Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden uistil Zelenského, že Ukrajinu neopustí

.tasr .svet

Tiež povedal, že ruský prezident Vladimir Putin „sa spolieha“ na to, že USA neposkytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc.

Biden uistil Zelenského, že Ukrajinu neopustí SITA/AP Photo/Evan Vucci

americký prezident Joe Biden v utorok prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že „Ukrajinu neopustí“. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice CNN.

„Budeme pokračovať v zásobovaní Ukrajiny zbraňami a vybavením tak dlho, ako to bude možné,“ povedal Biden. Putin podľa neho počíta s tým, že Spojené štáty už nebudú podporovať Ukrajinu. „Musíme mu dokázať, že sa mýli,“ povedal a v tejto súvislosti vyzval americký Kongres, aby schválil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. 

Zelenskyj po stretnutí s Bidenom v Bielom dome uviedol, že od Kongresu dostal „pozitívne“ signály týkajúce sa ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ale počká si na výsledky. „Vieme, že musíme oddeliť slová a konkrétne výsledky,“ dodal na spoločnej tlačovej konferencii. 

Zelenskyj bol od pondelka na návšteve USA, kde sa snažil zaistiť svojej krajine ďalší balík nevyhnutnej vojenskej pomoci, o ktorom aktuálne rokuje Kongres. Republikáni však schválenie ďalšej pomoci podmieňujú tým, aby zahŕňala aj opatrenia týkajúce sa sprísnenia imigračnej a hraničnej politiky USA.

Ukrajinský prezident predtým absolvoval v Kapitole stretnutia s predstaviteľmi oboch komôr Kongresu. Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson po schôdzke novinárom povedal, že jeho stanovisko sa v tomto smere nezmenilo, pričom USA musia podľa jeho slov najprv riešiť otázky týkajúce sa bezpečnosti vlastných hraníc a až potom pokročiť v návrhu zákona o vojenskej pomoci Kyjevu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite