Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina žiada EÚ o odblokovanie 50 miliárd eur, ktoré blokuje Maďarsko

.tasr .svet

Podľa Orbána maďarský parlament členstvo Ukrajiny v EÚ odmietne, pokiaľ tam krajinu nebude chcieť.

Ukrajina žiada EÚ o odblokovanie 50 miliárd eur, ktoré blokuje Maďarsko sita/AP Photo/Omar Havana

ukrajina v piatok vyzvala Európsku úniu, aby do januára budúceho roka uvoľnila 50 miliárd eur finančnej pomoci pre Kyjev, ktoré na úrovni EÚ blokuje maďarský premiér Viktor Orbán. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Kyjev „očakáva, že všetky potrebné právne procedúry budú ukončené v januári 2024, čo nám umožní čo najskôr získať príslušné finančné prostriedky,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení.

Lídri EÚ na samite v Bruseli vo štvrtok rozhodli o otvorení prístupových rokovaní s Ukrajinou. To sa podarilo aj napriek avizovanému vetu Orbána, ktorý počas rozhodovania v tejto veci rokovaciu miestnosť opustil na žiadosť nemeckého kancelára Olafa Scholza, čím bolo možné dospieť k dohode ostatných 26 členských štátov.

Orbán v tejto súvislosti v piatok vyhlásil, že konečné slovo v otázke vstupu Ukrajiny do EÚ majú národné parlamenty, a teda ak Budapešť nechce, aby sa Ukrajina stala členom EÚ, tak to maďarský parlament odmietne.

V otázke finančnej pomoci vo výške 50 miliárd eur, ktoré má Kyjevu poskytnúť EÚ zo svojho revidovaného rozpočtu vo forme pôžičiek a grantov, Orbán využil svoje právo veta a balík zablokoval. Lídri EÚ by tak v tejto veci mali rokovať na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli začiatkom budúceho roka.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite