žrde spoločne s čiernymi zástavami. Bohoslužby pripomínajúce obete útoku sa konajú po celej krajine, napríklad aj v Katedrále sv. Petra a Pavla v Brne či v ostravskej katedrále Božského Spasiteľa.

Útočník zastrelil vo štvrtok 21. decembra na Filozofickej fakulte UK v Prahe 14 ľudí a následne spáchal samovraždu. Zranenia utrpelo ďalších 25 osôb, stav mnohých z nich je vážny. Páchateľom bol 24-ročný študent univerzity.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite