Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyše 40 percent ľudí považuje Tuskovu vládu za lepšiu ako Morawieckeho

.tasr .svet

Prieskum SW Research sa robil na vzorke 800 dospelých v dňoch 12. a 13. decembra.

Vyše 40 percent ľudí považuje Tuskovu vládu za lepšiu ako Morawieckeho SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski Novozvolený poľský premiér Donald Tusk

štyria z desiatich Poliakov veria, že nová vláda premiéra Donalda Tuska bude lepšia ako predchádzajúci kabinet Mateusza Morawieckeho zo strany Právo a spravodlivosť (PiS). Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu, informuje TASR podľa agentúry PAP. 

Celkovo si to myslí 42,3 percenta opýtaných Poliakov podľa prieskumu SW Research pre denník Rzeczpospolita zverejneného v nedeľu. Ďalších 25 percent uviedlo, že Tuskova vláda bude horšia ako vláda jeho predchodcu.

Tuska ako bývalého poľského premiéra a vodcu opozície za predsedu vlády zvolil Sejm, dolná komora parlamentu, 11. decembra. V stredu potom zložil spolu so svojim kabinetom prísahu do rúk prezidenta Andrzeja Dudu.

Viac ako 15 percent opýtaných obe vlády ohodnotilo ako rovnako dobré a 17,4 percenta na túto záležitosť nemalo názor. 

V parlamentných voľbách v polovici októbra PiS zvíťazila, ale novú Morawieckeho vládu v Sejme podporilo iba 190 poslancov, 266 bolo proti. Novú vládu preto vytvorila koalícia Tuskovej Občianskej platformy, stredopravej Tretej cesty a Novej ľavice, ktorú v Sejme podporilo 248 poslancov, proti bolo 201.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite