Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

WHO odsúdila Izrael za zničenie nemocnice, v ktorej mal údajne základňu Hamas

.tasr .svet

V areáli nemocnice bolo pritom podľa armády zatknutých 90 teroristov.

WHO odsúdila Izrael za zničenie nemocnice, v ktorej mal údajne základňu Hamas SITA/AP Photo/Mohammed Dahman

svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kritizovala Izrael za zničenie nemocnice na severe Pásma Gazy. WHO je „zhrozená“ deštrukciou nemocnice Kamala Adwana, ktorá viedla k smrti najmenej ôsmich jej pacientov, napísal v nedeľu večer na platforme X generálny riaditeľ organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Pacienti, medzi ktorými bolo aj deväťročné dieťa, zomreli v dôsledku nedostatočnej zdravotnej starostlivosti, dodal Tedros. Izrael kritiku zo strany WHO odmietol s tým, že nemocnica slúžila aj ako veliteľské a riadiace centrum Hamasu. 

Stále zastúpenie Izraela pri OSN v Ženeve na platforme X Tedrosovi vytklo, že opomenul skutočnosť, že sa v nemocnici Kamala Adwana „uhniezdilo“ palestínske militantné hnutie Hamas, voči ktorému vedie židovský štát vojnu v Pásme Gazy.

Izraelská armáda uviedla, že predtým, než do areálu nemocnice vstúpila, viedla dialóg s tamojším tímom zdravotníkov a súhlasila so zriadením humanitárneho „časového okna“ na evakuáciu väčšej časti tohto zariadenia, cituje DPA.

V areáli nemocnice bolo pritom podľa armády zatknutých „90 teroristov.“ „Izrael zničil aj infraštruktúru teroristov a zaistil zbrane i tajné dokumenty, ktoré boli okrem iného poskrývané v inkubátoroch na novorodeneckom oddelení,“ uviedla izraelská armáda.

Tedros však ďalej napísal, že existujú správy o zatýkaní časti tamojšieho zdravotníckeho personálu. Množstvo pacientov sa pritom podľa neho muselo evakuovať na vlastnú päsť, čím ohrozili svoje zdravie a bezpečnosť, keďže nemali k dispozícii sanitky.

„Zdravotnícky systém v Gaze už bol na kolenách aj doteraz, a strata ďalšej, hoci aj minimálne fungujúcej nemocnice je ťažkým úderom,“ upozornil šéf WHO. Útoky na nemocnice, medicínsky personál a pacientov musia prestať. Prímerie, TERAZ,“ napísal Tedros.

Spravodajská stanica al-Džazíra predtým uviedla, že izraelská armáda na pozemku nemocnice buldozérom zničila stany vysídlencov a pripravila pritom o život 20 ľudí, cituje DPA. Izrael sa k týmto obvineniam nevyjadril.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite