Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínsko podpíše s USA dohodu o obrannej spolupráci

.tasr .svet

Fínsko sa spolu so Švédskom rozhodli ukončiť svoju dlhotrvajúcu politiku vojenskej neutrality a požiadali o vstup do NATO po tom, čo Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Fínsko podpíše s USA dohodu o obrannej spolupráci SITA/AP Photo/Virginia Mayo Elina Valtonen

fínsko v pondelok (18. decembra) podpíše dohodu o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi, ktorá uľahčí poskytovanie americkej vojenskej pomoci pre Helsinki v prípade konfliktu. Vo štvrtok to oznámila fínska vláda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Dohodu podpíšu predstavitelia USA a Fínska v pondelok vo Washingtone, následne budú o jej ratifikácii rozhodovať parlamenty oboch krajín. V návrhu je uvedených 15 fínskych vojenských zariadení, ku ktorým bude mať americká armáda neobmedzený prístup, a kde bude môcť skladovať vojenské vybavenie a muníciu, priblížili fínski predstavitelia.

„Skutočnosť, že nebude potrebné dohodnúť sa na všetkom osobitne, uľahčuje organizáciu mierových operácií, ale predovšetkým môže mať zásadný význam v krízových situáciách,“ povedala novinárom fínska ministerka zahraničných vecí Elina Valtonenová.

Fínsko sa spolu so Švédskom rozhodli ukončiť svoju dlhotrvajúcu politiku vojenskej neutrality a požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie po tom, čo Rusko vlani vo februári zaútočilo na Ukrajinu. Fínsko sa k Aliancii oficiálne pripojilo v apríli 2023. Ratifikáciu švédskej žiadosti o vstup do NATO naďalej odkladajú Turecko a Maďarsko.

Švédsko minulý týždeň podpísalo s USA podobnú dohodu o obrannej spolupráci, ktorou dalo americkej armáde prístup ku 17 oblastiam vrátane štyroch leteckých základní, jedného prístavu a piatich vojenských táborov.

Ďalšia severská krajina Nórsko, člen Severoatlantickej aliancie, dala americkej armáde na základe dohody o obrannej spolupráci prístup k štyrom vojenským zariadeniam, pripomína Reuters. Fínsko nedovolí na svojom území skladovanie alebo prepravu jadrových a biologických zbraní v súlade s medzinárodnými zmluvami o nešírení jadrových zbraní, ku ktorým sa Helsinki zaviazali, uviedli fínski predstavitelia. Dodali, že v súčasnosti neexistujú žiadne plány na vybudovanie amerických vojenských základní vo Fínsku.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite