Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česká polícia potvrdila zhodu zbrane z Klánovíc so zbraňou strelca z UK

.tasr .svet

Okrem zavraždenej dvojice a 14 obetí z univerzity strelec zabil v obci Hostouň pri Prahe aj svojho otca, a to krátko predtým, než odišiel vraždiť do hlavného mesta.

Česká polícia potvrdila zhodu zbrane z Klánovíc so zbraňou strelca z UK SITA/AP Photo/Petr David Josek

balistická expertíza preukázala zhodu zbrane, ktorá bola použitá pri vražde muža a jeho dieťaťa v Klánovickom lese minulý týždeň, so zbraňou, ktorú polícia našla v dome, kde býval strelec z univerzity. Česká polícia to v piatok uviedla na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="cs" dir="ltr">‼️Mimořádná zpráva ‼️<br><br>Balistická expertiza prokázala SHODU zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity. <a href="https://twitter.com/hashtag/policiepp?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#policiepp</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/policiepha?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#policiepha</a></p>&mdash; Policie ČR (@PolicieCZ) <a href="https://twitter.com/PolicieCZ/status/1738216087345324239?ref_src=twsrc%5Etfw">December 22, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
×

Podozrenie, že by strelec, ktorý vo štvrtok útočil na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej, mohol mať na svedomí aj obete z Klánovického lesa, mala polícia už vo štvrtok. V piatok uviedla, že je to „veľmi pravdepodobné“. Nie je však známa žiadna väzba útočníka k obetiam ani lokalite, podľa policajného prezidenta to boli zrejme náhodne vybrané obete.

Obeťami vraždy z minulého týždňa sú podľa médií 32-ročný muž a jeho dvojmesačné dieťa. Po tejto tragickej udalosti rozbehla polícia v lese na východnom okraji Prahy rozsiahle dvojdňové pátranie, počas ktorého hľadala akékoľvek dôkazy. Až do štvrtka nemala o vrahovi žiadne informácie.

V piatok však šéf pražského 1. oddelenia všeobecnej kriminality Aleš Strach potvrdil, že útočník z FF UK bol medzi podozrivými. „Bol jedným z tých, ktorých by sme preverovali. Dôvody zohrával len čas. Podozrivých bolo dosť,“ vysvetlil dôvody, prečo mu v ďalej streľbe nedokázali zabrániť. Doplnil, že okruh podozrivých bol asi 4000 ľudí. Pripustil, že polícii chýbalo viac dní, aby tragédii predišla.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite