Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vodca Hamasu pricestoval do Káhiry, aby rokoval o prímerí v Gaze

.tasr .svet

Počas týždeň trvajúceho prímeria, ktoré sprostredkoval Katar s pomocou Egypta a Spojených štátov, bolo výmenou za 240 Palestínčanov.

Vodca Hamasu pricestoval do Káhiry, aby rokoval o prímerí v Gaze SITA/Iranian Foreign Ministry via AP Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján a vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíl Haníja.

vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismáíl Haníja, ktorý žije v Katare, pricestoval v stredu do Káhiry na rokovania o prímerí vo vojne v Pásme Gazy a o výmene väzňov. Ako s odvolaním sa na vyhlásenie Hamasu informovala agentúra AFP, Haníja pricestoval „do egyptského hlavného mesta Káhira, aby rokoval s egyptskými predstaviteľmi o vývoji sionistickej (izraelskej) agresie v Pásme Gazy a ďalších záležitostiach.“

Pred príchodom do Káhiry sa Haníja v Dauhe stretol s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom. Zdroj blízky palestínskej militantnej skupine v utorok pre agentúru AFP uviedol, že Haníja bude v Egypte viesť delegáciu Hamasu na „vysokej úrovni“ a bude rokovať napr. aj so šéfom egyptskej tajnej služby Abbásom Kámilom.

Rokovania sa budú týkať „zastavenia agresie a vojny s cieľom pripraviť dohodu o prepustení väzňov (a) ukončení obliehania Pásma Gazy, “ uviedol zdroj pod podmienkou anonymity, keďže nebol oprávnený o návšteve hovoriť.

Zdroj blízky skupine Islamský džihád, ktorá V Pásme Gazy bojuje po boku Hamasu, pre agentúru AFP uviedol, že začiatkom budúceho týždňa sa v Káhire očakávajú aj rozhovory s vodcom tejto skupiny Zijádom Nachaláhom. Obe ozbrojené skupiny začiatkom tohto týždňa zverejnili videá, ktorých prostredníctvom rukojemníci stále zadržiavaní v Gaze naliehajú na izraelskú vládu, aby dosiahla ich prepustenie.

Počas týždeň trvajúceho prímeria, ktoré sprostredkoval Katar s pomocou Egypta a Spojených štátov, bolo výmenou za 240 Palestínčanov zadržiavaných v izraelských väzniciach prepustených 80 izraelských rukojemníkov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v utorok večer stretol s rodinami niekoľkých zadržiavaných rukojemníkov, ktoré zvyšujú tlak na uzavretie novej dohody o prepustení rukojemníkov. Schôdzka sa konala aj v súvislosti so správami o určitom pokroku v nepriamych rokovaniach Izraela a Hamasu o novej dohode, informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite