Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarsko zablokovalo dohodu o finančnej pomoci EÚ pre Ukrajinu

.tasr .svet

Premiér Viktor Orbán kritizoval návrhy Európskej komisie na zmeny v rozpočte EÚ dlhodobo.

Maďarsko zablokovalo dohodu o finančnej pomoci EÚ pre Ukrajinu sita/Szilard Koszticsak/MTI via AP

lídri členských krajín EÚ nedosiahli na samite v Bruseli dohodu na novej finančnej pomoci pre Ukrajinu v objeme 50 miliárd eur. Dôvodom je nesúhlas Maďarska, ktoré zablokovalo aj opätovné prerokovanie rozpočtu Únie. Hlavy štátov a vlád sa k tejto téme plánujú vrátiť v januári. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP, AP a DPA.

Maďarský premiér Viktor Orbán kritizoval návrhy Európskej komisie na zmeny v dlhodobom rozpočte EÚ už pred štvrtkovým začiatkom samitu. Ďalší lídri však dúfali, že ho presvedčia o súhlase kompromisnými ponukami. Predseda Európskej rady Charles Michel v noci na piatok oznámil, že sa to nepodarilo. Veto potvrdil aj samotný Orbán.

„Zhrnutie nočnej zmeny: veto pre dodatočné peniaze Ukrajine, veto pre revíziu viacročného finančného rámca (rozpočtu). K tejto otázke sa v Európskej rade vrátime budúci rok po náležitej príprave,“ napísal Orbán na sociálnej sieti.

Michel hovoril o snahe dosiahnuť konsenzus začiatkom budúceho roka. Viacerí diplomati pre DPA potvrdili, že sa lídri chcú touto otázkou zaoberať znova v januári.

Rokovania o podpore Ukrajiny sa týkali 50 miliárd eur pre budúci rok, z nich 17 miliárd mali tvoriť nevratné granty a 33 miliárd pôžičky. Voči návrhom eurokomisie mali okrem Maďarska výhrady takzvané „šetrné“ členské štáty, ktoré sú čistými platcami do rozpočtu EÚ.

Plánované boli aj úpravy rozpočtu únie na roku 2021-27 v iných oblastiach. Na žiadosť krajín ako Taliansko by mali dodatočné financie smerovať na podporu konkurencieschopnosti priemyslu a do migračnej politiky. Aj tieto plány však nateraz ovplyvnilo maďarské veto.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite