Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj privítal rozhodnutie EÚ otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou

.tasr .svet

Viktor Orbán, ktorý avizoval veto s súvislosti s otvorením prístupových rokovaní s Ukrajinou, odišiel z miestnosti počas rozhodovania.

Zelenskyj privítal rozhodnutie EÚ otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou SITA/Cornelius Poppe/NTB Scanpix via AP

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal rozhodnutie Európskej únie otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou, ku ktorému došlo vo štvrtok na summite lídrov v Bruseli. Informuje o tom TASR.

„Víťazstvo Ukrajiny. Víťazstvo celej Európy. Víťazstvo, ktoré motivuje, inšpiruje a posilňuje,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

O rozhodnutí otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou informoval predseda Európskej rady Charles Michel. Lídri EÚ tiež umožnili otvoriť prístupové rokovania s Moldavskom a Gruzínsku udelili štatút kandidátskej krajiny.

V súvislosti s Bosnou a Herzegovinou budú rokovania otvorené až keď dosiahne potrebný stupeň plnenia kritérií členstva, spresnil Michel. Vyzval Európsku komisiu, aby do marca predložila správu s cieľom prijať takéto rozhodnutie.

Denník The Guardian s odvolaním na diplomatov uviedol, že maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý avizoval veto s súvislosti s otvorením prístupových rokovaní s Ukrajinou, odišiel z miestnosti počas rozhodovania. Orbán na videu zverejnenom na Facebooku znovu zopakoval, že Ukrajina nie je pripravená na otvorenie rokovaní o vstupe do bloku.

„Maďarsko nemení svoj postoj,“ povedal Orbán a dodal, že ostatných 26 členských štátov trvalo na tom, aby sa začali rokovania s Kyjevom, a preto Maďarsko rozhodlo, že 26-tka môže ísť vlastnou cestou, zatiaľ čo Maďarsko sa od tohto rozhodnutia dištancuje.

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite