Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Navaľnyj sa opäť sa neukázal na súde, nie je známe, kde sa nachádza

.tasr .svet

Navaľnyj zmizol v čase, keď sa v Rusku začína volebná kampaň pred marcovými voľbami.

Navaľnyj sa opäť sa neukázal na súde, nie je známe, kde sa nachádza SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

miesto pobytu ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v ruskom väzenskom systéme nie je stále známe. Oznámila to v utorok jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová s tým, že Navaľnyj sa opäť nezúčastnil prostredníctvom videospojenia na pojednávaní súdu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Navaľného spolupracovníci v pondelok uviedli, že nemajú správy o väznenom lídrovi ruskej opozície už šesť dní. V dohľadom čase sa pritom očakával jeho prevoz do tzv. špeciálnej trestaneckej kolónie s najvyšší stupňom stráženia.

Proces presunu väzňov železničnou dopravou cez rozsiahle územie Ruska môže trvať celé týždne. Právnici ani rodina väzňa nemajú v tomto čase, až kým nedorazí do svojho cieľa, prístup k informáciám, kde sa väzeň nachádza a ako sa má. Nie je však jasné, či Navaľného v súčasnosti prevážajú.

Jarmyšová v pondelok podvečer na sociálnych sieťach napísala, že vo väznici IK-6 v obci Melechovo vo Vladimírskej oblasti už Navaľného ako svojho väzňa „nevedú.“ Doplnila, že vedenie väzenského tábora s osobitným režimom IK-7, kam odsúdeného politika podľa domnienok mohli previezť, tvrdí, že Navaľnyj nie je ani tam. Navaľnyj sa mal v pondelok zúčastniť prostredníctvom videospojenia na súdnom pojednávaní. Správa väznice ako dôvod jeho nepripojenia sa uviedla problémy s elektrinou.

„Dnes (v utorok) Alexej opäť nepredstúpil cez videospojenie pred súd, no dnes už nikto nehovorí nezmysly o nehode s elektrinou,“ uviedla Jarmyšová na sociálnej sieti X. „Nemáme v úmysle a ani možnosť sledovať osudy väzňov a proces ich pobytu v príslušných zariadeniach,“ uviedol pre ruské médiá v reakcii na otázku o mieste pobytu Navaľného hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Opozičného politika a kritika Kremľa Navaľného zadržali v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

Navaľného po zadržaní odsúdili na dva a pol roka väzenia za porušenie podmienečného trestu. Neskôr dostal ďalších deväť rokov za spreneveru a pohŕdanie súdom. Začiatkom augusta ho moskovský súd odsúdil na 19 rokov odňatia slobody pre extrémizmus. Navaľnyj zmizol v čase, keď sa v Rusku začína volebná kampaň pred marcovými voľbami. Očakáva sa, že ruský prezident Vladimir Putin v nich získa ďalší šesťročný mandát.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite