Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron: Boj proti terorizmu neznamená „zrovnať Gazu so zemou“

.tasr .svet

Zároveň vyzval Izrael, aby odvetnú operáciu v palestínskej enkláve zastavil.

Macron: Boj proti terorizmu neznamená „zrovnať Gazu so zemou“ sita/AP Photo/Omar Havana

francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že boj proti terorizmu neznamená „zrovnať Pásmo Gazy so zemou“. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.

„Nemôžeme posilniť myšlienku, že účinný boj proti terorizmu zahŕňa zrovnanie Gazy so zemou alebo nerozlišujúce útoky na civilné obyvateľstvo,“ povedal Macron v rozhovore pre televíziu France 5.

Vyzval Izrael, aby odvetnú operáciu v palestínskej enkláve zastavil, pretože „každý život má rovnakú hodnotu“. 

Macron uznal „právo Izraela brániť sa a bojovať proti terorizmu“, zároveň však podotkol, že Francúzsko vyzvalo na ochranu civilistov a „prestávku v bojoch vedúcej k humanitárnemu prímeriu“.

Konflikt vypukol 7. októbra, keď militanti z hnutia Hamas masívne zaútočili na južný Izrael a zabili tam približne 1200 ľudí, prevažne civilistov. Uniesli tiež okolo 240 ľudí ako rukojemníkov. Izrael zareagoval odvetnou vojenskou operáciou v palestínskom Pásme Gazy, kde Hamas vládne. Izrael uvádza, že jeho cieľom je pri pozemnej operácii a bombardovaním zlikvidovať hnutie Hamas, aby sa podobný masaker ako ten zo 7. októbra už nezopakoval.

Hamas v stredu oznámil, že od začiatku vojny s Izraelom bolo v enkláve zabitých najmenej 20.000 ľudí. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite