Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Srbsku sa konajú parlamentné voľby, v ktorých môže opäť zvíťaziť Vučičova SNS

.tasr .svet

Vučič zvolal predčasné parlamentné voľby v novembri. Od roku 2012 ide pritom už v poradí o piate voľby.

V Srbsku sa konajú parlamentné voľby, v ktorých môže opäť zvíťaziť Vučičova SNS SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic

v Srbsku sa v nedeľu konajú predčasné parlamentné voľby, v ktorých si vládnuca strana prezidenta Aleksandara Vučiča zrejme zaistí ďalší štvorročný mandát. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Celkovo 18 strán a koalícií zabojuje o priazeň približne 6,5 milióna voličov v Srbsku, ktorí budú rozhodovať o rozložení 250 miestneho parlamentu. Aby sa politické subjekty do parlamentu dostali, musia vo voľbách získať aspoň tri percentá hlasov. 

Volebné miestnosti v Srbsku sa otvorili o 7.00 h ráno a zatvoria sa o 19.00 h. Prvé neoficiálne predbežné výsledky volieb sa očakávajú večer okolo 20.00 h. Exitpolly sú v Srbsku zákonom zakázané. 

Nedeľňajšie voľby sú vnímané ako referendum o Vučičovej vláde, hoci sa ich prezident priamo nezúčastní. Pred voľbami sľúbil voličom stabilitu i obmedzenie inflácie po protivládnych protestoch.

V poslednom predvolebnom prieskume spoločnosti Ipsos mala Vučičova pravicová populistická Srbská pokroková strana (SNS) pred opozičnou koalíciou dvojciferný náskok.

Spolu s parlamentnými voľbami sa konajú i komunálne voľby. V nich čaká SNS v niektorých regiónoch vrátane hlavného mesta Belehrad ťažký boj s koalíciou opozičných strán a kandidátmi, ktorí sa do volieb zapojili pod hnutím „Srbsko proti násiliu“.

Toto hnutie sa sformovalo po dvoch masových streľbách, ku ktorým prišlo v Srbsku tento rok v máji. Streľby si vyžiadali dovedna 18 obetí vrátane deviatich školákov a vyústili do protivládnych protestov. Tie podľa Reuters otriasli vládou Vučiča i jeho SNS, ktorá je pri moci už celé desaťročie.

Opozičné strany a ľudskoprávne organizácie Vučiča a SNS obviňuje z volebnej korupcie, obmedzovania slobody médií, násilia voči svojim oponentom, korupcie či väzieb na organizovaný zločin. Vučič so svojimi spojencami tieto obvinenia odmietajú.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite