Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Erdogan bude dnes s Orbánom rokovať o vstupe Švédska do NATO

.tasr .svet

Expert Národnej univerzity verejnej služby (NKE) Zoltán Egeresi pripomenul, že turecko-maďarské vzťahy sa zintenzívnili v uplynulých desiatich rokoch.

Erdogan bude dnes s Orbánom rokovať o vstupe Švédska do NATO SITA/AP Photo/Michael Varaklas

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok navštívi Budapešť pri príležitosti stého výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Tureckom a Maďarskom. S premiérom Viktorom Orbánom bude Erdogan určite hovoriť o ratifikácii vstupu Švédska do NATO, avšak o situácii v Pásme Gazy zrejme nie, zaznelo v komerčnom spravodajskom rozhlase InfoRádió, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Expert Národnej univerzity verejnej služby (NKE) Zoltán Egeresi v rozhovore pre InfoRádio pripomenul, že turecko-maďarské vzťahy sa zintenzívnili v uplynulých desiatich rokoch. Turecký prezident navštívil Maďarsko v auguste tohto roka, pričom spoločné stretnutia vlád a stretnutia na vysokej úrovni sa stali pravidelnými.

Egeresi podčiarkol, že Maďarsko sa v roku 2018 stalo pozorovateľským členom Organizácie turkických štátov, čím sa k už aj tak úzkym vzťahom pridali aj nové fóra.

V Budapešti zasadne teraz aj nedávno zriadená Rada pre strategickú spoluprácu a diskutovať sa podľa experta bude aj o aktuálnych politických témach, napríklad o otázke podpory vstupu Švédska do NATO, ktorú obe krajiny zatiaľ odkladajú. 

K otázke postojov Maďarska a Turecka k situácii v Pásme Gazy Egeresi povedal, že Maďarsko sa – zdá sa – v podstate zaviazalo k podpore Izraelu, zatiaľ čo Erdoganova vláda sa tradične hlási k podpore Palestínčanov a kritizovaniu Izraela. „Strany sa v tejto otázke nezhodnú, ale pragmaticky sa objavia témy, o ktorých zmýšľajú podobne, a to v oblastiach ekonomiky, kultúry či energetiky,“ povedal analytik. 

Takzvaná zmluva o priateľstve medzi Tureckom a Maďarskom má už sto rokov, čo je podľa Egeresiho dôležité aj preto, že to bola prvá medzinárodná zmluva, ktorú Turecko po svojom vzniku podpísalo.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite