Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamas neprepustí ďalších rukojemníkov, kým v Pásme Gazy nebude obnovené prímerie

.tasr .svet

V piatok ráno vypršala v Pásme Gazy platnosť prímeria medzi Izraelom a Hamasom po tom, ako sprostredkovatelia nedokázali vyjednať ďalšie predĺženie pokoja zbraní.

Hamas neprepustí ďalších rukojemníkov, kým v Pásme Gazy nebude obnovené prímerie SITA/AP Photo/Ariel Schalit

palestínske militantné hnutie Hamas neprepustí ďalších rukojemníkov, kým Izrael neoslobodí všetkých palestínskych väzňov a neobnoví prímerie v Pásme Gazy. Uviedol to v sobotu zástupca šéfa Hamasu Sálih Árúrí v rozhovore pre panarabskú televíziu al-Džazíra. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Árúrí povedal, že zostávajúcimi rukojemníkmi, ktorých Hamas zadržiava v Pásme Gazy od októbrového útoku na Izrael, sú izraelskí vojaci a muži civilisti, ktorí v minulosti slúžili v izraelskej armáde. „Necháme vojnu prebiehať. Toto rozhodnutie je konečné. Nebudeme robiť kompromisy,“ dodal zástupca šéfa Hamasu.

V piatok ráno vypršala v Pásme Gazy platnosť prímeria medzi Izraelom a Hamasom po tom, ako sprostredkovatelia nedokázali vyjednať ďalšie predĺženie pokoja zbraní. Obe znepriatelené strany sa navzájom obviňujú z kolapsu dohody o prímerí, ktorá vstúpila do platnosti v piatok 24. novembra a bola dvakrát predĺžené. Počas týždňového prímeria Hamas prepustil 105 rukojemníkov, žien a detí, výmenou za to, že Izrael prepustil zo svojich väzníc 240 Palestínčanov vrátane žien.

Izrael tvrdí, že Hamas odmietol prepustiť všetky ženy, ktoré zadržiava v Gaze. Palestínsky predstaviteľ uviedol, že nezhody sa týkali oslobodenia izraelských vojačiek. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite