Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smrť Prigožina zosnoval Nikolaj Patrušev

.tasr .svet

Správu priniesol americký denník The Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na anonymné zdroje zo západných spravodajských služieb.

Smrť Prigožina zosnoval Nikolaj Patrušev SITA/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

patrušev začal ruského prezidenta Vladimira Putina pred hrozbou rastúceho vplyvu Prigožina varovať už v lete 2022. Prezident však na jeho upozornenia údajne nedal – okrem iného aj pre to, že wagnerovci na bojiskách Ukrajiny dosahovali úspechy. 

Táto situácia sa podľa zdroja WSJ, bývalého príslušníka ruskej tajnej služby, zmenila v októbri 2022. Vtedy Prigožin údajne zatelefonoval Putinovi a nevyberavými slovami sa sťažoval na nedostatok munície na ukrajinskom fronte, čo vedie k veľkým stratám na živej sile. Patrušev bol v čase telefonátu v Putinovej pracovni, tvrdí zdroj WSJ.

Putin ignoroval i ďalšie Prigožinove sťažnosti na dodávky munície pre wagnerovcov, ale aj jeho verejné konflikty s ruským ministerstvom obrany, píše WSJ. 

Ale v júni 2023, keď Prigožin vyvolal rebéliu svojich mužov a začal pochod na Moskvu, Patrušev, vnímajúc to ako príležitosť zbaviť sa vodcu wagnerovcov nadobro, „prevzal iniciatívu“, uvádza sa v článku.

WSJ tvrdí, že po tom, čo sa prostredníctvom Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka podarilo dohodnúť na stiahnutí žoldnierov na bieloruské územie a Putin im prisľúbil, že dá zastaviť ich stíhanie, Patrušev začal vypracovávať plán na Prigožinovu fyzickú likvidáciu.

Podľa zdrojov WSJ s týmito plánmi bol oboznámený aj Putin, ktorý proti tomu nenamietal. 

Podľa zdrojov WSJ v západných spravodajských službách bola 23. augusta pod krídlo súkromného lietadla Embraer-135, ktoré používal Prigožin, nastražená malá bomba. Došlo k tomu počas jeho prípravy na odlet na moskovskom letisku Šeremetievo.

Pol hodiny po štarte sa lietadlo zrútilo v Tverskej oblasti, pričom zahynulo všetkých desať ľudí na palube. Očití svedkovia, nachádzajúci sa na zemi v okolí miesta havárie, tvrdili, že v lietadle došlo k výbuchu.

WSJ už pred časom s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov písal, že Prigožinovo lietadlo mohlo spadnúť v dôsledku úkladnej vraždy. Washington sa domnieva, že lietadlo bolo s najväčšou pravdepodobnosťou vyhodené do vzduchu počas letu, prípadne mohlo ísť o sabotáž. 

WSJ súčasne poznamenal, že oblasť, kde dopadli trosky lietadla, bola vyčistená buldozérom, čo je v rozpore s medzinárodnými normami.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite