Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bilancia zemetrasenia v Číne vzrástla na 118 mŕtvych a stovky zranených

.tasr .svet

Čo do počtu obetí ide o najhoršie zemetrasenie v Číne od roku 2014.

Bilancia zemetrasenia v Číne vzrástla na 118 mŕtvych a stovky zranených sita/Chinatopix via AP

na najmenej 118 mŕtvych a takmer 600 zranených vzrástla bilancia silného zemetrasenia, ktoré v noci na utorok zasiahlo severozápad Číny. S odvolaním sa na čínske štátne médiá o tom v utorok informovala agentúra AFP. Podľa amerického geologického inštitútu USGS išlo o plytké zemetrasenie s magnitúdou 5,9, po ktorom nasledovala séria slabších dotrasov. Epicentrum ležalo asi 100 kilometrov juhozápadne od mesta Lan-čou, hlavného mesta provincie Kan-su. 

Úrady provincie Kan-su v utorok ráno hlásili minimálne 105 mŕtvych a takmer 400 zranených. V susednej provincii Chaj-tung evidujú najmenej 13 mŕtvych, 182 zranených a 20 nezvestných osôb, uviedla čínska štátna televízia CCTV. Otrasy tiež poškodili tisíce domov a vyvolali paniku medzi obyvateľstvom, ktoré v obave o vlastnú bezpečnosť vybiehalo na ulice. V niektorých oblastiach boli prerušené dodávky elektriny a vody. 

Podľa AFP išlo čo do počtu obetí o najhoršie zemetrasenie v Číne od roku 2014, keď si otrasy na juhozápade krajiny vyžiadali viac než 600 životov.  Podľa čínskej štátnej tlačovej agentúry Sinchua malo najnovšie zemetrasenie magnitúdu 6,2 a bolo ho cítiť aj v približne 750 kilometrov vzdialenom meste Si-an. Úrady zaznamenali už desiatky dotrasov menšej intenzity, pričom ďalšie, až s magnitúdou 5,0, sa dajú očakávať ešte v priebehu nasledujúcich dní.

Čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi v tejto súvislosti vyjadril spoluúčasť aj šéf Kremľa Vladimir Putin. „V Rusku zdieľame zármutok s tými, ktorí v dôsledku tejto tragédie stratili svojich blízkych, a dúfame v skoré uzdravenie všetkých zranených,“ uviedol Putin vo vyhlásení, ktoré zverejnil Kremeľ.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite