Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predstavitelia EÚ gratulujú Tuskovi k postu premiéra

.tasr .svet

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová uviedla, že sa teší na spoluprácu v prospech prosperujúceho Poľska a silnejšej Európy.

Predstavitelia EÚ gratulujú Tuskovi k postu premiéra SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski

predstavitelia EÚ a viacerých európskych krajín v pondelok zagratulovali Donaldovi Tuskovi, ktorého parlament poveril zostavením vlády. TASR o tom informuje na základe ich vyjadrení na sociálnej sieti X.

„Vaše skúsenosti a pevná oddanosť k našim európskym hodnotám budú cenné pri vytváraní silnejšej Európy, v prospech občanov Poľska,“ uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Takisto vyjadrila pozitívne očakávania smerom k spolupráci s Tuskom. Predseda Európskej Rady Charles Michel tiež napísal, že Tuskove skúsenosti a oddanosť pomôžu pri tvorbe silnejšej a jednotnejšej Európskej únie. Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová uviedla, že sa teší na spoluprácu v prospech prosperujúceho Poľska a silnejšej Európy.

Novému poľskému premiérovi prostredníctvom sociálnej siete zagratuloval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská i estónska premiérka Kaja Kallasová. Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, v pondelok večer poverila zostavením novej vlády Tuska z liberálnej strany Občianska platforma. Kabinet predchádzajúceho premiéra Mateusza Morawieckého zo strany Právo a spravodlivosť (PiS) predtým neuspel v hlasovaní o dôvere. Zvolením Tuska za premiéra sa v Poľsku končí osemročné vládnutie strany PiS.

Po voľbách z polovice októbra bolo jasné, že dovtedajšia opozícia bude mať v Sejme väčšinu. Dohodu o spolupráci podpísala už pred mesiacom Tuskova Občianska platforma, stredopravá aliancia Tretia cesta a strana Nová ľavica. Prezident Andrzej Duda napriek tomu poveril zostavením vlády nominálneho víťaza volieb, aj keď sa neočakávalo, že vláda PiS získa v Sejme dôveru.

 Podľa poľskej agentúry PAP by mal Tusk predložiť Sejmu programové vyhlásenie vlády už v utorok a v stredu by mohol prezident Duda vymenovať novú vládu. Tusk bol premiérom Poľska aj v rokoch 2007 – 2014 a v rokoch 2014 – 2019 zastával post predsedu Európskej Rady.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite