Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael otvoril priechod Kerem Šalom pre nákladné autá s pomocou pre Gazu

.tasr .svet

Izraelský úrad koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach (COGAT) uviedol, že nákladné autá po bezpečnostnej kontrole prejdú cez priechod priamo do Pásma Gazy.

Izrael otvoril priechod Kerem Šalom pre nákladné autá s pomocou pre Gazu SITA/AP Photo/Fatima Shbair

izrael oznámil, že na hraničný priechod Kerem Šalom začali v nedeľu vchádzať nákladné autá s humanitárnou pomocou pre Gazu. Izraelský priechod otvorili vôbec po prvý raz od 7. októbra, keď vypukla vojna s palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

COGAT zverejnil fotografiu nákladných áut zoradených za sebou. Spočiatku nebolo jasné, či kamióny už do Gazy prešli.

Izraelská vláda v piatok schválila návrh na dočasné znovuotvorenie priechodu Kerem Šalom, aby takto umožnila priame dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. 

Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua súčasne - vôbec prvýkrát - zverejnil informáciu, že v rámci dohody o prímerí s Hamasom, ktoré minulý mesiac zabezpečilo prepustenie 105 rukojemníkov, sa Izrael zaviazal, že denne umožní vstup 200 kamiónov s humanitárnou a potravinovou pomocou do Gazy.

Pred vojnou medzi Izraelom a Hamasom prúdilo cez Kerem Šalom do Pásma Gazy približne 60 percent tovaru. Doteraz bol jediným otvoreným hraničným priechodom do Pásma Gazy Rafah na hranici s Egyptom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite