Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švédsko obišlo maďarské odkladanie ratifikácie svojho vstupu do NATO

.tasr .svet

Švédsko podpísalo v utorok s Washingtonom dohodu o obrannej spolupráci, ktorá umožní Spojeným štátom prístup ku všetkým vojenským základniam škandinávskej krajiny.

Švédsko obišlo maďarské odkladanie ratifikácie svojho vstupu do NATO SITA/AP Photo/Kevin Wolf

kým maďarský parlament neustále odkladá ratifikáciu vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie, táto Štokholm našiel spôsob, ako tento problém obísť. V stredu to uviedol server mfor.hu na základe správy britského denníka The Guardian, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Švédsko podľa denníka podpísalo v utorok s Washingtonom dohodu o obrannej spolupráci, ktorá umožní Spojeným štátom prístup ku všetkým vojenským základniam škandinávskej krajiny. Švédsky minister obrany Pal Jonson uviedol, že dohoda vytvára pre Švédsko lepšie podmienky na získanie podpory od Spojených štátov v prípade vojny alebo krízy.

Jonson dodal, že spolupráca znamená napríklad uskladnenie obrannej techniky na tých vojenských základniach, kde to je strategicky najdôležitejšie.  Minister obrany Spojených štátov Lloyd Austin vyhlásil, že zapojením švédskych ozbrojených síl by sa NATO mohlo stať ešte silnejším. „Súčasná dohoda vysiela silný signál, že sme stále odhodlaní riešiť bezpečnostné výzvy spoločne,“ podčiarkol Austin.

Maďarský parlament spolu s tureckým ako posledné dva z členských štátov NATO ratifikáciu vstupu Švédska odkladajú už poldruha roka a Budapešť to ešte stále nemá v pláne.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po stretnutí s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou 6. novembra v Bruseli vyjadril očakávanie, že Maďarsko bezodkladne ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Nováková povedala iba toľko, že dúfa, že Švédsko sa čoskoro stane členom NATO, pričom o tom rozhoduje maďarský parlament.

Parlamentná frakcia vládnej strany Fidesz odklad zdôvodnila aj údajne protimaďarským švédskym krátkym filmom z roku 2019, ktorý premietali v rámci školských osnov. V tomto dokumente sa tvrdí, že stav demokracie v Maďarsku sa od roku 2010 neustále zhoršuje.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite