Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novinára Reuters v Libanone zrejme zabil izraelský tank, naznačuje vyšetrovanie

.tasr .svet

Podľa ľudskoprávnych organizácií by mal byť útok by klasifikovaný ako vojnový zločin.

Novinára Reuters v Libanone zrejme zabil izraelský tank, naznačuje vyšetrovanie sita/AP Photo/Bilal Hussein

z vyšetrovania októbrového útoku na novinárov na juhu Libanonu vyplýva, že ich pravdepodobne zasiahol tankový granát, aký v tejto oblasti používa len izraelská armáda. Ľudskoprávne organizácie v reakcii na výsledky vyšetrovania vyhlásili, že útok by mal byť klasifikovaný ako vojnový zločin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Experti sa na základe analýzy zvyškov munície na mieste útoku zhodli na tom, že novinárov pravdepodobne zasiahol 120-milimetrový tankový granát, ktorý izraelská armáda používa vo svojich tankoch Merkava. Zistili tiež, že útoky na novinárov prišli zrejme z vojenskej pozície nachádzajúcej sa pri izraelskej beduínskej obci Džúrdajch. Charakter útokov a absencia vojenskej aktivity v bezprostrednej blízkosti novinárov zároveň naznačujú, že útoky boli vykonané zámerne a cielene.

„Zjavne išlo o úmyselné útoky na civilistov, čo predstavuje vojnový zločin, preto by mali byť ako vojnový zločin vyšetrené,“ vyhlásila v reakcii na zistenia vyšetrovania organizácia Human Rights Watch. Organizácia Amnesty International taktiež uviedla, že „pravdepodobne došlo k priamemu útoku na civilistov, ktorý musí byť vyšetrený ako vojnový zločin.“

Siedmich novinárov z agentúr Reuters a AFP a televízie al-Džazíra zasiahli 13. októbra dva útoky s odstupom 37 sekúnd v čase, keď na kopci natáčali izraelské bombardovanie libanonského územia. Fakt, že novinárov zasiahli dva po sebe nasledujúce útoky, podľa expertov vylučuje hypotézu o náhodnom zásahu.

Pri prvom útoku zahynul Issám Abdalláh, 37-ročný novinár Reuters. Fotografke AFP, 28-ročnej Christine Assiovej, museli amputovať nohu a doteraz je v nemocnici.

Všetci novinári mali na sebe prilby a nepriestrelné vesty s nápisom PRESS, fotoaparáty mali zároveň umiestnené na viditeľných statívoch. Viacero svedkov potvrdilo, že v ich bezprostrednej blízkosti sa hodinu pred útokom nevyskytovala žiadna vojenská aktivita, ani žiadne známky prítomnosti ozbrojenej skupiny. Zábery z miesta činu ukazujú, že pred útokom nad oblasťou letel vrtuľník aj dron.

Vyšetrovanie útoku viedla agentúra AFP v spolupráci s mimovládnou organizáciou Airwars. Zakladalo sa na dôkazoch získaných z odbornej analýzy úlomkov munície, satelitných snímok, výpovedí svedkov a videozáznamov natočených pred a počas útokov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite